Menu

5 semne că ai putea suferi de gonartroză

Înaintarea în vârstă aduce de la sine o scădere a performanțelor fizice. Primele semne sunt: oboseala picioarelor și durerile încheieturilor, atât la nivelul genunchilor, cât și ale mâinilor. Durerile pot ascunde o formă incipientă de artroză a genunchiului (gonartroză). Se spune că atroza nu se vindecă, dar poate fi ameliorată.

 

 

1. Ce este gonartroza?

Gonartroza este o boală degenerativă a articulațiilor, provocată de degenerarea cartilajului până la distrugerea completă a acestuia, având ca rezultat deformarea articulației. În mai mult de jumătate din cazurile în care un genunchi este afectat, ambii genunchi vor prezenta gonartroză.

 

2. Cauzele apariției gonartrozei

Principalul factor de risc este excesul de greutate, unde genunchiul este supus unui efort mai mare, iar cartilajul articular se degradează mai rapid. Factorii genetici – vorbim aici de persoanele în a căror familie există predispoziție la articulații slăbite. Vârstă – riscul de a dezvolta gonartroză crește proporțional cu înaintarea în vârstă și, trebuie reținut faptul că boala este mai frecvență la femei. Traumatisme nevindecate – o fractură la nivelul genunchiului afectează cartilajul articular și crește riscul de apariție al gonartrozei.

 

3. Simptome de gonartroză

Modificările degenerative ale articulației genunchiului sunt în mod normal diagnosticate pe baza imaginilor radiologice. În cazul gonartrozei durerea de genunchi este principalul simptom al bolii. Aceasta poate să iradieze la nivelul coapsei, dar şi la nivelul gambei, dar acesta nu este singurul simptom. Atunci când este solicitat, genunchiul va trosni, mai ales la mişcările de îndoire şi îndreptare. Netratată gonartroza duce la umflarea și rigiditatea genunchiului, scăzându-i mobilitatea și atunci apare șchiopătatul. 

 

4. Diagnosticul gonatrozei

Pentru diagnosticarea gonartrozei medicul ortoped va efectua un examen clinic complet, evaluând mobilitatea genunchiului şi axarea membrului inferior.
Pentru confirmarea diagnosticului medicul va solicita efectuarea unei radiografii a genunchiului pentru a vedea dacă există modificări ale articulaţiei sau dacă există malformaţii congenitale.

 

5. Tratarea gonatrozei

Alegerea celui mai eficient tratament pentru gonartroză depinde de stadiul și factorii care au cauzat apariția bolii. Scopurile tratamentului includ ameliorarea durerii și îmbunătățirea stării funcționale. Avem de ales între tratamentul medicamentos și tratamentul chirurgical. Operația este precedată de o examinare completă a pacientului, și de o panificare precisă. Pacientul va efectua teste medicale, inclusiv EKG și analize de sânge.

 

 

 

Artroza, o afecțiune complexă

 

Artroza, această boală degenerativă a articulației este cea mai frecvent întâlnită în articulațiile genunchilor, soldurilor, mâinilor și coloanei vertebrale. Cu toate acestea, poate afecta orice articulație. Obezitatea rămâne principala cauză, dar trebuie menționat că femeile au o probabilitate mai mare de a dezvolta artroza, cu toate că încă nu s-a descoperit de ce. De obicei, artroza apare lent. La începutul bolii, articulațiile pot suferi după o muncă fizică. Ulterior, durerea articulară poate deveni mai persistentă.

 

Sfat!

Dacă în prezent aveți articulații sănătoase, faceți tot ce puteți pentru a menține mobilitatea și funcția acestora, pentru a evita durerea și dizabilitatea asociată cu artroza. În unele cazuri, prevenirea unui accident poate reduce semnificativ riscul de artroza.

Încercați să nu ignorați semnele timpurii ale acestei afecțiuni. Cu cât ajungeți la medic mai rapid, cu atât șansele de control optim al afecțiunii cresc. drept pentru care musai trebuie să te lași pe mâna specialiștilor.

 

 

 

 

tarancutaurbana

Țărăncuța Urbană sunt eu, Roxana

Fata care iubește poveștile, tradițiile, amintirile din copilărie, momentele minunate petrecute alături de cei dragi, dulciurile, florile, grădina cu flori a mamei – lăsată moștenire, satul și viața la țară.
Sunt jurnalist de peste 20 de ani. Am scris despre politică și politicieni în toți acești ani. Acum e vremea de alte subiecte.

Sper să vă placă ce scriu, scriu pentru voi, pentru prietenii mei, pentru țărăncuțele mele!

Cu drag,
Țărancuța Urbană
tarancutaurbana@gmail.com

tarancutaurbana

Țărăncuța Urbană sunt eu, Roxana

Fata care iubește poveștile, tradițiile, amintirile din copilărie, momentele minunate petrecute alături de cei dragi, dulciurile, florile, grădina cu flori a mamei – lăsată moștenire, satul și viața la țară.
Sunt jurnalist de peste 20 de ani. Am scris despre politică și politicieni în toți acești ani. Acum e vremea de alte subiecte.

Sper să vă placă ce scriu, scriu pentru voi, pentru prietenii mei, pentru țărăncuțele mele!

Cu drag,
Țărancuța Urbană
tarancutaurbana@gmail.com

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram