2, 3 Mai – sărbătoarea liliacului! În România există singura pădure de liliac sălbatic

Mii de oameni sunt așteptați pe 2 și 3 Mai pentru a petrece în singura pădure de liliac sălbatic din țara noastră. An de an aici are loc unul dintre cele mai mari concerte de muzică populară, o adevărată sărbătoare câmpenească.

 

liliac

 

IMG_0784

 

Pădurea-de-liliac-Ponoarele

Pădurea de liliac Ponoarele este o arie protejată de interes național – o rezervație naturală de tip floristic și peisagistic – situată în comuna Ponoarele, județul Mehedinți. Zona a fost declarată monument al naturii încă din anul 1965 și din acel an există oficial Sărbătoarea Liliacului, deşi ea se ţine din vremuri mai vechi, când băieți și fetițe, flăcăi și fete, moșnegi și băbușe se adunau pentru a se desfăta la umbra pădurii de liliac.. Sărbătoarea are loc în prima parte a lunii mai, în amfiteatrul natural al văii Prislopului şi este ce mai mare sărbătoare a judeţului Mehedinţi. Reuşeşte să atragă o mulţime de turişti din toată ţara. În prima parte a lunii mai, liliacul înfloreşte în nuanţe de mov până la alb. Seara, împăştie un parfum încântător.

padurea_de_liliac_1_20120104_1709373977

Ca să ajungi la pădure, din centrul comunei Ponoarele, există un traseu marcat ce urmează Valea Morilor, pe firul apei şi urcând apoi pe Dosul Mare până în Valea Prislopului. Traseul trece pe lână alte două obiective, Crăcucenilor şi bisericuţa de sub Stei. Din comună până la Pădurea de liliac se poate ajunge cu cu maşina, traversând cătunul Tihoi şi mergând apoi în direcţia Delureni.

Turiştii prezenţi vor avea posibilitatea să viziteze peşterile din perimetrul pădurii de liliac, câmpurile de lapiezuri, lacurile Zătonul Mare şi Zătonul Mic şi Podul lui Dumnezeu, al doilea ca mărime din Europa, dar singurul intrat în circuitul rutier european.

pod_blocat1

sursa: Ponoarele.ro

5 thoughts on “2, 3 Mai – sărbătoarea liliacului! În România există singura pădure de liliac sălbatic

  1. Ponoarele nu este singura pădure de liliac din Europa și nici locul unde sa ținut prima dată Sărbătoarea Liliacului.Pe 16 mai 1982 la Carasova pe valea Carasului lîngă Reșița sa ținut Sărbătoarea Liliacului unde mi-am cunoscut soția. Ne amintim și acuma cu drag de valea de câțiva kilometri buni acoperiți de lilieci sălbatici, de un parfum și un peisaj de neegalat.

Comments are closed.