Arta de a sculpta în lemn, una din cele mai vechi tradiții românești

Sculptura în lemn este una din tradițiile românești, fără îndoială. Lăzile de zestre, dulapurile, bliderele sunt obiecte pline de farmec și mister, realizate de meșterii țărani cu multă migală și măiestrie de-a lungul anilor. Aceste obiecte vorbesc de la sine și de multe ori ne întorc cu gândul în trecut la casa bunicii.

În comunitățile rurale, fiecare sătean avea cunoștințele și deprinderile necesare prelucrării, măcar sumare a lemnului, construind și întreținând singur unele obiecte din gospodărie. Meșterii utilizau doar unelte simple ca: dalta, cuțitul, tesla sau ferăstrăul, cunoscătorii acestei vechi meserii făuresc obiecte din lemn, ce întregesc arta meșteșugăritului prin fantezie și originalitate.

DSC_0121

 

Îndemânarea și simțul artistic, principalele calități ale meșterilor tâmplari

În diferite regiuni ale țării, pornind de la stâlpii casei, care pot fi stâlpi cu măr, stâlpi rotunzi, în formă de cruce, stâlpi șerpuiți s-au diferențiat multe terminologii decorative: măr, roată, brâu, creste în cruci. Aceste forme, generale sau particulare, sunt folosite de toți meșterii populari din Romania chiar și în ziua de astăzi.

Artiştii populari sunt cei care făuresc şi duc mai departe zestrea meşteşugurilor tradiţionale. Unul dintre ei este și Liviu Săhlean. Incredibil ce pot face două mâini cu o daltă într-o bucată de lemn. O adevărată operă de artă şi evident un mod de trai.

Liviu Săhlean vine dintr-o familie de meșteri tradiționali. Mama sa, Virginia Săhlean este și dânsa o bine cunoscută maestră în Bucșoaia – Frăsin.

Virginia şi Liviu Sahlean le-au arătat specialiștilor de la Art&Craft cum se croieşte o ie, cum se ţese manual o broderie şi cum se îmbracă păpuşile în port tradiţional, dar şi cum se realizează genţile şi opincile din piele.

”Susținem meșterii populari din România” este campania lansată de Art&Craft. Mi-a plăcut ideea lor de a fi partener media al acestei campanii pe întreg anul 2016.

DSC_0127

 

foto 1

 

mama

 

DSC_0163

Meșteșugarii români au simțit întotdeauna nevoia să înfrumusețeze obiectele produse de ei. Printre aceștia se numără și sculptorii în lemn. În arta românească a prelucrării lemnului, stilul ornamental predominant este cel geometric, dar în decorul obiectelor din lemn sunt răspândite și motivele florale, zoomorfe și antropomorfe.

 

DSC_0117

 

DSC_0151

 

DSC_0153

 

DSC_0161

 

DSC_0124

 

DSC_0157

Toate aceste obiecte sunt făcute de Liviu Săhlean. Pune suflet, răbdare și multă pricepere în tot ceea ce face. Participă la târguri și expoziții și nu se dă înlături de la nicio provocare. Are prieteni în toată lumea pentru care lucrează cu mult drag diverse obiecte.

Îndemânarea și simțul artistic sunt principalele calități cu care sunt înzestrați meșterii tâmplari, ce execută cu răbdare obiecte decorative pentru locuințe, modelând lemnul cu pricepere, prin tehnica preluată din generațiile anterioare, asupra căruia, fiecare își pune amprenta personală și le transmite mai departe generațiilor viitoare.

DSC_0158

 

Odată cu lansarea campaniei ”Susținem meșterii populari din România” ,  Art&Craft a lansat și un canal pe Youtube unde pot fi vizionate filmele de promovarea a meșterilor tradiționali din România și unde, evident merită să vă abonați.

 

 

Acum, obiectele produse de cei doi meșteri populari create special pentru Art&Craft le puteți comanda din magazinul online al Art&Craft.

47 thoughts on “Arta de a sculpta în lemn, una din cele mai vechi tradiții românești

  1. Wielu dietetyków zbadało jak działa BeSlimmer i potwierdziło, że może pomóc w uzyskaniu dobrej formy. Tabletki mają całkowicie naturalny skład, który przyspiesza metabolizm i nasyca głód.

  2. [url=https://garant-vskrytie-zamkov178.ru/]вскрытие авто[/url]

    Аварийное энтеротомия авто на Москве. Мастер в 15 мгновениях от Вас в течение системе 24/7; Прыткое вскрытие без повреждений ЛКП (а) также кузова; Эксплуатация мало авто всех маркий равным образом ..
    вскрытие авто

  3. I’ve been troubled for several days with this topic. safetoto, But by chance looking at your post solved my problem! I will leave my blog, so when would you like to visit it?

  4. Pingback: psy-

Comments are closed.