Când se plantează sau se seamănă legumele de primăvară

Semănatul seminţelor de legume nu-i un lucru la întâmplare. Putem spune şi asta. De pus nişte seminţe în pământ poate face oricine, dar dacă nu ai idee cum să le îngrijeşti din momentul în care acestea au fost puse în pământ, degeaba te-ai apucat de grădinărit.

 

Câteva trucuri ca răsadul tău să fie de calitate

 1. Ai nevoie de seminţe de calitate. Foloseşte fără nicio rezervă soiurile româneşti, de exemplu: roşii, salată, ridichii etc
 2. Ai nevoie de pământ. Chiar dacă plantezi seminţele în pământul din grădină nu uita că i nevoie şi de un strat de pământ special. Dacă le pui în ghiveci, treaba este şi mai simplă
 3. Ai nevoie în primul rând de posibilitatea de a asigura o cantitate cât mai mare de lumină, dar și temperatura specifică acestei faze, adică aproximativ de 18-20 grade Celsius. Roşiile, de exemplu, sunt plante termofile (iubitoare de temperaturi ridicate) dar și pretențioase față de lumină.
 4. Foloseşte o stropitoare mică sau un pulverizator pentru udare. Nu turna apă cu cana
 5. Data de semănare trebuie calculată în funcţie de perioada estimat pentru plantarea în grădină, adică temperatura solului să atingă chiar şi să depăşească 12°Celsius, lucru care se întâmplă de regulă spre sfârșitul lunii aprilie – prima decadă a lunii mai.

 

 

În cazul roşiilor, știind că vârsta la care răsadul de roșii este bun de plantat se situează între 55-60 de zile de la semănat, veți putea calcula și data la care este bine să porniți producerea răsadurilor.

Atenţie!

Nu semănați prea devreme doar de dragul de a vă apuca mai repede de grădinărit. Semănatul timpuriu şi în condiţii improprii nu vă va aduce rezultatele dorite.

 

Aşadar, o legumă de calitate se obţine de la o plantă dezvoltată dintr-o sămânţă bună, aşa încât vă recomand să faceţi rost de seminţe de legume sănătoase de la soiurile de plante care vă plac.

 

De exemplu, salata cultivată din cele mai vechi timpuri de greci, egipteni şi romani, răspândită acum pe toate continentele lumii se cultivă pentru căpăţânile sale care se consumă în stare proaspătă şi mai ales că aceasta conţine vitamine şi săruri minerale.

Frunzele apar după 50-60 zile de la semănare. Când te apuci de semănat pune câteva seminte de salată în cuib sau pe rând, astfel încât să nu fi nevoit să răreşti foarte multe fire. Salata nu este pretenţioasă faţă de căldură.

 

 

Seminţe de salată germinează la temperaturi de 2-3 grade Celsius. Deşi pare firavă, salata ezistă la îngheţuri uşoare, aşa că să nu vă mire dacă anul viitor câteva fire de salată vor apărea la voi în grădină. Temperatura optima de creştere şi dezvoltare este de 16° Celsius, nu este pretentţioasă faţă de lumină şi se poate cultiva împreună cu alte plante. În schimb salata are nevoie de apă.

 

Cu o îngrijire destul de simplă, precum cea a salatei sunt şi ridichiile. Semănatul se face din martie până la finalul lunii aprilie, astfel vei avea ridichii pe o perioada mai mare de timp. Semințele de ridichi germinează la 2-3 grade Celsius și au nevoie de o temperatură optimă de 15-17 grade Celsius ziua și 10-12 grade noaptea în perioada de germinare. Rezistă însă la temperaturi scăzute, chiar și sub 0 grade Celsius, dar nu mai mult de -6 grade.

 • Când răreşti ridichiile trebuie să laşi 3-4 cm între plante, astfel încât ele se vor dezvolta foarte bine
 • Ai grijă să nu aibă buruieni
 • Udă în fiecare zi
 • Recoltarea ridichilor se face după 4 – 6 săptămâni de la semănat

 

Atenţie!

Cu două săptămâni înainte de data plantării în grădină, este obligatorie scoaterea răsadurilor afară, pentru perioade scurte la început și apoi pentru perioade din ce în ce mai lungi. Practic, în prima zi veți scoate tăvile sau ghivecele doar pentru 2 – 3 ore și într-un loc umbrit.

 

După o săptămână răsadurile ar trebui să fie obișnuite pentru a rezista la soare întreaga zi. În ultimele zile lăsați răsadurile afară și peste noapte, eventual protejate.

 

10 thoughts on “Când se plantează sau se seamănă legumele de primăvară

 1. I am really inspired together with your writing abilities as smartly as with the layout on your blog.
  Is this a paid theme or did you modify it your self?

  Either way stay up the excellent high quality writing, it is rare to peer a great weblog like this one nowadays..

Comments are closed.