Menu

200 de consultații gratuite! Semnele cancerului în zona capului și a gâtului. Nu le ignorați

Când pierzi o ființă dragă ți se rupe inima în două și te lasă fără apărare. Eu am pierdut-o pe mama. Timp de trei ani s-a luptat să afle un diagnostic. Totul a pornit de la o răceală, o sinuzită parșivă. Dureri de măsele, evident și-a scos toate măsele de minte. Nu mai auzea bine, evident s-a operat la urechi. Într-o bună zi s-a trezit cu o paralizie la ochiul stâng. Niciun medic nu localiza punctul periculos. Timpul trecea, și numai în defavoarea ei. Până în ziua în care a ajuns la Spitalul Elias. Un tomograf făcut cu simțul răspunderii și citit ca la carte a descoperit: cancer la gât. Nu a fumat niciodată, nu a băut niciodată. Era primăvara lui 2002. Și a început lupta. Și a luptat, și a luptat până s-a vindecat. Un an de zile a fost lupta mamei. E drept a rămas cu sechele de la chimioterapie. Saliva dispăruse. Greu se mai producea. Un chin era pentru ea momentul când servea masa. În 2007 boala a recidivat dar sub o altă formă. Este pentru prima dată când vorbesc pe  larg despre boala mamei, dar acum când o astfel de campanie încearcă să-i sensibilizeze pe români și vine în ajutorul lor, zic că e vremea să mergem la consult.

Ulterior aveam să aflu că un medic de la Cluj făcea un apel către colegii săi, medici, să nu mai recomande chimioterapie în cazul pacienților cu cancer la cap și gât. Sunt situaţii în care aceste cancere ”se rezolvă” prin terapie chirurgicală bine dirijată, și care duc la vindecare în totalitate.

Anual, 150.000 de europeni află că au cancer localizat la nivelul capului sau al gâtului. 7.000 sunt români. Este un cancer despre care medicii susţin că se vindecă mai repede şi mai uşor decât alte tipuri. 8 din 10 oameni ar putea depăşi momentul cu bine, dar nu se întâmplă aşa. Diagnosticarea târzie reduce șansele la viață pentru jumătate dintre pacienții români.

irimia

Ai leziuni la nivelul mucoasei orale, pete albe sau roşii, noduli, suprafeţe neregulate, mărite ca volum, sângerări spontane la nivelul leziunii? Dacă oricare dintre aceste simptome persistă pentru mai mult de 3 săptămâni, mergi la medicul specialist, pentru că acestea pot fi semnele acestui tip de cancer. Acesta este mesajul nostru. Dintre pacienţii noştri, doar 5% vin pentru un control de rutină, ceea ce face greu, ca să nu spunem imposibilă, o diagnosticare precoce eficientă, susţine dr. Cristian Irimia, medic stomatolog.

 

Fumatul, consumul de alcool, agenţii infecţioşi, factorii nutriţionali şi cancerele dezvoltate de-a lungul timpului, reprezintă principalii factori de risc pentru apariția acestui tip de cancer. Printr-o campanie iniţiată de European Head and Neck Society, alături de European Cancer Patient Coalition, medici din toată ţara sunt invitaţi să ofere consultaţii gratuite.

 

Sunt numeroşi parteneri care au înţeles importanţa acestor consultaţii şi mai ales necesitatea de a le oferi gratuit. Există deja această posibilitate în Braşov, Bucureşti, şi Giurgiu. Unii dintre aceștia au participat şi în 2015. Anul trecut, dintre cei 100 de români consultaţi, doi au avut nevoie de investigaţii suplimentare pentru că prezentau simptome suspecte. Am spune că nu e mult, dar dacă ne gândim că vorbim despre două vieţi, lucrurile se schimbă. Ceea ce ne-a surprins este faptul că peste 50% dintre cei consultaţi nu făceau legătura între obiceiuri vicioase de tip fumat, consum de alcool, aspecte ale vieţii intime, şi apariţia acestui tip de cancer, spune Alina Comănescu, fondatorul Asociaţiei Sănătate pentru Comunitate

 

În România, campania este susţinută de europarlamentarul Daciana Sârbu, vicepreşedinte al Comisiei de Mediu şi Sănătate Publică din Parlamentul European. Mai toţi vorbesc despre cancerul de sân, cancerul de col, şi mai puţin despre aceste forme care există şi, din păcate, nu mai sunt atât de rare. Sunt cumva necunoscute, de aici şi necunoaşterea simptomelor.  De exemplu, o răguşeală nu ne duce cu gândul la cancer. Sau nişte dureri în gât. Nu e niciodată prea mult să mergem la un medic, trebuie să avem cultura acestor examene medicale anuale şi, atunci când este cazul, să mergem spre specialişti. Un stil de viaţă sănătos ar trebui să fie o preocupare zilnică pentru fiecare dintre noi. Să avem grijă ce mâncăm, să facem sport, dacă se poate să nu fumăm, să nu consumăm alcool foarte des, consideră Daciana Sârbu, vicepreşedinte al Comisiei de Mediu şi Sănătate Publică din Parlamentul European.

 

La debutul campaniei, medici din oraşele Braşov, Bucureşti, şi Giurgiu, au oferit peste 200 de consultaţii gratuite, cu posibilitatea de a cuprinde în program şi alţi voluntari.

 

Despre MAKE SENSE! Campania reprezintă o iniţiativă unică a European Head and Neck Society, un organism multidisciplinar care agregă experţi medicali din specializări precum oncologie, chirurgie plastică, BMF, ORL, radioterapeuţi, specialişti în imagistică şi anatomopatologi. MAKE SENSE! are ca scop creşterea gradului de conştientizare a riscurilor asociate cancerului localizat la nivelul capului şi gâtului, şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor. Campania este derulată în România de Asociaţia Sănătate pentru Comunitate.

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram