Azalea, pe cât de frumoasă, pe atât de sensibilă

Azalea este o plantă perenă,  pe cât de frumoasă, pe atât de sensibilă și greu de întreținut. Aceasta este o plantă decorativă, cu flori viu colorate, care înfrumusețează orice colț al locuinței. Azalea, cunoscută și sub denumirea de trandafirul munților, provine din sud-estul Asiei, însă dacă i se acordă atenția necesara, se acomodeaza ușor și în casă.

2

 

1

Azalea poate fi înmulțită atât prin butași și prin altoire , cât și prin semințe, însă prima variantă este cea mai sigură. Cea mai bună perioadă pentru butășire este iulie-august, dar și martie-aprilie-mai. Butașii se iau de la plante sănătoase, de aproximativ 1 an de zile. Butașii trebuie să fie tăiați de sub un nod și se plantează.

Se găsesc uşor două feluri de azalee ca plante de ghiveci. Azaleea indiană (Rhododendron simsii) este de departe cea mai populară – mai puţin întâlnită este azaleea japoneză (Rhododendron obtusum). Ambele sunt tufe pitice care cresc cam 30-45 cm înălţime. Nenumărate azalee indiene se cumpără în fiecare an la Crăciun, pentru decoraţiuni pe perioada sărbătorilor şi a Anului Nou. Când cumpăraţi o plantă, alegeţi una cu puţine flori deschise şi cu mulţi muguri.

3

4

6

7

Fără o îngrijire corectă, florile se ofilesc, iar frunzele cad într-o săptămână sau două. Aşezaţi ghiveciul într-un loc umbrit în grădină, după ce pericolul de îngheţ a trecut – fertilizaţi, udaţi şi pulverizaţi până toamna. La finalul toamnei aduceţi-o într-o cameră răcoroasă, iar când florile se deschid, mutaţi-o la locul unde doriți s-o expuneți, dar departe de calorifere şi pulverizaţi frunzele zilnic. Dacă stau aproape de sursa de căldură sau în razele soarelui, florile se pot ofili prematur.

Gama de varietăţi a azaleei indiene sau simplu azalee Rhododendron este enormă. Culoarea cea mai răspândită este roz, dar sunt şi albe, roşii şi purpurii cu varietăţi simple şi duble, sau cu petale încreţite.

În cultura chineză, azalee este cunoscut ca „gândire de acasă Bush” (Shu sixiang). Azalee este, de asemenea, unul dintre simbolurile orașului Sao Paulo – Brazilia. În afară de a fi renumită pentru frumusețea sa, Azalea este, de asemenea extrem de toxică, aceasta conține andromedotoxins.

6 thoughts on “Azalea, pe cât de frumoasă, pe atât de sensibilă

Comments are closed.