Menu

Atenție, dietele dure duc la pierderi de magneziu, ne avertizeză dr. Anca Daniela Raiciu

Se spune că dietele care conţin cantităţi mari de făină duc la o pierdere mare de magneziu. Asta dacă produsele respective nu sunt fermentate. În cele mai multe cazuri se adăuga stresul cronic sau antrenamentele intense. De asemenea, dietele bogate în proteine folosite în programele de slăbire epuizează resursele de magneziu.

 

Dar despre toate acestea am discutat cu Anca Daniela Raiciu, doctor în farmacie, lector universitar la Facultatea de Farmacie Titu Maiorescu.

 

 

 

 

  • Este adevărat că există 5 minerale care ne mențin sănătatea? 

 

  • dr. Anca Daniela Raiciu

     Da. Calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu.

Cât sunt de importante sărurile minerale și care sunt cele care dacă lipsesc ne afectează semnificativ sănătatea, e o întrebare pe care o primesc adesea și vă mulțumesc că îmi dați posibilitatea să răspund acum la ea. Deficitele ne pot face mult rău, de aceea trebuie să ne asigurăm permanent că le furnizăm permanent organismului.

Aș începe cu calciul, prezent în oase, dinţi şi în 1% din sânge şi din ţesuturile moi, fără de care buna funcţionare a inimii şi echilibrul neuro – muscular nu ar fi posibile. Are rol în coagularea sângelui, iar dacă cineva resimte contracţii musculare, crampe, insomnie, iritabilitate, aritmia cardiacă, spasmofilie, atacuri de panică, arsuri stomacale ar trebui să verifice neapărat cum stă cu calciul.

Important este și fierul care intervine în formarea hemoglobinei, lipsa lui ducând la simptome ca oboseală, paloare, suflu cardiac, unghii, păr şi piele fragile, dificultate a deglutiţiei, creştere bruscă a numărului de infecţii de orice fel.

Nu mai vorbesc de fosfor – prezenţă importantă în organism, imediat după calciu. E unul dintre elementele care transmit impulsurile nervoase. Dacă cineva resimte oboseală fizică şi psihică, sensibilitate crescută la infecţii sau prezintă rahitism ori carii, este cât se poate de posibil să fie cauzate de lipsa de fosofor.

Magneziul – este un alt mineral extrem de important, subliniază interlocutoarea noastră. Acesta intervine în metabolizarea glucidelor şi a proteinelor și este un bun anticancerigen. Echilibrează circulaţia şi buna funcţionare a inimii.

 

Atenționez pe cei care țin diete drastice că pot pierde magneziu masiv și de acolo și simptomele de amețeală și  palpitaţii cardiace!

Lipsa de magneziu te face să-ți dorești mereu ceva dulce. Și chiar dacă îți satisfaci acest impuls pe moment ești în regulă, dar peste un sfert de oră vei simți nevoia imperioasă să ronțăi iar ceva și tot așa. Acest cerc vicios nu se încheie niciodată, cu consecințe asupra kilogramelor și a sănătății noastre. Deci, dacă ai suficient magneziu, automat îți vei menține mult mai bine greutatea optimă!

Potasiul este important pentru că echilibrează toate celelalte minerale. Influenţează activitatea musculară, pH-ul sângelui şi funcţionarea inimii. Constipația, insomnia, oboseala intensă, crampele musculare sunt produse de lipsa de magneziu – atenționează interlocutoarea noastră.

 

  • De unde obținem cele mai importante minerale pentru sănătate?

 

 

  • Dacă reușești să ai zilnic o hrană variată, cu fructe și legume din belșug și cu respectarea principiilor alimentare corecte, ai toate șansele să furnizezi corpului tău cele 5 minerale importante despre care am făcut vorbire mai sus.

 

Suplimentele alimentare reușesc să acopere acest necesar al corpului, îndeosebi în acele anotimpuri când hrana oricum este deficitară. 

Iată recomandarea mea pentru completarea necesarului de minerale esențiale pentru sănătate:

 

 

Toate aceste suplimente pot fi comandate online sau cumpărate de la farmaciile HOFIGAL din toată țara și din farmaciile partenere, dar şi din farmacia Cleofarm.

 

 

Farmacia Cleofarm, Şos. Colentina nr. 76, București, sector 2 telefon: 021 240 2853 program: Luni – Vineri 08.00 – 19.30; Sâmbătă 08.00 – 14.00; Duminică – Închis

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram