Bănuțeii, floarea considerată cel mai bun medicament natural

Bănuții sau paraluțele sunt plante perene și încep să înflorească în fiecare an la sosirea primăverii, iar trecerea florilor are loc abia la sosirea toamnei. Se dezvoltă în tufe aproximativ rotunde.

1

Această plantă deosebit de populară își are originea în Europa și America centrală. Preferă un sol bine fertilizat dar tolerează și alte tipuri de teren inclusiv solul nisipos. Are nevoie de mult soare fiind recomandată în deosebi pentru cultivarea în ghivece și jardiniere dar și pentru amenajarea de spații verzi precum: răzoare și borduri. Deseori cresc pe văile râurilor, în zonele de coasta la mare, sau la poalele munților și culmile acestora la altitudini de până la 2000 m.

2

Planta este micuță de înălțime, ajungând la doar câțiva centimetri. Rădăcina este puternică, din ea crescând tot timpul anului frunze și flori. Frunzele sunt mici, alungite și rotunjite la vârfuri, îmbrățișând tulpina. Florile sunt relativ mari în funcție de dimensiunea totală a plantei. Culorile acestora încep de la alb, roz pal, roz intens, roșu. În jurul centrului plin de stamine galbene sunt dispuse radial zeci de petale mici și alungite.

3

 

4

Paraluțele au nevoie de un sol bine drenat și e bine ca acesta să fie cât mai bogat pentru o înflorire îndelungată și calitativă. Se udă frecvent, mai ales dacă se plantează la soare. În timpul verii trebuie udate zilnic, dimineața devreme sau seara după asfințit, cu apă din abundență. Pentru plantele din jardiniere se recomandă folosirea săptămânală a unui îngrășământ lichid pentru plante cu flori sau a unuia natural la plantare. Florile ofilite se înlătură, pentru a stimula apariția noilor boboci.

De la paraluțe se recoltează mugurii și frunzele, se pun la uscat în locuri curate și uscate, pe coli de hârtie, la umbră, unde temperatura aerului este de 25-30 grade Celsius. Produsul uscat poate fi păstrat în pungi de hârtie timp de un an. Din punct de vedere terapeutic paraluțele sunt considerate un medicament natural, a cărui eficacitate este în general de a stimula metabolismul oragnismului. Florile și frunzele plantei au proprietăți analgezice, antiinflamatorii, oftalmice, laxative, antitusive, purgative, expectorante, astringente, analgezice, de reglaj intestinal și diuretice.

7 thoughts on “Bănuțeii, floarea considerată cel mai bun medicament natural

  1. First of all I want to say excellent blog! I had a quick question in which
    I’d like to ask if you do not mind. I was interested to know how you center yourself and clear your thoughts prior to writing.
    I have had a hard time clearing my thoughts in getting my thoughts
    out there. I do take pleasure in writing however
    it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually wasted just trying to
    figure out how to begin. Any ideas or hints? Appreciate it!

Comments are closed.