Zambila moțată, ruda zambilei

Zambila are o rudă.  Dar nu o rudă săracă, ci una chiar moțată. I se spune Zambila moțată, muscari sau zambile struguraș. Zambila moțată, i se spune popular, este originara din Europa de Sud-Est, înflorește începând din aprilie și până în mai, iar florile sale interesante ne răsfață în culori ce variază de la cel mai curat alb până la albastru închis și purpuriu.

zmbila motata

Muscari se plantează în grădină în grupuri mari, dar ea este și o foarte frumoasă plantă de bordură, își găsește locul în diverse aranjamente și are un efect decorativ plăcut dacă este plantată în ghivece sau jardiniere. Planta crește până la 20 cm înălțime, iar genul din care face parte cuprinde 30 de varietăți. Pentru înmulțire se folosesc semințe sau bulbili separați de bulbul inițial dupa trei-patru ani de vegetație. Îngrijirile sunt asemănătoare cu cele ale altor plante bulboase. Tija florala se termina cu un ciorchine de flori cilindrice, scurt petiolate, de culoare albastru, albastru-violet, alb, galben-verzui, unele slab parfumate, altele cu un miros puternic.

zambila motata

foto: Pinteres

34 thoughts on “Zambila moțată, ruda zambilei

  1. Great report! Incredibly instructive and perfectly penned. You covered the topic in great element and presented outstanding examples to back again up your factors. This information will be a terrific source for those looking to learn more about the subject matter. Thanks for the great work!

  2. It’s remarkable to go to see this web page and reading the views of all friends on the
    topic of this paragraph, while I am also eager of getting experience.

Comments are closed.