Casa Memorială Stan Ioan Pătraș și Cimitirul Vesel a așezat Săpânța pe lista obiectivelor turistice din România

O tradiţie care ne-a dus vestea peste hotare este cea a crucilor vesele din cimitirul de la Săpânţa. Un meşter popular, Stan Ioan Pătraş, a avut ideea, iar mulțumită lui locul e unul din cele mai cunoscute obiective turistice din România astăzi. Însă această tradiţie stă acum în mâinile singurului ucenic al meşterului care mai face astfel de cruci: Dumitru Pop.

Dacă ajungeți în Săpânța evident veți ajunge și la cimitirul cu același nume. Acest cimitir este unic datorită faptului că Stan Ioan Pătraș a adăugat lemnului culorile vieții și a transformat un loc de regulă trist într-un loc vesel. Casa Memorială Stan Ioan Pătraș este un obiectiv turistic ce nu trebuie să lipsească de pe lista turiștilor care vizitează zona. Cimitirul Vesel este singurul loc din lume unde moartea nu mai reprezintă o tragedie, ci devine un prilej de glumă. O vizită acolo este o experienţă unică.

Sapanta-Muzeul-Stan-Ioan-Patras-5

Casa memorială este situată la cca 200 m de Cimitirul Vesel, pe o străduță laterală și este formată dintr-o casă cu două camere și curte în care este atelierul de sculptură și pictură al meșterului. Aici sunt expuse și cruci realizate de acesta.

Casa Memorială Stan Ioan Pătraş poza

 

Casa Memorială Stan Ioan Pătraş poza3

 

Casa Memorială Stan Ioan Pătraş poza8

Stan Ioan Pătraș s-a născut în anul 1908, în comuna Săpânța din județul Maramureș, într-o familie obișnuită cu prelucrarea artistică a lemnului. Pătraș a fost atras încă din tinerețe de sculptura în lemn, de pictură și de poezie făurite după canoanele creației populare. A început să sculpteze cruci din stejar de la vârsta de 14 ani. În anul 1935, Stan Ioan Pătraș, pe atunci un anonim sculptor în lemn, a început să așeze pe cruci și niște înscrisuri sub forma unor scurte poeme compuse la persoana întâi: epitafuri ironice, naive, de multe ori cu greșeli gramaticale și foarte apropiate de graiul arhaic. La început, sculpta în jur de 10 cruci pe an, materialul folosit fiind lemnul de stejar. În anul 1936, el și-a perfecționat stilul. Crucile au devenit mai înguste și au apărut figurile sculptate în relief, în culori vii, obținute din pigmenți naturali.

RO_MM_Sapanta_Stan_Ioan_Patras_home

 

sapanta4_cruce_i-Stan

 

sapanta-02

Stan Ioan Pătraș a fost un meșter popular complex, realizând o serie de obiecte lucrate artistic: cuiere, colțare, scaune, dulapuri, blidare, lingurare și lucrări monumentale, cum ar fi troițe și porți. El și-a împodobit și propria casă cu sculpturi în lemn, viu colorate. A încetat din viață în anul 1977.

Cimitirul vesel din Săpânța este un fel de arhivă care păstrează încrustate în lemn poveștile vieții săpânțenilor. Acest cimitir este unic datorită faptului că Stan Ioan Patras a adăugat lemnului culorile vieții și a transformat un loc de regulă trist într-un loc vesel.

6 thoughts on “Casa Memorială Stan Ioan Pătraș și Cimitirul Vesel a așezat Săpânța pe lista obiectivelor turistice din România

  1. hi!,I really like your writing very a lot!
    percentage we be in contact extra about your post on AOL?
    I require an expert in this house to unravel my
    problem. May be that’s you! Taking a look forward to look you.

  2. Howdy very nice web site!! Guy .. Beautiful .. Superb ..
    I’ll bookmark your site and take the feeds also? I’m glad to find a lot
    of helpful info here in the submit, we need develop extra strategies in this regard, thanks for sharing.
    . . . . .

Comments are closed.