Menu

12 noutăţi despre ouăle free range „La Curte” #CumSeFace – o vizită la Toneli

Am crescut la ţară, şi aşa cum v-am mai povestit „ţara mea” era la 40 de minute de Bucureşti, aşadar am avut găini, am adunat ouă din cuibar, la mine acasă sau la bunici.

Timpul a trecut, iar viaţa de la oraş şi-a pus amprenta. Dar ca să nu uit de unde am plecat, recent am avut ocazia să petrec o zi printre găinile care fac ouă Toneli 🙂

Găinile Toneli sunt împărţite în mai multe ferme şi mai multe judeţe: Argeş, Dâmboviţa, Ialomiţa şi Teleorman. Eu am avut ocazia de a vizita recent cea mai nouă fermă de găini free range a grupului Toneli. Aşadar am avut prilejul să văd întregul proces de fabricare al ouălor free range, de la găină, până la ambalarea și distribuția în magazine.

Toneli New Poultry Hall este cea mai nouă fermă de găini free range de la Găești, o hală construită de Frisomat, echipată de Poultec şi evident utilată cu cele mai noi tehnologii de creștere a găinilor. Aici vor fi aduse găini cu acces în aer liber (free range) pentru că această hala a fost construită astfel încât să permită ieșirea păsărilor afară, să aibă acces la iarbă, soare și cer senin.

 

20.000 de găini vor locui în cea mai modernă hală 

 

 

 

 


La Toneli există o hală specială unde se cresc găini pentru ouă numai pentru McDonald’s România

 

De la doamna doctor veterinar am aflat că toate găinile mănâncă acelasi tip de furaj şi că există patru coduri.

¤ COD 0 găinile mănâncă numai cereleale ecologice, adică nu au nimic sintetic. COD 1 sunt înregistrate găinile care stau în interior, dar şi afară, şi mai mult au şi un spaţiu anume: o găină pe 4 mp. COD 2 găinile stau numai în hală, COD 3 găinile stau numai pe baterii.

¤ Ouăle au preţuri diferite, diferenţa o face doar confortul găinii.

¤ De ce există o diferenţă între un ou de la ţară şi unul din comerţ?

Pentru că găina de la ţară mănâncă mai mult porumb. Dacă dăm mai multă cantitate de porumb sunt mai colorate, dacă dăm o cantitate mai mare de grâu sunt mai deschise. Nutriţional nu este nicio diferenţă.

¤  La Toneli există ouă cu omega, ouă cu seleniu, plus că au o hală specială unde cresc găini pentru ouă numai pentru McDonald’s România.

 

 

 


Alături de hala nouă care în maximum două săptămâni urmează să fie populată, o altă hală, dintr-o clădire veche din cărămidă dar modernizată tot cu ajutorul firmelor Frisomat şi Poultec.

 

 

 

 

În centrul de sortare şi ambalare intră zilnic peste 1.000.000 de ouă

După vizita la cele două ferme am plecat la Titu, judeţul Dâmbovița cel mai mare și modern centru de sortare și ambalare a ouălor din România și Sud-Estul Europei. Toate fermele grupului Toneli sunt făcute după normele europene. Aici, vin toate ouăle de la cele 15 ferme ale grupului Toneli din cele patru judeţe. Zilnic, aici vin peste 1.000.000 de ouă.

 

 

Aici într-adevăr o tehnologie complexă și modernă, de ultimă generație, inclusiv linia completă automatizată.

Primul proces implică verificarea integrității cojii ouălor prin examinarea la ovoscop, care identifică cele mai fine fisuri și extrage ouăle care nu corespund cerințelor de calitate. Un alt procedeu important ce urmează este dezinfectarea cojii ouălor.

 

 

O dată dezinfectate, ouăle ajung în sectorul balanțelor de unde sunt direcționate către categoria de greutate:

           S (sub 53 grame)     M (53-63 grame)      L (63-73 grame)      XL (peste 73 grame)

 

Ouăle sunt dirijate, mai apoi, către una din cele 10 linii automate de ambalare în caserole sau cofrage, de diferite capacități.

 

 

 

 

Procesul de ambalare se finalizează cu operațiunea de ambalare în cutii individuale, proces complet automatizat, realizat de doi roboți ce au instalate programe specializate de paletizare, putând executa simultan șase tipuri diferite de paletizări. După aceea ouăle ambalate sunt depozitate pentru o scurtă perioadă de timp în depozitul de livrare, care mai tot timpul este gol. De ce? Pentru că aici este un du- te – vino. Ouă care vin, ouă care pleacă 🙂

 

 

 

 

 

Dacă Toneli are ani buni de existenţă se datorează şi colaborării cu cele mai mari lanțuri de magazine de tip hypermarket, supermarket, hard-discount, cash&cary.

 

 

 

Despre Frisomat
Frisomat România, filială a producătorului belgian de hale galvanizate Frisomat Belgia, şi a construit peste 850.000 mp la nivel național și peste 700 de hale. Structurile Frisomat sunt unice datorită inovației la nivelul oțelului galvanizat dar și a sistemului Meccano care asigură o construcție rapidă. Hala de la Găeşti are o lăţime de 18 m, lungime 131 m şi înălțime 4m

Despre Poultec
Compania Poultec este o companie cu o activitate dinamică atât în sectorul fermelor avicole, cât și în cel al fermelor pentru suine. Gama de produse Poultec acoperă următoarele domenii: Hale și clădiri din prefabricate, Echipamente pentru ferme de păsări și de suine, Fabrici de nutrețuri combinate, Incubație și eclozare, Abatoare, Centre de sortare și împachetare ouă, Soluții de stocare cereale, Soluții pentru transport.

Înainte de a pleca la drum către fermele Toneli, am trecut pe la Indagra pentru a vedea tehnologiile de ultimă generaţie a celor două firme.

12 lucruri despre ouăle Toneli:

 1. Ouăle Toneli sunt 100% românești.
 2. Găinile din fermele Toneli Holding sunt hrănite cu cereale atent selecționate chiar din fabrica de nutreț a grupului.
 3. Gama de ouă free range „La curte” este obținută exclusiv de la găini crescute la sol, cu acces în aer liber, care se bucură de soare și de iarbă.
 4. Noua gamă de ouă free range „La curte” cuprinde: caserole de ouă free range de 4, 6, 10 si 15 bucăți. În plus, în această gamă vor fi și sortimentele Ovital Omega 3 (Inimă puternică) și Ovital Seleniu (Imunitate puternică) care vor fi obținute tot de la găini cu acces în aer liber, dar care au în plus și Omega 3, respectiv seleniu.
 5. Pentru obținerea ouălor din gama Familia Toneli Kids, găinile sunt hrănite cu cereale nemodificate genetic.
 6. Cu cât ouăle sunt mai proaspete, cu atât valorile nutriționale sunt mai ridicate. Ouăle create pentru copii sunt extra-proaspete
 7. Fermele Toneli au fost modernizate cu ultimele tehnologii prezente pe piață pentru ca activitatea să asigure control și siguranță alimentară.
 8. Ouăle albe provin de la găini albe, iar cele brune de la găini brune.
 9. În funcție de vârsta găinii, fiecare ou are dimensiunea lui: S, M, L sau XL.
 10. Ouăle Toneli Kids conțin, în mod natural, o mulțime de vitamine, printre care vitaminele A, B12, E și Omega 3.
 11. Ouăle Ovital Omega 3 pentru inimă puternică reprezintă sursă naturală de acizi grași Omega 3. Acizii grași Omega 3 joacă un rol esențial în buna funcționare a aparatului cardiovascular și a sistemului nervos.
 12. Ouăle Ovital Seleniu Organic pentru imunitate puternică conțin seleniu care protejează organismal împotriva bolilor, acționând ca un antioxidant; ajută la reglarea tensiunii arteriale și menține sănătos sistemul imunitar.

 

 

Mai jos vă las câteva imagini filmate la centrul de sortare și ambalare a ouălor de la Titu 🙂

 

 

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram