Menu

Augustin sau Crinul de toamnă cu mirosul său de senzație

Hosta este o plantă perenă, erbacee, extrem de decorativă, mai mult prin frunziș decât prin flori, fiind supranumită și „Regina grădinii din umbră”. Mai este cunoscută drept crin Augustin sau Crin de toamna. Frunzele, partea cea mai decorativă și maiestuoasă a plantei sunt de forme, texturi si nuanțe de verde dintre cele mai diferite: verde crud, verde intens, gălbui, albăstrui până la albastru închis, brumate, lucioase, gofrate, văluroase, ovale, ascuțite, in forma de inima, alungite, groase sau fine, cu margine albă, verde, crem sau albăstruie. Infloresc, de regula, in mijlocul verii, din iunie pana in septembrie. Florile nu sunt spectaculoase, la unele soiuri chiar lipsite de parfum, dar, la altele, au un parfum de la suav până la puternic, plăcut. Ele pot fi albe, lila, de culoarea lavandei sau mov. În general au forma unor clopoței atârnători de o tijă subțire, înaltă de 35-50 cm, alteori au forma unei trompete, pe o tijă scurtă și groasă de 20-30 cm. Planta este foarte rezistentă, putând crește pe același loc chiar și 10 ani. Este rezistentă la frig (mai puțin partea aeriană, care moare o dată cu prima brumă mai serioasă), uscăciune, boli și dăunători.

crin de toamna

Este o plantă de semiumbră și umbră, putând crește și în locuri însorite, numai că, în acest caz, frunzele se ard ușor, iar cele în culori închise sau cu margine de altă culoare sau nuanță, pot suferi modificări. Îi plac solurile fertile, afânate, drenate, de la slab acide la slab alcaline. Fiind o mare iubitoare de apa, îi plac solurile păstrate umede și nu ude, iar pentru scurtă perioadă suportă și uscăciunea.

Sunt plante nepretențioase, de aceea este suficient să le hrănim în primăvară pentru tot restul sezonului. Altfel, riscăm să o sensibilizăm peste măsură și rezistența ei să scadă considerabil.

crin de toamna 1
Înmulțirea: divizarea tufei – la sfârșitul lunii aprilie – început de mai, când doar ce au apărut mugurii, sau în septembrie. Sau prin butășire, care se face din mai pana în iunie.  Plantarea: cea mai propice perioada este mai sau sfârșitul lunii august, iar cea de transplantare este doar primăvara devreme. Boli și dăunători: în general, hosta este o plantă rezistentă, dar și pe ea, dacă este o plantă slăbită sau prea „hrănită” poate fi atacă de melci și limacsi, nematodă sau botritis.

2 comments

2 Pings/Trackbacks for "Augustin sau Crinul de toamnă cu mirosul său de senzație"
  1. My Homepage spune:

    … [Trackback]

    […] Read More here: tarancutaurbana.ro/augustin-sau-crinul-de-toamna-cu-mirosul-sau-de-senzatie/ […]

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram