Menu

Artandcraft, alături de Diana Cosmin, ne povestesc despre obiectivele turistice din Maramureş

Am vizitat pentru prima dată Maramureşul în urmă cu 10 ani. Nu m-am mai întors de atunci, dar aş reveni oricând cu drag pentru că mi-a plăcut Maramureşul.

Maramureşul mi s-a părut un uriaş muzeu în aer liber. Fiecare zi petrecută în satele maramureşene este o adevărată întoarcere în timp, iar istoria sa este sculptată în lemn. Maramureşul are foarte multe obiective unice în lume, este de prea multe ori înscris în Cartea Recordurilor. Maramureşenii au ştiut să-şi păstreze tradiţia şi portul, în comparaţie cu multe regiuni din ţara noastră. În Maramureş sunt 85 de biserici din lemn din care 8 sunt incluse în Patrimoniul UNESCO. Maramureşul este unic.

 

Campania Artandcraft de a promova România m-a făcut să-mi aduc aminte de locurile vizitate de mine atunci: Muzeul Satului, Cimitirul de la Săpânţa, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei şi Mânăstirea Bârsana. 

Campania de promovare a României by Art&Craft care a început în 2016 cu Bucureşti, Sibiu, Târgu-Mureş a continuat în 2017 cu Sighişoara, Timişoara, Alba-Iulia, Iaşi, Cluj şi Sinaia, iar în 2018 cu Maramureş şi Oradea.

Diana Cosmin, jurnalist www.finesociety.ro a bifat cele mai importante locuri ce merită vizitate dacă mergi în Maramureş. Incursiunea ei prin Maramures şi împrejurimile lui este parte din campania Artandcraft.

Mai multe informaţii şi articole bine documentate găsiţi pe site-ul Dianei, unde a făcut o trecere în revistă a tuturor obiectivelor turistice ce merită vizitate când ajungeţi prin Maramureş. Unele dintre ele măcar o dată în viaţă merită să le treceţi pragul. Multă istorie, multe tradiţii şi obiceiuri.

 

 

–  Cine nu şi-ar dori o plimbare cu Mocăniţa de pe Valea Vaserului

 

– „Am auzit despre Mocăniţa de pe Valea Vaserului încât începusem să am impresia că am fost deja acolo dinainte să fi fost acolo efectiv. Oamenii plătesc şi vin cu aproape toată familia. Dincolo de perspectiva celor 20 de kilometri cu Mocăniţa, Calea Ferată Forestieră din Vişeul de Sus vinde o experienţă civilizată, corectă şi previzibilă pentru client: fără nervi, încurcături şi complicaţii. 55 de lei biletul pentru adult si 100 de lei dacă doreşti si pachetul care să includă gustarea şi prânzul”.

 

 

 

– Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, o vizită obligatorie într-o viaţă de om

 

– „Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei sună poate abstract pentru cine n-a trăit vremurile şi pentru cine nu cunoaşte oameni care au făcut-o. Lor le spun concret, că este despre oameni asemenea bunicilor mei şi despre cei chiar şi mai nenorocoşi decât ei, care au zăcut şi au murit în închisorile comuniste”.

 

 

 

– Lacul albastru de la Valea Sprie – o minune a naturii

 

– „Lacul albastru este o minune a naturii, datorită felului în care îşi schimbă culoarea în funcţie de soare şi de temperatura apei în fiecare anotimp: de la turcoaz primăvara şa verde deschis vara şi verde închis sau chiar maro toamna”.

 

 

 

– Cimitirul Vesel de la Săpânţa – e oricum, numai vesel nu 

– „Am stat de vorbă cu Dumitru Pop Tincu, meşter popular care a continuat moştenirea lui Stan Ioan Pătraş, fondatorul Cimitirului Vesel de la Săpânţa. El se ocupă şi de casa memorială Stan Ioan Pătraş din Săpânţa şi mi-a povestit pe îndelete cum se nasc epitafurile, redactate într-o ortografie care poate părea uneori ciudată, dar care urmează felul în care oamenii vorbesc în zonă, în accentul tipic săpânţeni”.

 

 

 

 

 

– Mânăstirea Peri de la Săpânţa – cea mai înaltă biserică din lemn din lume

 

 

 

– „Mânăstirea Peri din Săpânţa este unul dintre cele mai cunoscute şi reprezentative lăcaşuri de cult din Maramureş, nu doar la nivel naţional, ci mondial: este înscrisă în Cartea Recordurilor drept cea mai înaltă biserică din lemn din lume, cu 78 de metri înălţime”.

 

 

 

 

 

 

 

.

.

 

 

– Mânăstirea Bârsana – biserica veche de trei secole 

 

– „Aflat pe Valea Izei, în satul Bârsana, la 20 de kilometri de Sighetul Marmaţeiei, complexul de clădiri al mânăstirii Bârsana este unul dintre locurile de neratat dacă treceţi prin Maramureş. Iar dacă nu e în drum, merită să vă faceţi drum special pentru ea”.

 

 

 

– Muzeul Satului Maramureşean – varianta maramureşeană a Muzeului Satului

 

– „Muzeul Satului Maramureşean sau Muzeul Maramureşului este varianta maramureşeană a Muzeului Satului din Capitală. Eu vă sfătuiesc călduros să-l vizitaţi, priveliştea e frumoasă şi fiecare ban din bilete contează”.

 

 

 

Eu nu mi-am propus să vă dezvălui prea multe din incursiunea Dianei Cosmin prin Maramureş, alături de Artandcraft, tocmai să vă las pe voi să vizionaţi cele două filmuleţe realizate pe plaiuri maramureşene. Şi după aceea, sigur vă doriţi să ajungi în vacanţa prin Maramureş.

 

sursa info: www.finesociety.rowww.artandcraft.ro

 

Ce poţi face în Maramureş 

 

 

Diana Cosmin a străbătut Maramureşul timp de o săptămână, plecând zilnic din Sighetul Marmaţiei.

 

 

 

Proiectul de promovarea a României demarat de Artandcraft la începutul lunii mai are şi o continuare. În Oradea. Dar toate la timpul lor.

 

 

 

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram