Menu

Adevărata istorie a numelor judeţelor din România. De unde vine denumirea judeţului în care locuieşti

Adevărata istorie a numelor judeţelor din România. De unde vine denumirea judeţului în care locuieşti

Fiecare localitate şi judeţ al României are o poveste care începe, în primul rând, de la numele lor, scrie Descoperă, citat de Mediafax.

În cazul judeţului Alba denumirea vine de la culoarea albă a zidurilor cetăţii medievale din actualul oraş Alba Iulia, clădite din piatră.

Numele judeţului Arad vine de la Orod, un cavaler al Regelui Ungariei Ştefan I care a condus şi a câştigat multe bătălii, în secolul XI, în jurul anului 1080, şi care a avut un rol important în cucerirea Transilvaniei, proces ce a avut loc între secolele XI – XIII. Ulterior, denumirea zonei, pe atunci comitat, s-a transformat în “Arad”. Actualul Arad este menţionat şi în „Cronica pictată de la Viena”, din 1331, scrie Descoperă.

 

 

Denumirea judeţului Argeş vine de la râul Argeş, căruia dacii îi spuneau Argessos, care cel mai probabil însemna „strălucitor”

Bacăul cu reşedinţa de judeţ cu acelaşi nume are o etimologie incertă. Denumirea poate proveni de la un conducător local numit Bako, de la boabele de strugure denumite bacă sau chiar de la zeul Bachus.

Şi Bihorul are o etimologie incertă. Numele poate proveni din sârbeşte – vihor (volbură), dar e posibilă şi o etimologie traco-dacică, după numele cetăţii „Biharea” (bi însemnând doi şi harati – a lua, a duce), posibil cu sens de două posesiuni.

Judeţul Bistriţa – Năsăud are denumirea slavonă a râului şi oraşului Bistriţa, care înseamă apă repede, precum şi a oraşului Năsăud, după cuvântul german Nussdorf (Satul nucilor).

Judeţul Botoşani îşi trage denumirea de la oraşul cu acelaşi nume care, potrivit Letopiseţul Ţării Moldovei al lui Grigore Ureche, a fost prădat şi ars de tătari la 1439. Potrivit cercetărilor istorice, numele oraşului vine de la un boier local pe nume Botaş.

Citeşte continuarea pe Descoperă

2 comments

 1. is quest bars spune:

  Good post but I was wanting to know if you could
  write a litte more on this subject? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more.
  Many thanks! quest bars http://bit.ly/3jZgEA2 quest bars

 2. t.co spune:

  Useful information. Fortunate me I discovered your site by accident, and I am stunned why this accident didn’t came about
  in advance! I bookmarked it.

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram