Menu

3 elemente ale frumuseții și perfecțiunii japoneze – Ikebana, chanoyu, origami

Lumea artelor tradiționale japoneze a reprezentat întotdeauna pentru occidentali o fascinație, iar discipline precum ikebana, chanoyu, origami și multe altele au simbolizat elemente ale frumuseții și perfecțiunii japoneze. Ikebana – arta aranjării florilor, chanoyu – ceremonia ceaiului sau origami – arta plierii hârtiei au reprezentat dintotdeauna pilonii artelor tradiționale japoneze și adevărate simboluri ale frumuseții culturii nipone. Arta aranjării florilor, ceremonia ceaiului și arta plierii hârtiei reprezintă în prezent tehnici japoneze cunoscute în întreaga lume.

 

Origami – arta plierii hârtiei colorate în modele de creaturi vii, obiecte neînsuflețite sau forme decorative abstracte

Tradiția atribuie importarea hârtiei, pentru prima dată în Japonia, unui călugăr coreean, în anul 610, dar este posibil ca hârtia să fi fost produsă în Japonia dinainte. Fiecare regiune și-a dezvoltat tehnica sa proprie de prelucrare a hârtiei, de unde și multele întrebuințări pe care le avea hârtia în Japonia: din hârtie se confecționau paravane, pereți despărțitori glisanți, lanterne, batiste, evantaie. Prelucrată pentru a deveni translucidă, hârtia ținea loc de geam, garderobe, umbrele, mantale impermeabile, perne, tapete, ambalaje rezistente și frânghii. Deci, hârtia a fost rapid integrată în cultura japoneză, devenind un material indispensabil vieții de zi cu zi.

Arta origami a fost creată în baza aceleași estetici care a stat la baza ceremoniei ceaiului. O particularitate a modelelor origami vine în contradicție, totuși, cu principiile estetice nipone: simetria. Deși japonezul îndrăgește asimetria, arta origami, prin forța lucrurilor, produce simetrie. Cu toate acestea, excepția nu face din modelele artei plierii hârtiei un produs mai puțin valoros și apreciat de către japonezi.

 

 

 

Ikebana – tehnica artistică de aranjare a florilor

În schimb, aranjamentele Ikebana au apărut în secolul al VI-lea, și au fost folosite mai întâi la decorarea templelor budiste din Japonia. Treptat, ele au început să facă parte din viața de zi cu zi a locuitorilor din aceasta parte a globului. Ocupând un loc de seamă în altarul familiei din fiecare casă, aranjamentul beneficia de același respect acordat lui Budha. Japonezii au dezvoltat un adevărat cult al florii și au ridicat aranjarea florilor la rang de adevărată artă, care poate fi întâlnită sub denumirea de ikebanakadō sau seika. În gramatica japoneză ikeru provine de la verbul „a trăi”, și semnifică „a face pe cineva să trăiască”, iar bana provine de la cuvântul „hana”‘, care înseamnă „floare”.

 

 

 

Ceremonia ceaiului – metoda japoneze pentru a ajunge la liniște și seninătate

Chanoyu sau ceremonia ceaiului reprezintă și ea una dintre componentele esențiale ale culturii nipone. Ridicată la nivelul de artă, ceremonia ceaiului are un puternic caracter spiritual. Ceremonia ceaiului reprezintă cultul frumosului, armonia, liniștea și căldura sufletească. ,ai mult, denumirea de chanoyu a fost dată de preotul budist Murata Juko (1422-1503) care a stabilit principiile ce stau la baza ceremoniei, punând accentul pe aspectul spiritual. Treptat, chanoyu s-a desprins de ambientul exclusiv monahal, ajungând să facă parte chiar și din educația samurailor. Aceștia deprindeau arta ceremoniei ceaiului cu aceiași seriozitate cu care tratau și artele marțiale.

Ce trebuie să știm despre ceremonia ceaiului. Această ceremonie durează aproape patru ore. Gazda are obligația de a face tot posibilul pentru a crea un confort estetic, intelectual și psihic. Pentru a oficia ceremonia ceaiul nu este nevoie numai de stăpânirea procedeului de preparare a ceaiului, ci și de un simț artistic deosebit, grație, sensibilitate și răbdare. La final, participanții la ceremonie trebuie uite grijile și necazurile cotidiene înainte de a intra în camera de ceremonie.

 

 

 

De exemplu, atunci când lucrezi de acasă, fie că ești freelancer sau pur și simplu e ziua în care nu mergi la birou, s-ar putea ca uneori să simți că nu faci progrese cu proiectul pe care trebuie să îl termini sau că nu îți găsești energia să te apuci de treabă. Ca să te concentrezi la ceea ce de făcut, e de preferat să ai un spațiu dedicat pentru muncă. Ideal ar fi să îți amenajezi un birou acasă, însă dacă nu ai o cameră separată unde să poți lucra, atunci poți să stabilești câteva reguli. De exemplu, atunci când laptopul este pe birou, înseamnă că e timpul să lucrezi, iar atunci când ții laptopul în poala, înseamnă că e timpul tău personal. Peste toate acestea, ține cont că una dintre cele trei tehnici de relaxare, de care ți-am vorbit mai sus este binevenită.

 

 

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram