Menu

Banala păpădie, sursa perfectă de potasiu

La noi, floarea galbenă de păpădie o întâlnești pe orice petec de pământ scăldat de soare. Frunzele sale verzi, cu un gust amărui, asemănătoare celor de rucola, cu care se înrudește, pot fi un ingredient important în salata de primăvară. Păpădia (Taraxacum officinale), numită și buhă, cicoare, crestățea, lăptucă, floarea-mălaiului, se găsește în peste 100 de specii. Are frunzele lungi, crestate și florile galbene, grupate în capitule. Crește foarte bine în toate regiunile țării. Perioada în care se poate găsi păpădia este mare, de primăvara timpuriu până toamna târziu.

1

Această plantă este o sursă importantă de potasiu, sodiu, calciu, fosfor și fier. Frunzele conțin o cantitate mai mare de vitamina A decât morcovii, de asemenea vitaminele B, C, D și K. Frunzele de păpădie conțin cupru, siliciu și mangan. Rădăcinile conțin în plus inulină și zaharuri complexe. Este bogată în calciu și magneziu. Păpădia conține colina (compus important în afecțiunile hepatice), precum și flavonoide și carotenoide.

2

Aparent, banala păpădie este una din cele mai puternice plante antitoxice și depurative de la noi. Pentru uz terapeutic, sunt folosite atât frunzele, cât și rădăcinile de păpădie. Frunzele de primăvară sunt mai bune în salată decât cele din vară. Sucul de păpădie a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru tulburările de vedere. În tratarea a numeroase afecțiuni, sunt indicate tinctura de păpădie și decoctul de păpădie.

3

Primele cercetări științifice din Europa asupra efectelor păpădiei datează din prima jumătate a secolului al XX-lea. Câteva teste clinice preliminare indică faptul că unele preparate din păpădie pot trata tulburările intestinale. Specialiștii consideră că aceasta este o plantă valoroasă, care poate fi folosită atât ca aliment, cât și ca medicament.

Frunzele, tulpinile și rădăcinile sale ajută la mobilizarea și eliminarea toxinelor din trup și cresc tonusul întregului organism.

Este foarte bogată în potasiu, un diuretic natural și sigur în cazurile de retenție de apă. Sucul făcut din frunzele păpădiei, crude sau uscate, este foarte util în cazurile de constipație, la fel și rădăcina acestei plante, când este corect procesată.

Specialiștii o folosesc cu succes în tratarea diverselor boli ale ficatului și o recomandă chiar și în cazurile extreme de ciroză. Ajută la creșterea secreției de bilă. Sucul de păpădie este un tonic puternic pentru ficatul leneș din cauza abuzului de alcool sau a dietei severe.

Un efect deosebit îl are atât planta uscată, cât și cea proaspătă, în tratamentul diabetului zaharat, boală în care are uneori efecte miraculoase.

Păpădia face parte dintre plantele cele mai bogate în provitamina A. Este foarte eficientă în lupta împotriva radicalilor liberi, care duc la îmbătrânirea pielii. De asemenea, prin proprietățile sale de detoxifiere, tonifică și dă un aspect sănătos și mai luminos pielii.

Aceasta plantă este utilizată și în cazurile de anemie și hepatită și poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Păpădia poate, de asemenea, alina durerile reumatismale și artrita.

4

Alte afecțiuni în care este folosită cu succes sunt acneea, alergia, indigestia, gastrita hipoacidă, dispepsia, guta, intoxicații diverse, toxiinfecții alimentare, tromboflebită, ateroscleroză, hemoroizi, îmbunătățirea circulației sângelui, obezitate, transpirație, tulburări de metabolism, inflamații ale ganglionilor. Rădăcinile plantei sunt utilizate în principal ca stimulent al poftei de mâncare. Florile de păpădie au proprietăți antioxidante și pot ajuta la întărirea sistemului imunitar, potrivit www.sfatulmedicului.ro

În China, o varietate de păpădie este folosită de mult timp pentru tratarea hepatitei, cancerului și diverselor afecțiuni ale glandei mamare (inflamații, probleme legate de secreția laptelui, cancer de sân), precum și pentru îmbunătățirea rezistenței imunitare la infecțiile căilor respiratorii. Folosirea păpădiei este deja recunoscută în numeroase farmacopei consacrate.

Rădăcinile plantei sunt deseori prăjite și se folosesc în prepararea unei băuturi similare cafelei sau ceaiului. Este, de asemenea, adăugată cafelei obișnuite, pentru a-i îmbunătăți acesteia parfumul. Partea verde a păpădiei se poate folosi în diferite rețete și chiar în producerea vinului.

Frunzele trebuie culese dimineața devreme, înainte ca floarea să se deschidă. Dacă sunt culese după înflorire, în timpul zilei, frunzele pot fi foarte amare. Cu cât sunt recoltate mai târziu, spre toamnă, cu atât sunt mai bogate în nutrienți.

În cazurile de ulcer și gastrită, păpădia este bine să fie folosită cu precauție, deoarece poate cauza o supraproducție de acid gastric. Sucul care se găsește în tulpini poate provoca celor sensibili alergii. Cei care au probleme de retenție de apă trebuie să consulte un medic înainte de a utiliza această plantă, pentru a verifica nivelul de potasiu.

sursa: Agerpres

Țărăncuța Urbană I Roxana Toma
Țărăncuța Urbană sunt eu, Roxana Toma.
Fata care iubește poveștile, tradițiile, amintirile din copilărie, momentele minunate petrecute alături de cei dragi, dulciurile, florile, grădina cu flori a mamei – lăsată moștenire, satul și viața la țară.
Sunt jurnalist de peste 20 de ani. Am scris despre politică și politicieni în toți acești ani. Acum e vremea de alte subiecte.
Am venit la București de la țară, chiar dacă țara mea se afla la vreo 60 de kilometri de Capitala țării. Acum ați înțeles și numele blogului meu.
Am un copil, mai celebru decât mine, un mic actor, Tudor Roșu :). Născut la București îi place să bată mingea pe strada copilăriei mele, natura și tot ce este frumos. Deci iubește ce iubesc și eu!
Sper să vă placă ce scriu, scriu pentru voi, pentru prietenii mei, pentru țărăncuțele mele!
Cu drag,
Țărancuța Urbană
tarancutaurbana@gmail.com

Țărăncuța Urbană I Roxana Toma
Țărăncuța Urbană sunt eu, Roxana Toma. Fata care iubește poveștile, tradițiile, amintirile din copilărie, momentele minunate petrecute alături de cei dragi, dulciurile, florile, grădina cu flori a mamei - lăsată moștenire, satul și viața la țară. Sunt jurnalist de peste 20 de ani. Am scris despre politică și politicieni în toți acești ani. Acum e vremea de alte subiecte. Am venit la București de la țară, chiar dacă țara mea se afla la vreo 60 de kilometri de Capitala țării. Acum ați înțeles și numele blogului meu. Am un copil, mai celebru decât mine, un mic actor, Tudor Roșu :). Născut la București îi place să bată mingea pe strada copilăriei mele, natura și tot ce este frumos. Deci iubește ce iubesc și eu! Sper să vă placă ce scriu, scriu pentru voi, pentru prietenii mei, pentru țărăncuțele mele! Cu drag, Țărancuța Urbană tarancutaurbana@gmail.com

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Load More
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
9°
ceață
humidity: 93%
wind: 1m/s W
H 12 • L 10
10°
Sat
13°
Sun
12°
Mon
11°
Tue

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram