Menu

Când şi cum se plantează bulbii de lalele. Care sunt cele mai căutate lalele ale momentului

A sosit toamna, a sosit şi munca în grădină. Ce facem în luna octombrie? Plantăm bulbii de flori, care în primăvară ne vor bucura privirea. Cum şi când se efectueză plantarea lalelelor? Primăvara sau toamna? Cum alegem locul şi solul? Sau ce boli dezvolta lalelele? Fie că vorbim despre îngrijirea lalelelor sau înmulţirea acestora, citiţi materialul ce urmează realizat de specialiştii de la Pestre.ro.

Laleaua (Tulipa) floarea populară a primăverii o găsim în aproximativ 150 de specii, cu flori din familia Liliacee. Laleaua este originară din Europa de Sud, Africa de Nord şi Asia. În Olanda, laleaua s-a aclimatizat foarte bine astfel că, a devenit un simbol al statutului social.

De la flori simple, la flori variate, laleaua a cunoscut o evoluție surprinzătoare ducând în timp la răspândirea acesteia, în toată Olanda și apoi peste granițele ei, în alte țări ale Europei. Plantele au de obicei, 2- 6 frunze, sub formă de cordon, cu învelișul ceruit, în mod obișnuit de culoare verde mediu. Florile sunt în formă de cupă, alcătuite din trei petale și trei sepale de diferite culori.

 

 

În prezent găsim o gamă variată de bulbi de lalele, care vă vor satisface toate dorințele! Bulbii de lalele nu sunt pretențioși față de condiţiile de sol, însă, preferă un substrat bine lucrat, argilo nisipos, bogat în humus și cu o reacție neutră. Laleaua pornește în vegetație primăvara, în a doua decadă a lunii aprilie, în funcție de vreme.

Atenție!
Bulbii trebuie scoși din sol când frunzele încep să se usuce. Aceştia se vor curăța de pământ, se
vor sorta și se vor depozita în spații aerisite, răcoroase, până în toamnă, când se vor replanta.
Plantarea bulbilor de lalele toamna

Plantarea este un proces important care, dacă nu este efectuat corespunzător are efecte negative asupra plantelor. Principala operațiune înainte de plantare constă în sortarea bulbilor. În cadrul acestui proces se îndepărtează bulbii uscați, vătămați, cu tăieturi sau zone moi. Pentru a avea flori mari și frumoase în primăvară, se recomandă verificarea țesutului bulbilor. Acesta trebuie să fie cât mai neted, ferm, tare, fără părți moi sau mucegăite.
Și pentru că mărimea contează, alegeți bulbi cât mai mari, pentru o înflorire abundentă!

Bulbii de lalele se plantează începând cu 1 octombrie – 1 noiembrie, în funcție de vreme, atât în solar cât și în grădină. Pentru plantarea bulbilor de lalele se alege un teren bine luminat sau parțial umbrit iar solul se mărunțește astfel ca rădăcinile să se dezvolte bine. După realizarea procesului de mărunțire, bulbii de lalele se plantează cu discul în jos, în gropi adânci de 10-12 cm, în rânduri de 15-20 cm cu distanță de 5 cm pe rând.

Înainte de plantare bulbii se pot trata cu soluție de Folpan pentru a distruge eventualii germeni care ar putea să împiedice dezvoltarea corespunzătoare a florii.
Udarea se realizează doar în cazul în care toamna este secetoasă. Iar dacă se anunță o iarnă geroasă este indicat ca peste pământul în care au fost plantați bulbii, să se așeze frunze uscate, crengi, fân pentru a le feri de îngheț. Stratul de mulci va fi îndepărtat primăvara pentru a putea da voie florilor să se dezvolte armonios. În funcție de grupele din care fac parte, lalelele vor înflori în intervalul martie – mai.
Dacă aveți probleme cu rozătoarele trebuie să fiți de două ori mai atenți! Bulbii de lalele constituie hrană delicioasă pentru multe rozătoare. Astfel, în acest caz, vă recomandăm, să plantați bulbii în coșuri pentru a-i feri de atacul rozătoarelor.

 

 

Bulbii pot fi plantați și în ghivece sau jardiniere

Bulbii de lalele pot fi plantați și în jardiniere. Deci, dacă stați la bloc vă puteți bucura de lalele multicolore, pe parcursul întregului an. Plantați în jardiniere, bulbii, pot fi controlați mai ușor și pot înflori și de Crăciun sau de 1 martie.
Însă, la început, în prima fază, până se înrădăcinează, bulbii trebuie ținuți la rece, iar în momentul când vrem să înflorească, cu o lună de zile înainte, îi mutăm undeva la căldură la o temperatura de 14-16 grade noaptea și 18-20 grade ziua. Diferența de temperatură dintre noapte și zi ajută la apariția și desfășurarea procesului de înflorire.
Lalele nu au nevoie de îngrijire specială! Florile rămân pe toată durata lor de viață pe planta, se recomandă a fi tăiate când încep să formeze fruct. În acest fel, întreaga hrană se va depozita în
bulb.

 

Principalii pași pentru plantarea bulbilor în ghiveci:

 • Alegeți un ghiveci care are găuri de scurgere și tavă de drenaj
 • Asezați în partea de jos a ghiveciului un strat de 2.5-3 cm de pietriș sau piartă
 • Adăugați un strat de 5 cm de pământ pe care îl bătătoriți bine
 • Poziționați bulbii cu partea plată în jos
 • Acoperiți bulbii cu pământ și la final, adăugați un strat de 2 cm de nisip
 • Țineți ghiveciul la o temperatură de 0-10 grade. Păstrați ghiveciul la această temperatură
  timp de 8-10 săptămâni, udând o dată la 3 săptămâni
 • Scoateți ghiveciul și așezați-l într-o zonă călduroasă când lalelele au o înălțime de
  aproximativ 5-10 cm.

 

 

Creșterea bulbilor de lalea în apă

Bulbii de lalele au nevoie de 4 luni pentru a ajunge la maturitate și a înflori. Așa că, dacă vrei să ai lalele înflorite la fereastră, în luna februarie, începe activitatea încă din octombrie.

Iată ce trebuie să faceţi:

 • Într-un vas de sticlă puneţi pietriș colorat decorativ, aproximativ 1/3
 • Aşezați bulbul cu partea turtită în jos
 • Adaugați apă în recipient, la 1/3 din înălțime, astfel încât, apa să nu atingă bulbul;
 • Țineți recipientul într-o cameră întunecată, cu temperaturi de 10-13 grade. Dacă este necesar mai adăugați apă, însă cu mare grijă ca aceasta să nu atingă bulbul.
 • După cel puțin 12 săptămâni, scoateți recipientul pe pervazul unei ferestre iar într-o lună, acesta va înflori.

 

 

 

În această perioadă, sunt la mare căutare sunt lalelele Carnaval de Nice şi Black Parro.

 

 

 Lalele Carnaval de Nice

Caracteristici:

Perioadă propice de plantare: septembrie – noiembrie
Perioadă de înflorire: mai
Mărime bulb: 10/11 cm
Înălțimea plantei: 35 cm
Adâncime de plantare: 15 cm
Distanța între bulbi: 15 cm
Locul de plantare: Soare, semiumbră, umbră

 

 


 

 

Black Parrot – lalele cu flori grena închis spre negru

Caracteristici:

Perioadă de înflorire: aprilie-mai
Mărime bulb: 10/11cm
Înălțimea plantei: 45-60 cm
Adâncime de plantare: 15 cm
Distanța între bulbi: 15 cm
Perioadă de plantare: septembrie-decembrie
Până la plantare, se păstrează în locuri uscate și răcoroase

 

 

One comment

 1. cristian spune:

  buna seara . daca replantez toti bulbii scosi din intensiv in luna martie pot sa scot lalea peste 1 an din ei multumesc pt raspuns.

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram