Menu

3 lucruri de care trebuie să ţinem seama când cumpărăm o centrală termică

Cu o centrală termică pe gaz confortul tău este unul mărit. Ai căldură şi apă caldă când vrei tu şi cât vrei tu. Numai că toate acestea trebuie să le faci calculat, că evident vei avea nevoie şi de ceva economie la preţul facturii. Aşadar, în cazul în care ai centrală termică pe gaze este bine să cunoşti câteva recomandări pentru utilizarea acesteia, pentru că, aşa cum îţi spuneam, principalul beneficiu al unei utilizări corecte şi eficiente este obţinerea unor costuri mai mici la factura de gaze.

Când îţi achiziţionezi o centrală termică pe gaz este bine de ştiut:

 

1.Puterea centralei. Producerea de apă caldă depinde de puterea termică a centralei. Cu cât puterea este mai mare, cu atât debitul de apă caldă va fi mai mare. Pentru doi consumatori simultani (1 duş şi un robinet) puterea centralei trebuie să fie cel puţin 28-30 KW.

 

2. Randamentul centralei. Pentru un randament şi o eficienţă ridicate se poate opta pentru o centrală termică în condensare. Principala diferenţă între centralele clasice şi cele în condensare o constituie eficienţa energetică: centralele clasice au un randament de până la 92-94%, iar cele în condensare ajung la o eficienţă de 107-109% datorită componentelor speciale ce permit recuperarea căldurii din condens.

Acest lucru presupune un consum mai mic de combustibil cu până la 35% pentru producerea aceleiaşi cantităţi de căldură. Centralele în condensare pot funcţiona prin radiatoare (calorifere) sau prin pardoseală.

 

3. Preţul centralei. Diferenţa de preţ dintre o centrală termică clasică şi una prin condensare din aceeaşi gamă şi aceeaşi putere se amortizează în maximum 3 ani.

 

Atenţie! Pentru un confort sporit, există posibilitatea ca pe lângă centralele mixte, care produc apă în regim instant, să alegem centrale cu boiler încorporat sau centrale care produc doar încălzire, iar producerea de apă caldă se face prin cuplarea acestora la un boiler indirect. Cu cât volumul de apă caldă stocat este mai mare, cu atât confortul şi utilizarea mai multor consumatori simultani creşte.

 

 

Acum că ai ales centrala mai avem câteva recomandări de utilizare a centralei pe gaze.

 

  • Redu temperatura apei

Pentru a evita consumul inutil de gaze un sfat este cela de a seta o temperatură pentru apă la un nivel de 45-50°C. Dacă temperatura apei o ai setată la un nivel foarte ridicat, de exemplu 80-85°C aceasta ar trebui să fie combinată cu apa rece pentru a putea fi utilizată. În acest caz există un consum inutil de gaz pentru încălzirea apei.

 

  • Închide centrala

Când pleci de acasă chiar şi pentru o zi ideal ar fi să închizi centrala, asta dacă nu rămâne nimeni acasă şi evident nu este nevoie de încălzirea casei. Vei constata că vei obţine reduceri semnificative la consum. De asemenea, în momentul în care aeriseşti  casa cel mai indicat este să închizi centrala pentru a eficientiza costurile.

 

 

 

  • Foloseste termostat

La o centrala termica pe gaz este recomandat să aibă instalat încă de la început un termostat pentru a putea seta cu exactitate temperatura optimă. Mai mult, poţi utiliza doua nivele de temperatură, una pe timp de zi şi una pe timp de noapte.

 

  • Nu încălzi toate camerele

Iarna nu este necesar să încălzeşti toate camerele din casa ta. Pentru a avea un ambient plăcut poti ţine uşile camerelor deschise.

 

  • Cumpără o centrala din clasa A+

Centralele din clasa A+ se pot dovedi foarte eficiente. Cu ajutorul lor poţi face o economie de gaz de până la 35%.

 

Atenţie la garanţie şi la serviciile post garanţie!

Înainte de a cumpăra centrala, interesează-te cu privire la termenul de garanţie, dar mai ales la serviciile oferite post garanţie.

De asemenea, puteţi căuta ofertele în care veţi găsi la un preţ bun centrala cu transportul şi montajul gratuit, dar şi autorizarea de funcţionare a centralei.

 

 

fotografii : Shutterstock

One comment

  1. Mariuca spune:

    Eu am termostat livolo pentru sistemul de incalzire electric si merge foarte bine. N-am avut niciodata probleme cu el. Il recomand cu caldura

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram