A crescut numărul mamelor minore | Educaţia sexuală, una dintre soluţii

România rămâne în fruntea clasamentului european în ceea ce privește numărul de nașteri și avorturi la fetele sub 18 ani, potrivit World Vision România. În acest clasament, România este urmată de Bulgaria (11,9%), Ungaria (9%), Slovacia (8,4%), Letonia (5,5%), Lituania și Marea Britanie (ambele cu 5,4%) și Polonia (4,8%).

Acest fenomen nu este o noutate în România, problema înregistrându-se în ţara noastră de mai bine de un deceniu. Organizaţii nonguvernamentale au atras atenţia în repetate rânduri asupra procentului ridicat de mame minore, menţionând de fiecare dată că multe provin din rândul minorităţii rome, în cadrul căreia sunt răspândite căsătoriile între minori sau lipsa educaţiei sexuale care trebuie făcută atât acasă, cât şi la şcoală.  La rândul lor, specialiștii spun că fenomenul nu apare doar în mediul rural, ci și în mediul urban.

Această situaţie a determinat Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale şi culturale să atragă atenţia Guvernului României că a devenit urgentă adoptarea unei strategii naţionale pentru a asigura accesul la educaţie sexuală şi consiliere privind sănătatea reproductivă pentru tinerele şi adolescentele românce.

De partea cealaltă, specialiştii vin şi spun că educaţia sexuală şi informaţiile privind metodele de contracepţie ar salva această situaţie. Dacă informaţiile ar ajunge în rândul tinerelor acestea ar trebui să ştie că pilula de a doua zi ar fi soluţia salvatoare în cazul unui raport sexual neprotejat. În România mijloacele contraceptive sunt destul de scumpe. Exceptând pilulele contraceptive, care costă câteva zeci de lei, dar te protejează timp de o lună, toate celelalte metode sunt scumpe.

Educaţia sanitară lipseşte, astăzi, chiar şi persoanelor active sexual, lucru care îi îngrijorează pe medici, aceştia insistând asupra pericolelor de tot felul. Infecţiile cu transmitere sexuală continuă să afecteze un segment important al populaţiei.

 

 

Cum planifici apariţia unui copil în viaţa ta?

 

În cazul celălalt, al femeilor care îşi doresc copii cunoaşterea fazelor ciclului menstrual, perioadele  de fertilitate maximă, precum şi cele în care este cel mai puţin fertilă reprezintă o metodă naturală de planning familial.

Atenţie un calculator ovulatie nu este o metodă recomandată de contracepţie, dar este folositoare, atât cuplurilor care vor să evite o sarcină nedorită, cât şi celor care-şi doresc una. În cazul femeilor cu cicluri menstruale neregulate, metoda calendarului nu trebuie luată în considerare.

 

Indiferent de unde pornim calculele în privinţa unei sarcini trebuie să ştim ca orice părinte îşi doreşte un copil sănătos. Din păcate puţini conştientizează faptul că o sarcină, iar ulterior un copil sănătos, începe cu un consul preconcepţional. Astfel, o sarcină planificată oferă femeii posibilitatea de a-și trata eventualele probleme medicale, iar în final să se bucure de un copil sănătos şi fără probleme. Cu un astfel de rezultat viaţa este mai simplă şi mai fericită.

 

7 thoughts on “A crescut numărul mamelor minore | Educaţia sexuală, una dintre soluţii

  1. Consumo eccessivo di carne può aumentare il rischio di caduta di capelli.
    Uno studio condotto dal Singapore Chinese Health Study e pubblicato nel 2017 ha seguito
    le abitudini alimentari di 63.000 persone per un periodo di 11 anni.
    Una delle scoperte più significative fatte dopo aver analizzato i dati dello studio è stata quella che il.

Comments are closed.