Menu

Care sunt vinurile ce se potrivesc la mâncarea tradiţională de Crăciun

Săptămâna viitoare vine Crăciunul. Pe lângă cadouri, mai avem o grijă. Ce mâncăruri alegem să gătim, mai ales dacă masa de Crăciun este planificată în familie, cu rudele . Aşa că selectarea celui mai potrivit vin să nu-ţi imaginezi că este cea mai uşoară sarcină.

 

Cum alegem vinul potrivit pentru Crăciun? 

Cel mai indicat ar fi să alegem vinul în funcţie de meniul pe care-l avem în seara de Crăciun.

Prima întrebare: roşu sau alb?

Dacă ai luat în calcul să pregăteşti mâncăruri din carne de pasăre sau peşte, atunci pe masă ar trebui să se afle un vin alb.

În cazul în care nu concepi ca masa de Crăciun să fie fără sarmale şi friptură de porc, atunci trebuie să te decizi asupra unui vin roşu. Ca idee şi fără bătaie de cap îţi sugerez un vin rose demisec obţinut din Cabernet Sauvignon, Merlot sau chiar Fetească Neagră.

 

 

 

2 mari greşeli când vine vorba de combinarea vinurilor cu mâncarea

 

Prima greşeală este aceea când o friptură la grătar se serveşte un vin dulce, ceea ce este total greşit. Vinul dulce este preferat în special atunci când vorbim de deserturi.

A doua este asocierea unui fel de mâncare acrişoară cu un vin nu foarte acid.

Este de preferat asortarea unui vin acid cu o mâncare mai acidă sau a unui vin dulce cu o mâncare dulce.

 

Vinul şi mancarea tradiţională. Cum le combinăm?

 

 

  • carnea de porc este pusă în evidență de vinurile roșii seci care îi accentuează frăgezimea și îi îmblânzesc voluptatea aromelor – Rară Neagră, Cabernet Sauvignon 

Vinul roșu, sec merge perfect şi cu sarmalele

  • carnea de pui se asociază de regulă cu vinuri albe seci pentru a-i îmbogăți gustul: Chardonnay, Sauvignon, Pinot Grigio, cupaje care conțin Fetească Albă, Chardonnay 

 

  • carnea de curcan merge cu toate cele trei declinări ale vinului- roșu, alb și rose; e greu să dai greș, indiferent dacă alegi un vin roșu sec, precum Merlot, un vin alb sec precum Pinot Grigio, sau chiar un rose. 

 

  • carnea de vânat, fără excepție, se combină cu un vin roșu sec: Cabernet Sauvignon, sau un cupaj capabil să pună în valoare autenticitatea gustului naturii, al libertății; o alegere bună ar fi vinul Freedom Blend, care eliberează aromele unor soiuri precum Rară Neagră, Saperavi și Bastardo

 

  • carnea de vită are o aromă puternică dar devine mult mai savuroasă dacă se asociază cu vinuri roșii seci sau cupaje din: Cabernet Sauvignon, Rară Neagră, cupajele de Rară Neagră și Malbec 

 

  • carnea de pește capătă un gust distins dacă este asociată cu vinuri albe, seci; un Chardonnay, un Pinot Grigio sau Sauvignon Blanc te vor face să apreciezi  prospețimea preparatului, fără să rămâi cu un gust final de pește după masă, așa cum s-ar întampla dacă ai asocia un vin roșu.

Fructele de mare, la fel ca peștele, se potrivesc cu vinurile albe dar și cu cele rose.

 

Ce trebuie reţinut din toate acestea este că mâncarea tradiţională de Crăciun este grasă, săţioasă şi vinul trebuie să ajute la procesarea şi absorbţia grăsimilor şi la completarea aromatică a bucatelor de pe masă.

 

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram