Află povestea sticuluţei decorative „sporul casei”

Zilele trecute făcând puţină ordine prin casă am dat peste sticuluţa mea cu sporul casei. Da, trebuie să vă spun povestea acestei sticuluţe, care evident ar fi ideal s-o avem cu toţii în casele noastre. Aşa mi-am adus aminte şi de cele două sticle pe care le-am făcut acum câţiva ani împreună cu mama.

Sub denumirea de sporul casei este cunoscut şi un element decorativ – pentru că există şi o floare cu aceeaşi denumire –  de obicei o sticlă, umplută cu seminţe de cereale, pline de simboluri şi pe care e bine să o ţii în casă, la vedere. Se pare că aceste cereale atrag energiile pozitive şi alungă spiritele rele. Cu alte cuvinte, artă, frumuseţe, pozitivism şi originalitate într-o singură sticlă!

 

1
Această sticuluţă decorativă am primit-o din zona Sucevei

2

O vorbă populară spune că sticlele decorative „sporul casei“ nu sunt doar prezentabile, ci aduc noroc și bogăție în gospodărie.

Se pare că tradiţia românească păstrează anumite obiceiuri care atrag sporul casei şi fac lucrurile în gospodărie să meargă strună. Nu da cu mătura după ce pleacă musafirii decât dacă ştii că au fost oameni răi, nu strânge patul alături de cineva pentru că vă veţi certa, nu bate covorul după apusul soarelui şi nici nu strânge gunoiul seara.

Sporul casei semnifică în tradiţia românească o casă bine gospodărită ce aparţine unor oameni care prin hărnicia lor aduc asupra acelui cămin belsug şi prosperitate şi sunt bine vorbiţi de către toţi cunoscuţii. Aceaste decoratiuni ca, sporul casei sunt accesorii indispensabile pentru orice bucatărie, sau pe care le poţi oferi cadou cu diferite ocazii speciale celor apropiaţi ţie.

 

Sporul casei ţinut în sticlă e un „talisman al cămării”! Sporul casei este simbolizat prin multitudinea roadelor măcinate (pe arca lui Noe,erau seminţe din toate roadele pământului). Tradiţia spune că aşa, gospodăria are spor în casă. Prin consumarea lor (la alimentaţia omului sau a animalelor, ele se termină,se folosesc), dar aşa în sticluţă ele rămân, deci şi sporul casei rămâne. Sunt un cadou de bun augur la o prima vizită de casă nouă!

 

1

 

6 thoughts on “Află povestea sticuluţei decorative „sporul casei”

Comments are closed.