Menu

3 vinuri italienești de poveste

Este adevărat că am făcut o pasiune pentru vinurile cu poveste. De la vinurile ce le-au băut împăraţii, la ce vinuri au băut şi beau regii şi reginele până la poveştile regiunilor viticole tradiţionale. Zonele acelea unde se cultivă vie din moşi- strămoşi.

 

Vinuri cu poveste sunt şi vinurile din Toscana. În Italia există 20 de regiuni ce au făcut să ridice regiunea în topul celor mai vizitate regiuni viticole din lume. Este clar că principala atracţie o reprezintă podgoriile, motiv pentru care în Toscana vin turişti din întrega lume să deguste faimoasele sale vinuri.

 

1. Cel mai renumit vin din lume îşi are originile în Toscana. Şi este vorba de vinul Chianti. Prima atestare a acestui vin datează din secolul al XIII-lea, dar prima data a fost produs prin anii 1141 în proprietatea baronului Ricasoli.

Regulile sunt valabile şi astăzi: un Chianti autentic trebuie să fie făcut din struguri din soiul Sangenovieze în proporţie de 80 la sută, să fie de un roşu rubiniu, să fie sec, să conţină 12 până 12,5 la sută alcool şi să fie lăsat la învechit timp de doi ani.

Domeniul di Brolio a devenit în ultimele decenii o atracţie turistică. Peste 40 de mii de vizitatori vin aici în fiecare an pentru a face un tur al castelului care se încheie în mod obligatoriu în beciuri unde se degustă un pahar de Chianti autentic.

 

Despre vinurile din regiunea Toscana s-a scris şi se va mai scrie mult timp de acum înainte şi asta pentru că e greu să găseşti un vin prost.

 

 

foto: Rocca di Frassinello

           

 

2. Un vin ce câştigă teren şi vine puternic din urmă este vinul produs de Rocca Di Frassinello

Rocca di Frassinello este un producător tânăr, născut din dorinţa italienilor de la “Castellare di Castellina” (Chianti Classico) şi a francezilor de la “Domaines Barons de Rothschild” (Lafite) de a face, în regiunea Maremma Toscana, vinuri “super toscane” de top.

„Poggio alla Guardia 2012 este pe o mână de cărţi câştigătoare. Vinul de bază al podgoriei are un caracter puternic, dar se bea, totuşi, uşor. O introducere remarcabilă pentru celelalte vinuri ale domeniului. Este recomandat să se bea la friptura de vită sau porc, miel, chiftele, preparate toscane din burtă, vânat, salam cu carne de vită şi porc, brânzeturi semi-maturate.

A doua eticheta a podgoriei este un vin din 2012. Un vin de mare caracter, în care soiul local Sangiovese este combinat cu soiurile internationale Cabernet şi Merlot pentru a realiza vinul italiano-francez ideal.

Regiunea Toscana este cunoscută drept una revoluţionară printre podgoriile italiene, fiind prima care a încălcat regulile tradiţionale şi a început să folosească soiuri noi, alte metode de fabricaţie şi proporţii diferite de struguri în vinuri. Aceste vinuri s-au îndepărtat de la regulile tradiţionale şi nu se încadrează în nicio clasificare standard, ceea ce le face atât de unice încât vă veţi îndrăgosti de ele de la prima degustare.

 

 

foto: Rocca di Frassinello

 

3. Amarone. Este un vin produs de Luigi Righetti, un vin ce necesită timp şi multă răbdare să îl creezi. Nici potrivirea sa ideală cu o mâncare nu este mai uşoară. Printre recomandările gastronomice regăsim vita, vânatul, biftec, miel, viţel, iepure, mistreţ, căprioară, fazan, struţ, piept de raţă, foie gras, paste cu sos de roşii sau trufe. Însă eu vă recomand o friptură de viţel gătită într-un sos cu ciuperci, bine condimentat.

 

 

Aşadar, Italia nu este reprezentată doar de frumuseţea eternului oraş Roma. Peisajele pline cu dealuri, râurile puternice, podgoriile nesfârşite, frumoasele catedrale şi cetăţile antice vă vor rămâne întipărite în memorie. Iar, de secole întregi, regiunea Toscana este renumită pentru vinurile sale.

 

 

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram