Menu

Basarabia… Destinaţie de interes turistic şi pentru amatorii de vinuri

Cu o lungime de peste 200 de kilometri, Crama „Mileştii Mici” din Republica Moldova a intrat în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare colecţie de vinuri din lume.La „Mileştii Mici” se găsesc peste 1,5 milioane de sticle. Este atât de mare, încât vizitatorii pot merge prin cotloanele semi-întunecate unde este păstrată această comoară.

Republica Moldova se remarcă pentru o importantă cultură enologică. Nu degeaba apare descrisă ca „ţara cu porţile deschise în paradisul vinului”.

 

 

Istoria Combinatului de Vinuri de Calitate Mileştii Mici este una speciala. Zona însăşi constituie un teritoriu preţios cu soluri perfecte viţei de vie.

 

 

 

 

 

Mileştii Mici – Cea mai mare cramă de vinuri din lume

 

„Înconjurat de o aură romantică, acest depozit natural de vinuri – cel mai mare din lume – a luat fiinţă în anii ’70 la o adâncime de 30-85 de metri în galeriile calcaroase. Vinurile păstrate aici sunt produse din recolte diferite, culese între anii 1986 şi 1991. Spiritul vremurilor de odinioară se resimte în acest oraş vinicol subteran”, se arata în descrierea locului.

Vorbim despre peste 200 de kilometri de galerii subterane, ce pot fi cu uşurinţă străbătute de autovehicule de diverse gabarite, un adevarat labirint de bulevarde şi alei „botezate” după vinuri de calitate, din producţia proprie.

Dintre aceştia, 55 de kilometri adăpostesc un ansamblu impresionant, alcătuit din circa 2 milioane de sticle, în mare parte de vin rosu. Totul se prezintă precum un adevarat oraş subteran, construit în rocă de tip calcaros la profunzimi de până la 85 de metri.

 

În cramă, temperatura este cuprinsă între 12 – 14 grade C, iar umiditatea este de 85-95% – condiţii perfecte pentru păstrarea calităţii vinurilor peste ani şi ani.

Cea mai veche sticlă de vin urmează să împlinească frumoasa vârstă de 50 de ani.

„Mileştii Mici” dispune de viţă de vie proprie, dar mai cumpără struguri şi de la alte companii, pentru a produce anumite sortimente.

 

 

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram