Menu

Amenajează camera bebeluşului tău ca un designer!

Sfaturi de amenajare a camerei copilului 0-3 ani

Fiecare femeie însărcinată visează la ziua în care va amenaja camera bebeluşului. Se gândeşte la acest lucru cu emoţie şi cu o mare dorinţă de a nu face ceva greşit. Se sfătuieşte cu prietene, vecine, rude, apoi urmează să aibă discuţii nesfârşite cu viitorul tătic, care, de cele mai multe ori preferă să “paseze” această responsabilitate viitoarei mămici, pe principiul: sigur ştii mai bine decât mine, facem cum vrei tu. Nu de alta, dar pe femeile însărcinate nu e frumos să le contrazici. Ele sunt în acele momente un izvor nesecat de sentimente, emoţii şi hormoni, iar reacţiile vor fi pe măsură.

 

 

Astfel, pentru viitoarele, dar şi pentru actualele mămici, care încă nu au pus la punct camera micuţului, punem la dispoziţie un şir de sfaturi practice care să fie de ajutor în amenajarea spaţiului destinat noului membru al familiei.

Pentru început, viitoarele mămici trebuie să ştie că în primele luni de viaţă ale bebeluşului este bine ca acesta să stea în cameră cu părinţii. Acest lucru este recomandat deoarece copilul este foarte mic, nu îşi reglează singur temperatura corpului, se poate sufoca foarte uşor, dacă de pe marginea pătuţului cade de exemplu o păturica peste el, se poate îneca după ce a mâncat, pentru că majoritatea bebeluşilor regurgitează.

Mai pe scurt, este un suflet mic, care încă nu se descurcă în lumea nouă în care abia a intrat cu ţipete şi entuziasm şi care va dori să audă cât mai des vocea şi bătăile inimii pe care le ştie din burtică. Doar ele îl liniştesc. Cu toate acestea, bebeluşul trebuie să aibă camera lui, unde îşi va petrece următorii ani. Găsiţi pe HOMELUX.RO la secţiunea cameră bebe şi copil, tot ce nu trebuie să lipsească din această încăpere pentru a fi utilă şi frumoasă.

 

Pătuţul. Fiecare nou născut are nevoie de el. La început va fi lipit de patul părinţilor, iar când bebele va prinde drag de el şi va fi de câteva luni, va putea dormi singur în pătuţul pe care deja îl ştie. Este recomandat, pentru început, să alegeţi un pătuţ cu gratii, pentru că este mai sigur. Chiar dacă  e mic, bebele se va foi şi învârti destul de mult. Distanţa dintre gratii nu ar trebui să fie mai mare de 6.5-7 cm. În caz contrar, bebele ar putea să cadă din pat. Este util să optaţi pentru un pătuţ cu o laterala detaşabilă. Dacă optaţi să lipiţi patutul bebelusşului de patul vostru, va fi mai uşor să ajungeţi la bebe când acesta plânge, ori când credeţi că ceva nu este în regulă, va fi chiar sub privirea voastră. Puteţi să îl luaţi în braţe fără să vă ridicaţi din pat. 

 

Salteaua pe care o alegeţi trebuie să fie calitativă. Dacă vreţi să faceţi economii tăiaţi din bugetul destinat altor lucruri. Aceasta trebuie să ofere confort sporit şi o poziţie corectă a corpului. Majoritatea saltelelor au huse detaşabile, ceea ce este şi indicat. Trebuie să fiţi atenţi ca dimensiunile saltelei să se potrivească cu cele ale pătuţului.  Alegeţi o saltea mai fermă şi confortabilă. Poţi să vezi aici cum alegi salteaua potrivită pentru bebeluşul tău. Este şi sfatul specialiştilor care atrag atenţia că o saltea moale creşte riscul de sufocare la bebeluşi. În magazine veţi găsi saltele din spumă, pe arcuri sau din fibre naturale.  Fiecare dintre acestea vin cu avantaje şi dezavantaje. 

Cele din spumă sunt o variantă bună, se întreţin şi se curăţă uşor, iar dacă au şi guri de ventilaţie pot fi perfecte pentru somnul bebeluşului.  Saltelele cu arcuri sunt din ce în ce mai puţin folosite, nu pentru că nu ar fi bune, ci pentru că mereu apar variante mai moderne. Dacă optaţi pentru o astfel de saltea trebuie să ştiţi că este mai grea decât una din spumă, o veţi găsi destul de greu în magazine şi este posibil ca preţul să fie un pic mai mare. Va rezista însă mult timp. Salteaua de cocos este recomandată deoarece conţine fibre naturale, ceea ce face ca aerul să circule şi să se aerisească foarte bine. Este, de asemena, o saltea fermă care va rezista în timp.

Lenjeria de pat trebuie să fie din materiale de calitate. Fibrele sintetice îl vor face pe bebe să transpire, să se supraîncălzească şi să aibă un somn agitat. Chiar şi după ce bebele va creşte şi veţi trece la un pat mai mare, alegeţi mereu materiale care să nu îi creeze alergii şi discomfort.

Măsuţa de înfăşat va fi ajutorul de nădeje până când bebe începe să se rostogolească. E foarte confortabil să schimbaţi un nou născut pe această măsuţă, mai ales noaptea, când o să fiţi somnoroşi şi obosiţi. Să te apleci până la nivelul patului şi să schimbi un pui mic nu e foarte comod. În plus, această măsuţă de cele mai multe ori poate fi pusă pe pătuţul bebeluşului.

 

 

 

 

 

 

 

Leagănul. Pe vremuri, bunicii ne legănau în covată. Era un mod uşor de a ne adormi. Acum avem în magazine tot felul de leagăne cu baterii sau fără, care să ne facă viaţa mai uşoară. Mulţi bebeluşi adoră să fie legănaţi, iar cum mâinile mamei trebuie să mai facă şi altceva, un leagăn va fi foarte util.

 

Covorul din camera bebeluşului este foarte important, dacă nu pentru noi, cu siguranţă pentru cel mic.  Ar fi bine să îl alegeţi colorat sau cu diferite personaje. Când va creşte, bebe va fi fascinat de culori, iar covorul  va fi pentru el o jucărie nouă. Mulţi părinţi optează pentru mochetă în camera celui mic. Pentru că este moale şi ţine de cald. Specialiştii spun că nu este chiar o variantă bună, deoarece reţine mult praf, trebuie curăţată des şi temeinic. Dacă totuşi nu vreţi să renunţaţi la ea, optaţi pentru o mochetă care să nu fie foarte pufoasă, cu peri înalţi.

 

 

Draperiile din camera celui mic nu ar trebui să fie foarte groase şi grele. Un material uşor, cu un imprimeu colorat reprezintă cea mai bună alegere.

Jucăriile de pluş sunt recomandate pentru prima perioadă de viaţă a bebeluşului. Acestea sunt moi şi nu riscă să se lovească cu ele. Alegeţi diverse animăluţe din pluş şi povestiţi-i lui bebe despre ele.

 

Pe lângă aceste obiecte care fac parte din camera celui mic, trebuie să mai acordaţi atenţie unui detaliu foarte important. Mediul ambiental. Temperatura din camera bebeluşului trebuie să fie potrivită, între 21-23 de grade, maxim 24, iar umiditatea din camera 60-65%.  

 

 

One comment

  1. Monica spune:

    Excelent articolul, multumesc pentru sfaturi si pentru link.

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram