Menu

3 paşi importanţi pentru a comunica mai bine cu adolescentul tău

Tu şi cu adolescentul tău, sunteţi două persoane total diferite. Odată ce ai acceptat acest lucru, ca părinte, trebuie să găseşti soluţiile cele mai potrivite pentru a înţelege personalitatea lui şi pentru a întreţine o relaţie sănătoasă şi armonioasă cu acesta. Având perspective diferite, este normal să apară discuţii contradictorii şi să aveţi parte de conflicte, mai ales când adolescentul este în perioada cea mai intensă a dezvoltării lui. Comunicarea cu un copil adolescent nu este niciodată uşoară, însă, dacă reuşeşti să te deschizi faţă de el şi să vezi lucrurile şi din perspectiva lui, ca adult în devenire, veţi reuşi să diminuaţi o mare parte din conflicte.               

Mai departe, vei găsi cele mai benefice metode care te vor ajuta să comunici mai uşor cu copilul tău şi să dezvoltaţi o relaţie armonioasă.

 

1. Încearcă să asculţi mai mult

Chiar dacă îţi este foarte greu, încearcă să înţelegi şi să asculţi mai mult copilul. Da, ai trecut şi tu prin această perioadă şi, chiar dacă ştii că multe din lucrurile pe care le gândeşte sau le simte sunt trecătoare, e nevoie ca tu să le înţelegi şi să îi acorzi sprijinul tău.

 

 

Citeşte următorul scenariu:

  • Copilul tău nu vrea să înveţe pentru o ascultare sau un test, deoarece tocmai s-a certat cu noua lui prietenă. Încearcă să nu reacţionezi amintindu-i de toate notele mici şi problemele reale pe care tu le observi în momentul respectiv. Gândeşte-te că, din perspectiva lui, e posibil să îşi fi pierdut o bună prietenă, o persoană cu care să se înţeleagă şi cu care să vorbească la şcoală sau în timpul liber. Ascultă-l şi încearcă să înţelegi problema şi din punctul lui de vedere, iar apoi puteţi găsi o rezolvare împreună. O astfel de abordare a situaţiei din partea ta poate să fie extrem de benefică pentru el şi, în final, să obţii şi tu un rezultat satisfăcător, dar şi el să capete mai multă încredere în tine. 

 

  • Unii părinţi apelează la terapie individuală, pentru a reuşit să înţeleagă mai bine perioadele prin care trece adolescentul, în dezvoltarea sa. Atunci când mergi la psiholog, este ca şi cum ai merge la o întâlnire cu tine însuţi, acolo unde are loc o comunicare eficientă şi, de foarte multe ori, o transformare pozitivă. Mai multe detalii despre terapia pentru copii gasesti aici, unde poţi beneficia de servicii psihologice atât pentru cei mici, cât şi pentru adulţi. Terapeuţii recomandă să îţi asculţi copilul cât mai mut, să îl întrebi mereu despre ce anume visează şi care sunt obiectivele lui, fără să oferi bariere şi păreri negative, alături de exclamaţii legate de faptul că nu eşti de acord ca el să facă o anumită activitate pe care şi-o doreşte sau să ia o anumită decizie.  Atunci când unul dintre părinţi îşi doreşte să îşi impună foarte mult punctul de vedere şi simte că nu poate să aibă o comunicare bună cu adolescentul său, este bine să ia în considerare şi rezolvarea problemei în maniera terapiei individuale, despre care poţi afla mai multe pe site-ul http://andreimoise.ro/terapie-individuala, în secţiunea de blog.

 

2. Nu te lăsa influenţat de emoţiile de moment

Emoţiile, mai ales cele negative, sunt cea mai mare piedică spre o relaţie bună cu adolescentul. Nu uita că ceea ce exprimă el sau ceea ce face, prin gesturi sau cuvinte, nu este o reflexie a ta. Chiar dacă nu îţi place ceea ce auzi de la el, nu lăsa emoţiile să te ghideze şi nu lua nimic personal. S-ar putea să nu ia cele mai bune decizii, de fiecare dată, însă va învăţa din experienţe şi, data viitoare, va face mai bine.

Emoţiile generează, în situaţia unui conflict, descărcarea frustrărilor într-o manieră verbală, mai puţin conştientă pe moment. Tu, ca adult, reuşeşti să faci mult mai bine diferenţa între un gând sau o vorbă raţională şi un cuvânt influenţat de o stare de moment, tensionată. Dacă adolescentul tău îţi adresează cuvinte urâte sau are un comportament total reticent la bunăvoiţa ta, încearcă să nu te enervezi şi să nu îi arăţi că te superi pe el, ci mai degrabă să îl încurajezi să întreţină o discuţie calmă iar tu, la rândul tău, să îţi păstrezi mereu calmul. Încrederea şi respectul sunt cheia unei relaţii sănătoase, indiferent de legătura dintre cele doua persoane.

 

3. Negociază cu copilul tău

 

Dacă te-ai obişnuit să impui un set de reguli, încă de când era mic, trebuie să ştii că acum nu mai e cazul, aşa că poţi aborda situaţiile şi altfel. Adolescentul dobândeşte treptat, o anume maturitate, regulile încep să se schimbe, iar tu poţi să începi să negociezi cu el, schimbând puţin regulile, împreună. Făcând acest lucru, îţi vei da seama cât de mult s-a schimbat de când era mic, aşa că nu îi subestima forţele, niciodată. Schimbarea şi negocierea regulilor nu înseamnă că, de acum înainte, el va putea să facă ce vrea, dar este extrem de important să discutaţi despre aceste reguli şi, mai ales, despre motivele din spatele lor.

Discuţiile deschise cu adolescentul tău îţi vor oferi multe informaţii despre personalitatea lui şi veţi primi amândoi câte o doza în plus de încredere şi bunăvoinţă. Nu uita că trebuie să te opreşti puţin din a-i judeca faptele şi să observi mai mult motivele pe care le are atunci când ia anumite decizii. Astfel, prin discuţii, el va înţelege şi repercursiunile pe care faptele lui le pot avea.

 

 

 

 

 

 

One comment

  1. Tomas Sliwa spune:

    Howdy! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Thanks!

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram