Menu

Calendarul grădinarului pentru luna iulie! Ce trebuie să faci luna acestă în grădina!

Luna iulie este una dintre cele mai încărcate luni pentru grădinari. Principala activitate a grădinarilor este însă udatul culturilor de legume, fructe, dar şi al plantelor ornamentale. Iată ce trebuie să faci luna aceasta în grădină.

Legume

Luna aceasta se culeg ultimele recolte de mazăre. Tot acum se pot culege soiurile de cartofi timpurii, dovleceii, zuchinni şi fasolea păstăi.

Tot acum se vor scoate din pământ ceapa şi usturoiul şi se lasă la uscat pe parcela de unde au fost scoase. Când se vor usca bine se leagăîn funii şi se depoziteazăîn magazie.

 

 

Parcelele de pământ care au fost eliberate se plivesc şi se pregătesc pentru recoltele de toamna sau pentru anul următor.

Roşiile de leagă pe araci şi, în cazul în care sunt afectate de mană se îndepărtează părţile vătămate (ramuri, frunze şi fructe) pentru ca mana să nu se extindă. Este indicat să le verifici cel mult o data la trei zile pentru a te asigura că sunt sănătoase. Tot acum se poate aplica un tratament ecologic pentru fertilizare.

Dacă ai plantat morcovi, pătrunjel (pentru rădăcină) şi ţelină este indicat să le răreşti pentru a se dezvolta corespunzător. O metoda prin care poţi stimula creşterea rădăcinii acestor plante este tăierea frunzelor.

Luna aceasta poţi planta un nou val de legume pe care să le culegi în toamna astfel:

  • în prima jumătate a lunii poţi planta: sfecla roşie, fasole, mazăre, ceapă
  • începând cu a doua jumătate a lunii poţi planta: varză, conopidă, salată, andive şi ridichi (de lunăşi/sau negre).

În acest mod te vei putea bucura de legume proaspete în septembrie-noiembrie şi vei putea pregăti provizii pentru iarnă.

Plantele aromatice si medicinale

Şi plantele aromatice au nevoie de udări regulate în luna lui cuptor. Dacă au fost plantate din timp poţi începe culegerea acestora. Se vor culege periodic până la înflorire.

Plantele medicinale precum gălbenelele şi muşeţelul se culeg luna aceasta şi se pun la uscat, pentru a te bucura de proprietăţile lor curative tot timpul anului.

 

 

Viţa de vie se leagă pe araci dacă este necesar şi se dirijează lăstarii noi pentru a creşte pe araci/bolta. Se va stropi contra manei, a făinării şi a putregaiului cenuşiu şi se va uda cu regularitate mai ales în perioadele secetoase. Pământul acesteia nu trebuie să stea uscat mai mult de doua-trei zile.

Pomii şi arbuşti fructiferi

Se culeg ultimele recolte de vişine şi cireşe. Se continuă culegerea caiselor şi se va începe culegerea prunelor timpurii.

Zmeura se va culege periodic în această lună.

La sfârşitul lunii se vor reînnoi culturile de căpşuni, mai vechi de trei ani. Pentru a se dezvolta corespunzător este indicat să fie plantate pe o altă parcelă de pământ.

Plante ornamentale şi gazonul

Şi plantele ornamentale pot suferi de pe urma secetei şi vor trebui udate cu regularitate, dimineaţa şi seara. Plantele care au nevoie de umiditate crescută trebuie stropite cu apă după apusul soarelui.

Pentru ca apa să nu se evapore rapid din sol poţi adaugă turbă la rădăcina plantelor sau în ghivece.

Gazonul are nevoie de tundere, însă lasă-l mai lung pentru ca solul să nu se usuce rapid. De asemenea se poate efectua o tundere a gardului viu, pentru a-i da forma dorităşi a-i stimula creşterea.

Sursa foto: pixabay.com

Citeşte mai multe pe: http://gradina.acasa.ro

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram