O casă inteligentă din punct de vedere energetic înseamnă o locuință modernă, în care electrocasnicele și dispozitivele utilizate zilnic pot fi controlate de la distanță de către proprietari. În această situație costul facturii este dictat de tine. Cum faci asta? De regulă, acest lucru se întâmplă cu ajutorul unei aplicații mobile.
De asemenea, dispozitivele și electrocasnicele inteligente pot fi conectate cu alte device-uri din casă, făcând tehnologia smart home convenabilă și foarte ușor de folosit.
1. Înlocuiește electrocasnicele vechi
Înlocuind aparatura electrocasnică veche cu produse electrocasnice din clasa energetică A, consumul de energie poate fi diminuat cu până la 40-50%. Acest procent există și a rezultat în urma unui studiu realizat de experții Energy Policy Group (EPG).
Dacă te muți într-o casă nouă și trebuie să-ți cumperi electrocasnice, atunci iată câteva idei de care trebuie să ții cont.
- Frigider. Cu clasa energetică A, va consuma cu 25% mai puțină energie electrică.
- Mașina de spălat. Cu clasa energetică A consumul de energie se reduce cu 35%.
- Televizor. Alegând două televizoare având clasa energetică A, consumul de energie se va diminua cu 40%.
- Fierul de călcat. Alegând un fier de călcat din clasa energetică A, de 320 ml și o putere de 1.500 W, consumul se reduce cu 40%.
Așadar, poți păstra un confort în casă, astfel încât ca toți membrii familiei tale să fie mulțumiți și fără să faci economii drastice prin a pune lacăt întrerupătoarelor și prizelor. Pentru asta este necesar să adopți câteva obiceiuri eficiente de consum, cum ar fi.
- Amplasează frigiderul într-un loc cât mai aerisit, departe de sursele de căldură (aragaz, calorifer, mașină de spălat rufe, mașină de spălat vase)
- Folosește mașina de spălat doar când este plină
- Nu lăsa televizorul deschis atunci când nu ești în cameră sau nu îl urmărești
- Închide laptopul atunci când nu îl folosești mai mult de 30 de minute. Dacă îl lași mult timp în modul stand-by, va continua să consume energie electrică
2. Pune în practică principiile economisirii smart
Așa cum spuneam, ca să facem economie nu înseamnă să punem lacăt pe prize și întrerupătoare. În termen smart, economisirea ține foarte mult de disciplina fiecăruia și poate fi văzută ca o preocupare pentru sustenabilitate și alegeri sănătoase pentru viitor.
Dacă ești preocupat să descoperi cum poți economisi cât mai eficient, fără a-ți afecta calitatea vieții, iată în continuare câteva principii inteligente care te pot inspira.
Înainte de a-ți seta obiectivul și de a te gândi la acțiunile pe care trebuie să le implementezi, realizează un buget al veniturilor și cheltuielilor. În acest mod, poți afla situația ta financiară actuală. Iată cum poți face asta, în 3 pași:
Pasul 1. Stabilește care este suma totală a veniturilor lunare
Pasul 2. Identifică ce cheltuieli lunare ai
Pasul 3. Calculează diferența dintre venituri și cheltuielile totale
Acum că știi de la ce buget pornești și cum îți stabilești un obiectiv SMART, nu îți rămâne decât să pui teoria în practică, să îți așezi targetul pe foaie și să îți conturezi un plan de acțiune.
După ce ți-ai setat și planul și obiectivul, probabil te întrebi care sunt schimbările concrete pe care le poți face pentru ca la finalul anului viitor să ai în contul tău ceva bani puși deoparte. Cum rezolvările importante sunt chiar în jurul nostru, una dintre modalitățile de economisire, aflate la îndemână, este chiar la tine acasă. Vorbim despre eficientizarea consumului de energie și gaz.
Iată un prim pas pentru economisire smart
- scoate din priză dispozitivele electrice, atunci când nu le folosești;
- utilizează întrerupătoare inteligente, care opresc automat alimentarea dispozitivelor neutilizate;
- folosește becuri eficiente energetic, precum cele de tip LED sau lămpile fluorescente;
- plătește la timp facturile de utilități, pentru a evita penalizările.
3. Folosește-te de tehnologia modernă pentru un consum eficient de resurse – senzori aprindere lumini, termostate, aplicații online de monitorizare a consumului
Din punct de vedere energetic, un termostat inteligent este una dintre cele mai bune soluții. Acesta permite controlul ușor al temperaturii din casă, având în vedere că pornește și se oprește automat când temperatura setată scade sau este depășită.
Recomandarea EPG, pentru a consuma responsabil energie:
- setează termostatul la o temperatură mai mică pe timpul nopții sau când nu este nimeni acasă
- înainte de sezonul rece, cureță și aerisește caloriferele
- nu acoperi caloriferele cu haine și așeza mobilă în fața lor
4. Crește eficienta energetică a locuinței
Izolația casei este primul pas spre clădiri eficiente energetic. De exemplu, o locuință slab izolată pierde căldură din interior astfel:
35% prin pereți;
25% prin acoperiș;
15% prin podea;
25% prin uși și ferestre.
Conform EPG, printr-o fereastră clasică cu o singură foaie de sticlă, se pierdere de 4 ori mai multă energie, comparativ cu un geam termopan. Astfel, cea mai mare eficiență termică este obținută prin montarea ferestrelor din PVC cu geam termopan – trei foi de sticlă. Acestea reduc pierderile de căldură cu 70%.
tarancutaurbana@gmail.com
One thought on “4 soluții pentru o casă modernă din punct de vedere energetic”
Comments are closed.