3 dintre cele mai importante calităţi ale vinului alb

Vinul roşu este deseori lăudat şi apreciat pentru efectele pozitive pe care le poate avea asupra sănătăţii, însă cel alb este foarte rar luat în considerare, deşi poate aduce, la rândul său, o serie de beneficii asupra funcţionării organismului.

Totuşi eu cred că şi vinul are are calităţi, şi chiar câteva foarte însemnate. De asemenea, trebuie precizat că cele mai multe varietăţi de vin alb au un conţinut mult mai redus de zahăr faţă de cel din categoria vinului roşu.

 

 

3 dintre cele mai însemnate calităţi ale vinului alb

 

1. Vinul alb poate contribui la îmbunătăţirea metabolismului şi ritmului cardiac.

2. Vinul alb este bun pentru buna funcţionare a plămânilor.

3. La fel ca vinul roşu, cel alb poate contribui la îmbunătăţirea nivelului de colesterol.

 

 

 

Vinul alb, reduce simptomele cauzate de mahmureală

 

Consumul de vin alb te ajută să eviţi durerea de cap de a doua zi, previne greţurile, senzaţia de iritare şi nervozitatea provocate de mahmureală. De ce? Se spune că băuturile închise la culoare conţin mai multe chimicale care rezultă din procesul de fermentaţie.

Cele mai populare soiuri de struguri pentru vin alb sunt:

• Riesling – Este considerat unul din cei mai buni struguri pentru producţia de vin alb. Aroma sa puternică primează, precum şi varietatea sa (poate produce vinuri de la sec până la cel mai dulce).

• Sauvignon Blanc – Este cunoscut pentru aroma sa de agrişe şi deşi produce vin sec, rezultatul este o bautură aromată, intensă, cu aciditate stabilă.

• Chardonnay – Degustătorii de vin de pe întreg mapamondul au căzut de acord că Chardonnay este cel mai bun strugure pentru vin alb din punct de vedere calitativ. Având culturi imense în Australia şi Chile, Chardonnay se transformă într-un vin sec, dar cu o aromă aproape tropicală. Dar nici vinul Chardonnay de la noi, din regiunea Lechinta nu se lasă mai prejos.

 

Cum se bea şi când se bea vinul alb

 

Paharul potrivit pentru vinul alb este cel de tip „lalea“, cu picior. Important este şi cum ţinem în mână paharul. Nu este indicat să apuci paharul de cupă, dacă faci acest lucru renunţă la acest obicei, pentru că în acest fel nu faci altceva decât să strici savoarea specială a acestei băuturi, încălzind paharul.

 

 

De asemenea, nu trebuie să consumi la o masă – fie ea una festivă – mai mult de trei tipuri de vin. Apoi, trebuie să începi cu vinul alb, preferabil sec, apoi să treci la cel demidulce sau dulce. Chiar dacă vinul alb lipsește din combinație, întotdeauna trebuie să începi cu sortimentele seci și abia apoi să treci la cele dulci.
Mai mult, vinurile albe se servesc alături de aperitive, iar cele roșii la felurile principale de mâncare, de exemplu alături de friptură.

ATENŢIE! Poți combina vinurile albe la brânzeturi, mai ales dacă sunt și seci. Și pastele care conțin brânză, cum sunt Carbonara sau Quatro Fromaggi, vor căpăta o aromă specială alături de vinurile albe.

 

 

3 thoughts on “3 dintre cele mai importante calităţi ale vinului alb

Comments are closed.