Casa Alba, Casa Roșie, Casa Verde – cele trei case restaurate din Copșa Mare, satul saxon autentic din România

Cum puteam să închei săptămâna? Tot cu niște case restaurate, tot cu oameni inimoși, chiar dacă au venit din alte țări și s-au mtat în România. Cert este că au făcut lucruri frumoase. Azi vă prezint povestea Giovannei Bassetti venită în Copșa Mare tocmai din Italia. A venit în România, s-a îndrăgostit de zonă. A restaurat trei case vechi, tradiţionale, din satul sibian Copşa Mare şi le-a transformat în punct de atracţie pentru turişti, dându-le şi localnicilor şansa să arate meşteşugurile pe care le ştiu din moşi-strămoşi.

Copșa Mare este un sat saxon autentic, situat la numai 2 km. distanță de faimosul Biertan, inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Se află în centrul triunghiului format de orașele istorice: Brașov, Sighișoara și Sibiu. Aceasta parte a țării este cunoscută pentru bisericile fortificate, peisajele neatinse și cultura bogată în tradiții.

Copsamare Guesthouses sunt 3 case atent restaurate conform arhitecturii tradiționale, cu materiale și oameni din zonă. Nici urmă de termopan sau culori ce nu fac parte din tradiția saxonă, iar rezultatul este de o frumusețe uimitoare.

1

 

2

 

4

De profesie consultant de mediu, Giovanna Bassetti (50 de ani) a ajuns pentru prima dată în România acum nouă ani, împreună cu soţul ei, un om de afaceri italian, venit aici în interes de serviciu. Locuiau în Bucureşti şi, după aproximativ trei luni, călătorind prin Transilvania, au ajuns la Copşa Mare, un sat uitat de timp, aflat la aproximativ 80 de kilometri de Sibiu. După un timp, au cumpărat casa şi au restaurarat-o cu tehnici tradiţionale locale. Arhitectura este săsească, iar oamenii din sat i-au ajutat la procesul de restaurare păstrând trăsăturile specifice zonei. „Ne-a plăcut mult satul acesta pentru că era foarte bine păstrat din punct de vedere arhitectonic şi era drum închis, se termină aici, nu are trafic, doar trafic din sat. E o atmosferă magică aici care ne-a atras, nu ştiu ce“, spune Giovanna Bassetti.

5

Casa Verde a fost doar un început frumos pentru un proiect de suflet care atrage astăzi zeci de turişti, români, dar şi foarte mulţi străini. Au cumpărat apoi Casa Albă, Casa Galbenă şi Casa Roşie, toate „botezate“ după culoarea în care fuseseră zugrăvite demult şi pe care au păstrat-o. Ceea ce a urmat poate fi, pentru mulţi, o aventură. Cu meşteri din sat şi din zonă, respectând tradiţia şi natura până la ultimul detaliu, casele vechi au prins din nou culoare, poveste şi viaţă. Iar când au fost gata, în anul 2009, şi-au deschis primitoare porţile pentru turişti iubitori de natură, de autentic şi de linişte.

256541-copsa-mare-hotel-biertan-romania

 

760791-copsamare-guesthouses-hotel-transylvania-romania

 

1961752_621738311241200_1629507491_o

 

760792-copsamare-guesthouses-hotel-transylvania-romania

 

2013-11-05-11-06-03-19586- 960

 

760793-copsamare-guesthouses-hotel-transylvania-romania

 

760794-copsamare-guesthouses-hotel-transylvania-romania

 

760797-copsamare-guesthouses-hotel-transylvania-romania

 

760801-copsamare-guesthouses-hotel-transylvania-romania

 

989965-copsamare-guesthouses-hotel-transylvania-romania

Fiecare casă cumpărată este de fapt o veche gospodărie săsească ce includea în forma iniţială o casă mare, unde se locuia, o casă mică, destinată oaspeţilor, bucătăria de vară, şopronul – folosit pe vremuri pentru ca locatarii să ţină utilajele şi fânul – şi şura – clădirea în care erau ţinute animalele, cu poarta de acces în grădina de legume.

760795-copsamare-guesthouses-hotel-transylvania-romania
Casa Alba

 

760796-copsamare-guesthouses-hotel-transylvania-romania
Casa Roșie

 

760800-copsamare-guesthouses-hotel-transylvania-romania
Casa Verde

Italianca spune că a creat un efect în lanţ în rândul oamenilor din zonă, impulsionându-i să-şi păstreze tradiţiile locale şi să fie mândri de ele. „A fost ceva de genul dacă vecinul tău a făcut-o trebuie să o faci şi tu. Asta s-a întâmplat şi cu pomii. Când am venit aici, nu erau copaci. Am început să plantăm copaci şi am dat copaci oamenilor care au vrut, şi acum satul este mult mai verde şi oamenii sunt mult mai atenţi cu grădinile lor, cumva au luat provocarea într-un sens pozitiv şi le-a plăcut faptul că ne păsa şi de sat, că iubim atât de mult satul ăsta. Am lucrat cu autorităţile din Sibiu pentru a trece acte normative care să protejeze satul. În 2010, în sfârşit, satul a fost declarat ansamblu protejat“, spune Giovanna.

760802-copsamare-guesthouses-hotel-transylvania-romania

 

10620671_751289628286067_9188257098499579463_n

Casele de oaspeţi de la Copşa Mare au în total opt camere şi pot găzdui 16 adulţi şi 5-6 copii. Giovanna stă aici cam trei luni pe an, însă casele sunt deschise pentru turişti nouă luni pe an. Acum, Giovanna locuieşte cu soţul în Brazilia, fiul ei stă în SUA, fata ei în Anglia. Pentru toţi însă, Copşa Mare este acasă. Cele mai frumoase momente sunt cele în care se reunesc, familie şi prieteni, în satul după care drumul se închide.

Sursa: Copsa Mare

5 thoughts on “Casa Alba, Casa Roșie, Casa Verde – cele trei case restaurate din Copșa Mare, satul saxon autentic din România

Comments are closed.