Cine a zis că s-a trecut liliacul? Nici gând :). Liliacul Carpatin abia acum înflorește și, are chiar și o sărbătoare. Vineri și sâmbătă respectiv 5-6 iunie sunt zilele Liliacului Carpatin, manifestare organizată de Asociația Aqua Crisius Oradea, în zona montană Coada Lacului, este un eveniment validat și cuprins în agenda Săptămânii Verzi a Comisiei Europene.
Liliacul Carpatin este o specie sălbatică, ocrotită de lege, endemică pe Valea Iadului. Arbuștii cu frumoasele lor flori mov cresc spontan în această vale care a devenit o arie protejată de interes național; are o suprafață de aproape două hectare, situată în comunele vecine Bulz și Curățele. Cum tocmai acum este perioada de înflorire, sărbătoarea noastră se potrivește și cu Ziua mediului, din 5 iunie și cu Green Week, a Comisiei Europene. Pe site-ul comisiei avem un link dedicat evenimentului nostru,’ a precizat Mihai Togor, președintele asociației.
Syringa josikaea este un arbust decorativ cunoscut sub denumirea de Liliac Carpatin sau Liliac Unguresc. Face parte din familia Oliaceae, crește sub formă de tufiș înalt, bogat și este foarte apreciat datorită florilor bogate și parfumate. Frunzele sunt lungi, ovale în nuanțe de verde închis. Florile sunt extrem de ornamentale, au aspect tubular-alungit în nuanțe de violet ce cresc grupate spre vârful ramurilor. Aspectul florilor la Liliacul Carpatin diferă de Liliacul comun.
Acest soi este un arbust de talie medie spre mare care se dezvoltă la o înălțime de 200-300 de centimetri. Preferă zonele de plantare în locuri cu soare sau în cele parțial umbrite. Perioada de înflorire începe din luna mai și ține până la sfârșitul lunii iunie. Se dezvoltă foarte bine în soluri bine drenate, este un soi rezistent la dăunători și la poluarea aerului. Syringa josikaea este un arbust decorativ pentru grădini și parcuri care se remarcă prin flori și parfumul lor intens. Poate fi plantat pe lângă clădiri, garduri, ziduri, solitar sau în grupuri.
Satul de vacanță Remeți-Coada Lacului va găzdui începând de vineri acest eveniment menit să promoveze aria protejată Valea Iadului sau a Iadei, cum se mai spune, rezervația naturală, dar și tradițiile locale ce se păstrează aici, inclusiv de către tineri care au învățat meserii de la bunicii lor. Coada Lacului este un sat de vacanta, relativ nou, situat la capătul Lacului de acumulare Leșu cu o suprafață de 148 ha, dat în folosință din anul 1973, în județul Bihor. Din punct de vedere administrativ, satul de vacanță face parte din comuna Bulz.
În program sunt cuprinse spectacole folclorice, o expoziție de produse locale confecționate sau preparate de localnici, degustări de produse tradiționale — zona fiind renumită pentru numeroasele păstrăvării și crescători de vite, proiecții de filme și întreceri inedite. Își vor da concursul mai mulți tineri interpreți de muzică populară și ansambluri folclorice din zonă.
sursa: Agerpres
tarancutaurbana@gmail.com
I acquired abnormal intriguing stuff within the weblog. I assume I am not the one somebody getting just about every among the enjoyment appropriate right here! Sustain The nice operate. เว็บตรงแตกง่าย
เว็บ พีจีสล็อต
Your exertions is much appreciated. Nobody can halt to admire you. A substantial amount of appreciation. pg betflik