Case pictate la africani

Ndebele este un grup etnic african, care trăieşte în Africa de Sud şi Zimbabwe şi este cunoscut pentru talentul artistic, folosit în special la pictarea caselor şi realizarea podoabele din mărgele colorate.

Nu se ştiu prea multe despre aceşti oameni, cu excepţia faptului că provin din triburile mai mari nguni, care alcătuiesc aproape două treimi din populaţia neagră din Africa de Sud. Se crede că populaţia ndebele a călătorit din Natal în regiunea Transvaal şi s-a stabilit în apropiere de Pretoria, în secolul al XVI-lea.

casa-pictata1

 

Rivalitatea dintre familii a determinat un grup ndebele să se deplaseze mai departe, spre nord, în Zimbabwe. Dintre grupurile care au rămas în Africa de Sud, manala şi ndzundza, cel din urmă a dezvoltat un sistem abstract de pictare a caselor şi este cunoscut la nivel mondial ca fiind populaţia ndebele din Africa de Sud. Oamenii ndebele au fost războinici formidabili şi au subjugat de multe ori alte populaţii mai mici, pe care le-au asimilat în societatea ndebele. Au urmat căsătorii mixte şi schimburi culturale. Se presupune că arhitectura timpurie a caselor ndebele şi pictarea acestora au fost adoptate ca urmare a acestor relaţii.

casa-pictata6 (1)

 

Etnicii ndebeles au suferit o înfrângere într-un război împotriva coloniştilor de limbă olandeză – burii, chiar înainte de începutul secolului al XX-lea. Forţaţi să ducă o viaţă apăsătoare, oamenii ndebele au început să folosească simboluri expresive pentru a comunica în secret unii cu alţii. Pictura a devenit atât o expresie a rezistenţei culturale, cât şi a continuităţii. Fermierii buri au înţeles semnificaţia acestei arte ca ţinând de domeniul decorativ şi au considerat-o inofensivă şi, prin urmare, au permis să fie continuată.

casa-pictata3

 

casa-pictata4

Picturile murale sunt realizate întotdeauna de către femei, iar tradiţia şi stilul sunt transmise în familii, din generaţie în generaţie, de către mame. O casă bine pictată arată că gospodina este o soţie şi o mamă bună. Ea este responsabilă cu pictarea porţilor exterioare, a pereţilor frontali, a pereţilor laterali, şi, de obicei, a interiorului casei.

Unul dintre cele mai bune locuri în care se poate vedea această formă de artă este satul Mapoch, la aproximativ 40 km vest de Pretoria. Un alt sat ndebele care merită o vizită este Mpumalanga, situat în estul Africa de Sud, la nord de KwaZulu-Natal şi la graniţa dintre Swaziland şi Mozambic.

casa-pictata12

(Traducere şi adaptare amusingplanet.com, Foto:flickr.com, en.wikipedia.org)

 

14 thoughts on “Case pictate la africani

 1. I’m really enjoying the theme/design of your weblog.

  Do you ever run into any browser compatibility issues?
  A small number of my blog audience have complained about my blog
  not operating correctly in Explorer but looks great in Safari.
  Do you have any solutions to help fix this issue?

 2. Does your site have a contact page? I’m having trouble
  locating it but, I’d like to send you an e-mail.

  I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great website and I look forward to seeing it grow over time.

Comments are closed.