Menu

5 motive pentru a cultiva usturoi în grădină sau în ghiveci

Usturoiul este una dintre cele mai utilizate plante din lume. Acesta nu este greu de plantat sau întreținut. Indiferent de metoda de cultivare aleasă, la ghiveci sau direct în grădină, usturoiul produce bulbi de calitate. Usturoiul poate fi cultivat toamna sau primăvara. Însă, este indicată plantarea toamna, deoarece, acesta se dezvoltă mai bine.

 

 

În prezent există o diferență între usturoiul din comerț și cel cultivat prin metode ecologice în grădină sau în ghiveci. Tot mai des se face apel la consumul de usturoi organic, care are o compoziție mai mare de sulfuri și un efect medicinal mai crescut.

 

În continuare prezentăm 5 motive pentru a cultiva usturoi în grădină sau în ghiveci

 

2. Usturoiul este o plantă utilizată în scop medicinal și culinar pe întreg globul, de milioane de ani

 

 

Usturoiul este bogat în antioxidanți are efect anti-bacterian și anti- inflamator. Acesta este un medicament principal în tratarea răcelii.

Calitățile sale au fost demonstrate și în exeprimentul inițiat de Louis Pasteur, în anul 1858. Experimentul a presupus poziționarea bucăților de usturoi pe o farfurie cu bacterii. Rezultatul a fost uimitor, zona din jurul bucăților de usturoi era lipsită de bacterii! Experimentul a demonstrat, astfel, efectul aniti- bacterian al usturoiului.

De asemenea, usturoiul era folosit intens, intern sau extern în timpul celor 2 războaie mondiale în tratarea rănilor.

 

2. Usturoiul are puțini dăunători

 

 

Usturoiul nu are probleme cu dăunătorii. Însă, este bine ca înainte de cultivare să se verifice spațiul și substratul. Usturoiul poate fi atacat de putregaiul alb în perioada sezonului rece. Pentru combatere se efectuează rotația culturilor și se curăță bine terenul după fiecare recoltă. De asemenea, se aplică o soluție de fungicid Bravo şi fungicid Antracol, în combinație de 20g/20ml/8 litri apă.

 

3. Varietatea este condimentul vieții

 

 

În întreaga lume există mai multe soiuri de usturoi ce se pot cultiva. Se poate alege soiul Vietnamese, robustul Metechi, cel condimentat St Helen’s Red sau cel iute Italian Late.

Un soi foarte versatil pentru gătit este usturoiul roșu german care este iute și aromat. Pentru cultivare atât primăvara cât și toamna soiul de usturoi recomandat este Ager, foarte bine adaptat condițiilor climatice din România. Acesta are bulbi de mărime medie și rezistă bine la păstrarea peste iarna.

Pentru culori diverse se poate alege soiul Elefant, care este acoperit cu o coajă cu nuanțe inchise de roșu vișiniu.

 

4. Usturoiul este perfect pentru spații mici

 

 

 

 

 

Usturoiul, datorită, dimensiunii reduse, sub care se dezvoltă are avantajul că poate fi cultivat oriunde, în casă, grădină, terasă, balcon.

De altfel, usturoiul poate crește și într-o vază în 24 cm de pământ.

Așa că, orice metodă se alege se obține usturoi de calitate.

 

 

 

.

.

 

5. Usturoiul este foarte ușor de crescut

Bulbul de usturoi conține până la 15 căței, care se pot tria și împărți în funcție de caracteristici, cele mari se folosesc pentru consum iar cele mici se păstraează pentru semințe.

Singura cerință a usturoiului este legată de sol. Acesta trebuie să fie potrivit speciei alese. Usturoiul preferă un substrat nisipos, cu compost care să îi mențină o temperatură relativ ridicată.

Usturoiul se erbicidează împotriva buruienilor, acesta nefiind o plantă competitivă. Din punct de vedere al umidității usturoiul se udă moderat iarna, fără ca apa să băltească.

Udările se măresc ca numar în perioada de primăvară și se opresc în timpul verii când frunzele încep să se usuce.

Plantarea usturoiului este un moment important de care depinde recolta și de aceea este nevoie de o atenție mărită în alegerea bulbilor. Aceștia se plantează la 2.5 cm adâncime cu vârful orientat în sus la o distanță de 15 cm.

 

     

.

.

Momentul în care usturoiul este gata de recoltare, când poate fi scos din pământ este determinat de uscarea și ofilirea frunzelor. Usturoiul recoltat se poate împleti în fâșii lungi sau se poate păstra individual într-un loc uscat și aerisit.

 

 

V-am convins? Usturoiul este ușor de cultivat și are o multitudine de întrebuintări în sănătate și bucătărie!

 

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram