Menu

Carciumaresele, nişte doamne cu pălării multicolore

Cârciumăreasa sau Zinnia elegans face parte din categoria florilor anuale. Este o floare des întâlnită în grădini şi foarte apreciată datorită coloritului variat, foarte viu, strălucitor şi datorită perioadei îndelungate de înflorire, din iunie şi până în octombrie şi chiar noiembrie în cazul toamnelor lungi. Cârciumăreasa este o floare anuală din familia Asteraceae, originară din Mexic. Unul din motivele pentru care ar trebui să iubim această floare este pentru că există într-o varietate foarte mare de culori: crem, galben, coral, portocaliu, roşu, portocaliu închis, purpuriu, roz. Florile pot fi foarte mari, până la 15 cm diametru şi pot avea unul sau mai multe rânduri de petale.

Genul cuprinde circa 16 specii, cu soiuri pitice, mijlocii sau înalte. În funcţie de perioada în care au fost plantate, cârciumăresele înfloresc din luna iunie până la sfârşitul toamnei.

2

Dacă vrei să ai asemenea flori minunate în grădina ta, ţine cont de câteva aspecte: este necesar ca pH-ul solului să fie acid, trebuie să existe o cantitate considerabilă de humus, pentru a fi fertil şi este indicat să se evite udarea excesivă. Nu în ultimul rând, cârciumăresele sunt iubitoare de lumină, însă tolerează şi semiumbra.

Cârciumăreasa este o floare potrivită pentru borduri, sau straturi de flori, care înfloreşte din iunie până în septembrie, octombrie. Varietăţile care cresc mai înalte pot fi aşezate în straturile de flori din fundal şi pentru flori tăiate, iar cele scunde în bordurile de pe lângă alei, de la marginea peluzei sau în ghiveci. În general, planta creşte până la maxim 90 cm înălţime, iar foliajul se întinde pe 30 de cm.

3

 

7

 

8

Dacă doriţi o tufă bogată de cârciumărese, ciupiţi mereu ramurile tinere, încă de când planta are 15 cm, altfel, lăsaţi tulpinile înalte. Ramurile ofilite trebuie îndepărtate pentru a prelungi sezonul de înflorire, de asemenea, dacă rupeţi lăstarii laterali, florile vor fi mai mari. Cârciumăreasa atrage fluturii, albinele şi păsările.

4

9

Planta rezistă perioadelor scurte de secetă, dar lipsa de apă provoacă încetinirea înfloririi. Ca flori tăiate nu rezistă decât câteva zile. Este o planta foarte sensibila la frig.

 

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram