Menu

6 lucruri pe care nu le ştiai despre tichetele de masă

Fiecare angajat ar trebui să aibă dreptul la o oră de pauză de masă, la prânz, precum şi câteva pauze de 10 minute, cu atât mai mult dacă lucrează tot programul în faţa calculatorului. Lucrurile simple sunt, totodată, şi cele care pot trece de cele mai multe ori „neobservate“ şi ne pot influenţa zi de zi mai mult decât am vrea să acceptăm.

Studiile arată că pauzele scurte îi ajută pe oameni să se reîncarce cu energie, să îşi rezolve probleme personale, dar să îşi stimuleze creativitatea.

 

 

 

Vorbim acum doar de unul din momentele esenţiale ale zilei, cum ar fi masa de prânz. La fel ca la începutul civilizaţiei umane, păstrăm obiceiul de a ne strânge în grupuri – mari sau mici, pentru a ne hrăni. Mai mult, se mai întâmplă să şi împărţim mâncarea. Astfel că masa luată în colectivitate şi-a menţinut rolul de socializare, chiar dacă unele aspecte s-au schimbat mult.

Dacă lucraţi la calculator, faceţi  o pauză de 5 minute la 2 ore de lucru

În România, au început să fie din ce în ce mai multe companii care au impus un program cu pauze de 5 – 10 minute pentru două ore lucrate. Acest lucru a dus chiar la o creştere masivă a productivităţii angajaţilor. O pauză în care oamenii se ridică de la birou le pune sângele în mişcare, le oxigenează mai bine creierul şi îi ajută să scape de tensiunea din muşchi, motiv pentru care au un câştig foarte mare de energie. Tot de asigurarea unor bune condiţii de muncă ţine şi combaterea stresului la locul de muncă, apărut, de regulă, din pricină că cerinţele postului nu se potrivesc cu capacităţile şi aşteptările angajatului.

 

 

 

Conform unor studii, 56% dintre angajaţii din România acordă mesei de prânz mai puţin de 30 de minute, Deşi se văd uşoare îmbunătăţiri în ultimii ani, situaţia în România diferă încă major faţă de ţări precum Belgia, Spania, Suedia sau Franţa (unde doar 23% dintre angajaţi alocă mai puţin de 30 de minute pauzei de prânz).

Profitaţi de pauza de masă şi luaţi prânzul împreună  cu colegii 

Beneficiezi la job de pauză de masă? Primeşti şi bonuri de masă? Acum ştii ce ai de câștigat când folosești tichetele de masă? O super pauză de prânz alături de colegii tăi preferați. În plus, pauza de prânz în afara spaţiului de lucru ajută la eliberarea stresului acumulat. Valoarea tichetelor de masă a crescut în decembrie 2016 de la 9,57 la 15 lei, iar pentru primul semestru din 2017 a fost stabilită la 15,09 lei. Aceasta este suma maximă care poate fi înscrisă pe un tichet de masă, însă angajatorii nu sunt obligaţi prin lege să ofere bonuri de masă numai cu aceasta valoare înscrisă. Tichetele de masă reprezintă un beneficiu extra-salarial care poate fi acordat de orice firmă, indiferent dacă are sute de angajaţi sau doar 2-3 salariaţi.

6 lucruri pe care nu le ştiai despre tichetele de masă

  1. Tichetele de masă au fost inventate în Marea Britanie în anul 1954
  2. În anul 1962 a fost lansat în Franţa primul Ticket Restaurant®
  3. Orice firmă sau persoană fizică autorizată care încadrează personal pe bază de contract individual de muncă poate acorda tichete de masă pentru fiecare zi lucrată
  4. Pot primi tichete de masă atât angajaţii pe perioadă determinată, cât şi angajaţii cu jumătate de normă
  5. Tichetele de masă pot fi utilizate pentru plata mesei sau a produselor alimentare
  6. Firmele care acordă tichete de masă economisesc 35% comparativ cu oferirea uni măriri de salariu

Aşadar, în pauzele de masă părăsiţi biroul.

 

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram