Menu

5 lucruri ce trebuie să le ştii despre vinurile de la Lechinţa

Dacă din întâmplare sau din curiozitate aţi gustat din vinurile de la Lechinţa, aflaţi că sunteţi nişte norocoşi. Sunt la mare căutare, dar nu numai datorită calităţii lor, ci şi istoriei. Aşadar, cele mai apreciate vinuri din ţară până în 1989, nelipsite de pe mesele împăraţilor din Viena, vinurile de Lechinţa, reapar pe piaţă şi se bucură de un real succes.

 

 

1.  Lechinţa este  o zonă cu tradiţie în cultivarea viţei de vie. Povestea vinurilor de la Lechinţa a început acum aproape 900 de ani, mai precis în 1141, atunci când sașii veniți de pe Valea Rinului au adus cu ei mai mulți butași de vie pe care i-au plantat în această zonă. Odată ce via a început să producă aceştia au trimis vinurile la Viena, unde s-au bucurat de aprecierea Casei de Habsburg, motiv pentru care şi-a primit numele de „vinul împăraţilor”. Timp de mai bine de 750 de ani au cultivat via fără întrerupere, până la marea filoxeră din 1880, atunci când toate viile din Europa au fost decimate de această insectă.

 

2. Podgoria Lechinţa cuprinde patru centre viticole: Lechinţa, Teaca, Bistriţa şi Batoş. În podgoriile din Lechinţa, viticultorii au replantat o parte din soiurile vechi cultivate aici în trecut, între care Riesling, Pinot Noir, Merlot, Neuburger, Fetească Albă, Fetească Regală, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Riesling şi Traminer. Podgoria Lechinţa este situată în nord-estul Podişului Transilvaniei, în regiunea deluroasă a Someşului Mare şi a Mureşului. Este formată din vii dispuse destul de răzleţ pe suprafaţa judeţului Bistriţa-Năsăud, cu o mică pătrundere în nordul judeţului Mureş. Viile nu sunt unite pe suprafeţe mari, ci mai degrabă dau aspectul unor oaze. Pentru că au o serie de proprietăţi comune, acest lucru justifică încadrarea lor în aceeaşi podgorie.

 

3. Vinul, care a atras deja atenţia specialiştilor de la London Internaţional Wine Fair şi Vivnium Viena, are drept inspiraţie mitul lui Dracula, având ca logo un liliac. Anul trecut, vinul de Lechinţa a fost cotat de site-urile de profil drept cel mai scump vin din România, fiind vorba despre o ediţie limitată, de doar 600 de sticle. Este vorba de vinul Titan, produs de crama Liliac. Aşadar, vinurile de Lechinţa este cunoscut şi apreciat atât în România cât şi în afara ei, iar din 2010 Lechinţa şi-a găsit locul pe piaţa vinului mondial.

 

 

 

4. Cea mai mare producţie de vin a fost înregistrată în anul 1976. Atunci 170 de vagoane încărcate cu butoaie cu vin au luat drumul Vienei. Vinul şi-a primit recunoaşterea şi în 1960, 1984, dar şi 2006, când a fost medaliat la diferite saloane internaţionale.

 

 

5. Cele mai cunoscute crame de la Lechinţa, dar şi vinuri sunt: Liliac şi Lechburg.  În momentul de faţă singurul vin îmbuteliat şi comercializat la scară largă produs din struguri „de Lechinţa” este Liliac. Acesta este îmbuteliat de o firmă austriacă la Botoş, fiind produs pentru prima dată în anul 2011. Celălalt vin, Lechburg cu accent pe Sauvignon Blanc este considerat cel mai bun Sauvignon Blanc românesc.
.
Cel mai scump vin din România a fost produs de Crama Liliac, celebrul vin Titan. Este un vin roşu de o calitate deosebită, produs în ediţie limitată, iar preţul pentru o sticlă a fost de 600 de lei.
 .
.
.

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram