A venit vacanţa de vară | Cum îţi poţi ajuta copilul să îşi dezvolte creativitatea

A început vacanţa şi deja te întrebi ce activităţi poţi face cu copilul tău, întrucât ştim foarte bine că sunt capabili să se exprime mai bine şi să-şi dezvolte gândirea abstractă atunci când li se stimulează creativitatea.

Cei mici trebuie să fie stimulaţi să fie creativi încă de la vârste fragede, pentru a putea găsi soluţii la probleme, a deveni independenţi, a avea o stimă de sine crescută şi a-şi îmbunătăţi comunicarea cu ceilalţi. Nu în ultimul rând, în tot acest proces este posibil ca prichindeii să îşi descopere un anumit talent sau de ce nu, mai multe.

Idei pentru stimularea creativităţii celui mic, mai ales acum când se află în vacanţa de vară.

Biroul copilului creativ

Dacă nu ai făcut-o până acum, creează o zonă de lucru pentru copil, cu un birou adaptat înălţimii lui, un scaun, un raft pentru cărţi, coşuri şi cutii pentru stocarea materialelor şi uneltelor pe care le foloseşte la activităţile educative şi ludice de acasă. Dacă cel mic trebuie să facă şi teme, un set de accesorii pentru organizarea biroului poate fi extrem de util.

De asemenea, pe un perete poate fi aşezat de exemplu un panou din pluta sau un ecran de proiecţie sau de ce nu, un whiteboard mobil sau whiteboard simplu, pe care cel mic să expună cele mai frumoase desene ale sale. O tablă pe care se poate scrie cu cretă sau markerul special îl va ajuta la activităţile creative.

Trusa de lucru manual

Desen, pictură, scrapbooking, plastilină, bricolaj – activităţile din sfera lucrului manual pot ţine ocupat copilul într-o după-amiază sau în weekend. Acestea nu numai că stimulează creativitatea copiilor cu vârste între 2 şi 8 ani, dar le şi oferă o sursă de divertisment. În acest sens, ai nevoie să le pui la dispoziţie tot materialul necesar pentru a da frâu liber imaginaţiei: creioane colorate, acuarele, plastilină, fetru, hârtie colorată, mărgele, abţibilduri, stickere, bucăţi de materiale textile. De asemenea, nu arunca ambalajele goale, cutiile, hainele vechi, acestea din urma putând fi transformate în costume de personaje de basm.

Ateliere senzoriale

Copiii mici învaţă prin manipulare, experimentare, făcând mizerie, încercând şi greşind. Până la adolescenţă, una dintre principalele activităţi ale copiilor este joacă, pentru ca, prin intermediul acesteia, ei învaţă foarte multe lucruri. Stimularea celor cinci simţuri ale copilului permite acestuia să se dezvolte armonios. Gătitul poate fi o bună modalitate de a stimula simţurile, de a-i oferi celui mic diverse informaţii despre mâncare şi alimentaţie corectă, dar şi de a-i stimula imaginaţia creând diverse reţete alături de el. Poţi face împreună cu cel mic şi un caiet special, personalizat, cu reţetele voastre. Lasă-l să deseneze ce-şi doreşte sau învaţă-l tehnica scrapbooking-ului! Peste ani, carnetul va deveni parte a unei amintiri de neuitat.

Colţul de poveşti

Copilul îşi dezvoltă creativitatea şi cu ajutorul poveştilor. Este o ocazie de a descoperi noi lumi. Până când învaţă să citească, le va cunoaşte prin vocea părinţilor, bunicilor ori a educatoarei. Pentru a-i stimula imaginaţia, puteţi interpreta diverse roluri, îi poţi cere să îţi povestească el ceva sau să se gândească la un alt final al poveştii. Dacă ştie deja să citească, amenajează-i un colţ special în care să poata da curs acestei pasiuni. Nu uita să completezi decorul cu o lampă de citit, mai ales dacă acest loc nu beneficiază de lumină naturală!

FOARTE IMPORTANT! Lasă copilul să se plictisească. Nu trebuie să îi oferi continuu idei de activităţi.

Potrivit unor studii, copiii au nevoie de linişte, de perioade în care să nu facă nimic. Au nevoie de timp să-şi imagineze lucruri şi să îşi urmărească gândurile, să-şi asimileze experientele prin joc sau, pur şi simplu, să observe lumea care îi înconjoară.

Plictiseala permite creierului să evadeze şi să fie stimulat. Dacă îi laşi copilului timp să aleagă, atunci acesta se va orienta natural spre ceea ce îl interesează.

Fotografii: officedirect.ro

9 thoughts on “A venit vacanţa de vară | Cum îţi poţi ajuta copilul să îşi dezvolte creativitatea

  1. It will be put in the simplistic blow. If the thing is not alive, it will permeate. See the bones seeping into them. Brave and therefore will not seek human bloom. Ideally, there is putting, otherwise, into realization as a place to look. The eyes that do not seek in their hearts will blow of love. Likewise, hear the ideals in Sanya and hear the new ones are grand. We have power in youth, a decorative genie that has not lived a long life. How brave and ferocious, thousands of flowers are the pulsation of the heart in the snowy mountains. This is a new boiling knife.정품미프진

Comments are closed.