Menu

10 idei de afaceri în mediul rural cu fonduri nerambursabile

Ştiu, vi se pare greu, uneori greu de imaginat că aţi putea să puneţi bazele unei mici afaceri în mediul rural. Dar trebuie să ştiţi că foarte mulţi tineri după ce studiază la oraş merg în mediul rural sau se întorc de unde au plecat pentru a-şi îndeplini un vis. Nu întotdeauna afacerile lor au legătură cu agricultura. Da, şi tinerii pot pune umărul la dezvoltarea mediului rural din România.

Accesarea de fonduri europene este posibilă prin intermediul mai multor programe de finanţare nerambursabilă, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural. Dacă până acum în mediul rural micile afaceri erau în domeniul agriculturii, acum încet, încet apar şi alte tipuri de afaceri, evident având la bază accesarea de fonduri europene nerambursabile.

 

 

Pentru o astfel de afacere ai nevoie de o idee, un proiect şi nişte bani de avans. Ideea este că nu este indicat să demarezi proiectul (efectuarea de cheltuieli eligibile sau neeligibile la proiect) înainte de semnarea contractului cu Autoritatea de Management sau de a obţine acordului acesteia. În unele cazuri, nerespectarea acestei prevederi atrage blocarea asistenţei nerambursabile, iar tu chiar ai nevoie de aceşti bani. Prin excepţie, studiile de piaţă, testele sau avizele pentru construcţii se pot face în faza de pregătire a cererii de finanţare.

La început ideea de fonduri structurale de proiecte, de bancă şi toate celelalte te vor speria. Dar nu trebuie să dezarmezi. Sunt destui tineri în ţară care au reuşit să acceseze fonduri europene nerambursabile pentru o mică afacere.

 

Top 10 idei de afaceri pe care le poți porni la țară cu fonduri europene

 

1. Un atelier de croitorie
O croitorie poate fi înființată la țară cu costuri destul de mici.  La început i nevoie de 2-3 mașini de cusut, urmând ca mica afacere să se dezvolte ulterior. Puteți porni de la a face modificări hainelor, dar și pentru a croi ținute de ocazie.

 

2. O fabrică de săpunuri naturale
O altă afacere profitabilă la ţară este cea cu săpunuri naturale sau săpunuri de casă, având în vedere faptul că aceste produse au căutare. Fabricarea săpunurilor nu necesită costuri mari, întrucât materiile prime sunt relativ ieftine. Pentru a porni această mică afacere ai nevoie în primul rând de ustensile, forme de turnat, ambalaje și, evident, ingrediente – uleiuri, argile, unturi vegetale în cazul săpunurilor naturale și sodă, ulei vegetal și apă distilată în cazul celor de casă..

 

3. Un atelier de tâmplărie
Dacă te pricepi la tâmplărie sau dacă ai la bază şi nişte cursuri în domeniu îţi poţi înființa cu ușurință un atelier într-o zonă rurală. Investiția necesară este una relativ mică, iar amplasarea unui atelier de tâmplărie în apropierea unei zone forestiere reprezintă un avantaj important.

 

4. Un atelier de jucării din lemn
În caz că optezi pentru un atelier de tâmplărie, foarte uşor de poţi axa pe confecţionarea jucăriilor din lemn. În prezent este o afacere profitabilă, deși investiția inițială este cam mare. Într-un asemenea atelier se pot produce de la case de păpuși până la jucării educative, precum cuburi sau puzzle-uri. Sunt necesare diferite echipamente pentru prelucrarea lemnului, de exemplu un ferăstrău circular universal, mașină de rindeluit, mașină de frezat, mașină de șlefuit, dar și o forță de muncă însemnată.

 

5. Un service auto
Un priceput mecanic își poate deschide un service într-o zonă rurală fără prea mari investiții, bucurându-se în același timp de un venit bun. De obicei, în zonele rurale nu se găsesc service-uri auto, ceea ce reprezintă un mare avantaj, întrucât concurența este foarte redusă. Este clar că oamenii vor prefera să meargă la service-ul cel mai apropiat de casă decât să-şi ducă maşina la reparat departe de casă.

 

6. Un coafor
Coaforul, frizeria în mediul rural atrage mulți clienți, asigurându-ţi un venit însemnat. Ai nevoie de o investiție relativ mică, nefiind nevoie de mult echipament, ci doar de personal calificat. Tipul acesta de afacere este rar întâlnit în zonele rurale.

 

7. O fabrică de sticle din plastic
Fabricarea sticlelor de plastic presune investiția într-un echipament costisitor de prelucrare a plasticului. Dacă găsiți însă clientelă pentru produsele dumneavoastră, această afacere poate avea mare succes.

 

8. Un studio foto-video
O afacere cu profit și totodată plăcută pentru pasionați poate fi chiar un studio foto-video. Cu un echipamente profesionist și investiții în softuri de editare a imaginilor, vei putea oferi servicii pentru evenimente precum nunți, botezuri, serbări școlare.

 

10. O firmă de reparații
O afacere care va atrage toată populaţia din zonă este o firmă de reparații. Serviciile de reparații pot fi diverse, pornind de la repararea calculatoarelor, a aparatelor electrocasnice, a mobilei, până la repararea ceasurilor sau a bijuteriilor.

 

 

 

Certificatul digital este echivalentul unui act de identitate în mediul online

 

O dată ce ai pornit mica ta afacere, indiferent în ce domeniul vei dori să-ţi desfăşori activitatea nu uita că ai nevoie şi de un certificat digital. Acesta nu face decât să-ţi uşureze ţie munca şi să-ţi elimine drumurile, unele fără rost la instituţiile statului sau la partenerii tăi de afaceri.

În Romania, certificatul digital este folosit în relaţia cu ANAF pentru depunerea declaraţiilor fiscale ori a bilanţurilor online semnate electronic, Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM), Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Monitorul Oficial, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), Autorităţile contractante din cadrul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Acest certificat digital poate fi folosit şi  pentru semnarea şi criptarea documentelor şi a e-mail-urilor transmise partenerilor de afaceri ori pentru autentificarea în sisteme informatice private.

Atenţie!

Certificatul digital nu este acelaşi lucru cu semnătura electronică. Semnătura electronică este creată folosind certificatul digital.

 

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram