Care sunt cele mai recomandate sobe de gătit

Nu vrei să mai depinzi de furnizorul de gaze sau îți construiești o locuință sau o casă de vacanță într-o zonă neracordată la rețeaua de gaze, o sobă pe lemne, cu plită, sau una tip șemineu este soluția ideală pentru tine. Cei mai mulți care au decis să-și cumpere o sobă de teracotă. În mare parte sobele de acest gen sunt pe lemne, dar se găsesc sobe care funcționează și cu paleți de lemn. Înainte de a alege o astfel de sobă trebuie să te asiguri că ai de unde să te aprovizionezi cu paleți.  
    Soba de teracotă În caz că îți dorești să îți cumperi o sobă de teracotă, trebuie să știi că suprafața acoperită cu teracotă poate varia ca mărime în funcție de model. Așadar, există sobe de teracotă acoperite într-o proporție mai mică sau mai mare cu acest produs ceramic, numai că diferența dintre ele nu este una semnificativă. În general, modelele mai complexe au laterale de teracotă, pentru a face loc unui cuptor pentru gătit. Soba teracota  musai trebuie să aibă și un sertar pentru acumularea cenușei. Nu este obligatoriu, însă este recomandat să alegeți unul de acest gen, mai ales că este mult mai ușor de înlăturat.

Soba de gătit

Sobe de acest gen pot fi chiar două produse în unul singur: soba pentru încălzit și gătit. Am putea spune că o astfel de sobă vă asigură atât plăcerea gătitului dar și confortul unei ierni friguroase. O astfel de sobă este special concepută așa, motivul principal fiind o eficiență termică sporită. O astfel de sobă trebuie musai să aibă ușile de la cuptor, focar și cenușar duble, confecționate din fontă și tablă emailată. În acest fel, pierderile de căldură sunt minime, iar randamentul termic al sobei este garantat și ajunge să depășească 70%. Când alegi să ai și o soba de gatit să știi că ai scăpat de foarte multe griji.

  • Specialiștii spun că indiferent de tipul sobei, trebuie să te interesezi la distribuitorul de la care cumperi dacă modelul are evacuare cu tiraj natural sau forțat. Sobele cu tiraj forțat trebuie curățate săptămânal, iar cele cu tiraj natural, nu este recomandat a fi plasat în dormitor.
  • De asemenea, specialiștii recomandă să iei în calcul siguranța amplasării sobei. Dacă podeaua pe care urmează să o așezi este inflamabilă este indicat să alegi o sobă cu picioare sau soclu și protecție la scântei. Mai mult,  nu lipi soba de pereți sau de mobilă.
 

One thought on “Care sunt cele mai recomandate sobe de gătit

Comments are closed.