Menu

Al doilea turn înclinat din Europa se află în România. Primul în top este turnul din Pisa – Italia

Cel mai înclinat turn din România şi al doilea din Europa, după faimosul imobil din Pisa (Italia), este Turnul din Ruşi (judeţul Sibiu) al bisericii cetăţii săseşti, care, spre deosebire de celebrul edificiu italian, nu este promovat şi, astfel, este prea puţin cunoscut de turişti.

 

1

Dacă Turnul din Pisa are o înclinaţie faţă de axa verticală de 5,5 grade, ceea ce înseamnă o deplasare a centrului de greutate la nivelul bazei de 4,5 metri, cel din Ruşi, mult mai mic ca înălţime, are o înclinaţie de 1,4 metri.

2
Într-o competiţie mondială, probabil Turnul din Ruşi ar ocupa şi el un loc fruntaş dacă ar fi cunoscut, asta în condiţiile în care, în urmă cu cinci ani, un zgârie-nori din Abu Dhabi a fost înregistrat în Guinness Book drept cel mai înclinat turn din lume, detronând astfel turnul din Pisa. Arabii şi-au propus să construiască o clădire de patru ori mai înclinată decât cea din Pisa, deci cu 18 grade.

Dacă la Pisa, turiştii vin special ca să vadă minunea şi nu pleacă fără să facă o fotografie în care încearcă să sprijine turnul, la Ruşi nu vin turişti, pentru că nu se ştie de „minunea” din România. Niciun indicator nu îi ajută nici pe români, nici pe străini, să afle ceva despre biserică sau despre turnul ei. Există un singur indiciu, chiar lângă plăcuţa cu localitatea Ruşi, care vorbeşte despre o cetate.

Turnul din Ruşi se află la 23 de kilometri distanţă de municipiul Sibiu, în imediata vecinătate a drumului naţional care leagă Sibiul de cetatea Mediaşului, pe ruta turistică spre Sighişoara, oraş cetate aflat în patrimoniul UNESCO.

3

4

5

6

Clopotul bisericii se află în Turn. Clopotniţa a fost ridicată în 1749. În 1966, clopotniţa a fost lovită de trăsnet, suferind stricăciuni la acoperiş şi la zidărie, iar unele se pot vedea şi astăzi. Din cele trei clopote iniţiale, mai există doar unul. Celelalte două au fost predate în primul Război Mondial şi probabil au fost topite.
” În 1778, a început deodată să se încline şi nu s-a oprit decât după o sută de ani. De atunci nu mai e în pericol să se prăbuşească. Alunecarea de teren a provocat înclinarea Turnului. Comunitatea s-a îngrijit să facă un fel de cămaşă, care a oprit înclinarea”, povesteşte unul dintre cei mai cunoscuţi preoţi evanghelici din Transilvania, cel care a slujit şi în această biserică, preotul Bisericii din Slimnic, Walter Gottfried Seidner.

Intreaga poveste o puteti citi aici

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram