Menu

5 sfaturi de grădinărit pentru începători

Grădinăritul este o activitate relaxantă, dar care implică efort și atenție din partea ta, asta dacă doreşti să ai şi rezultate. Indiferent de dimensiunile grădinii tale, există câteva sfaturi de grădinărit general valabile. De aceea, dacă ești la început de drum într-ale grădinăritului, te invit să descoperi care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont.

Reguli de bază pentru o grădină minunată și o recoltă bogată

  • Realizează un plan de grădinărit

Oricât de mic sau de mare este spațiul pe care îl deții, este important să te gândești cum dorești să arate grădina ta. Poți să îţi faci o grădină cu legume și plante aromatice sau o grădină cu florile tale preferate. Esențial este să decizi din timp ce tipuri de plante sau flori vrei să plantezi, întrucât fiecare are nevoie de condiții specifice pentru a crește.

  • Alege locul de semănare potrivit pentru fiecare legumă sau floare

Odată ce ai decis care sunt florile și legumele de care vrei să te bucuri, este timpul să te documentezi cu privire la nevoile fiecărui soi. Spre exemplu, sunt soiuri de plante sau de legume care au nevoie de un loc însorit, iar altele cărora le priește zone semi umbroase. De asemenea, unele plante sau legume au nevoie de cantități însemnate ori moderate de apă. La fel şi în cazul florilor.

  • Achiziționează instrumente de grădinărit

Orice grădinar aflat la început de drum trebuie să deţină ustensilele de grădinărit potrivite. Aşa cum îţi spuneam, indiferent de dimensiunea grădinii tale, există câteva elemente precum sapa, grebla sau mănușile, fără de care ți-ar fi greu să-ți desfășori activitățile zilnice în condiții optime.

  • Variază periodic culturile

Pentru menținerea unui sol sănătos și obținerea unor recolte bogate, te sfătuiesc să variezi culturile de plante și legume în fiecare an și să eviți să plantezi soiuri din aceeași familie în același loc.

Câteva exemple care fac parte din aceeași familie: fasole, mazăre, linte; ceapă, praz, usturoi, arpagic; roșii, ardei, cartofi, vinete şi flori precum regina nopții, petunia; salată, gălbănele, albăstrele, cicoare; varză, conopidă, gulie, broccoli, ridichi; busuioc, cimbru, mentă, oregano, rozmarin; castraveți, dovleci.

  • Fertilizează solul periodic

Plantele și legumele tale au nevoie de îngrășământ pentru a crește armonios. De aceea, este important să le asiguri o serie de nutrienţi pentru a se dezvolta.  De asemenea, toate soiurile de plante, legume şi flori au nevoie de apă pentru a se dezvolta. În funcție de fiecare tip, ai grijă să le asiguri cantitatea necesară de apă. Totodată, udarea excesivă a plantelor și legumelor este dăunătoare, întrucât favorizează putrezirea rădăcinilor și moartea plantei sau a legumei. Momentul zilei în care uzi plantele sau legumele este la fel de important. Fie desfășori această activitate dimineața devreme sau seara, după ce apune soarele, mai ales în perioadele caniculare. În caz contrar, vei arde plantele sau legumele.

ATENŢIE! Indiferent de soiul de plante sau legume pe care vrei să le sădești, există riscul ca acestea să fie atacate de dăunători și să dezvolte diverse boli. Şi pentru această operaţiune este nevoie ca plantele tale să fie stropite periodic cu diverse soluţii, despre care vă voi vorbi în curând.

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram