Castelul din Trascău, transformat în hotel după 700 de ani

Un medic din Braşov a cumpărat în urmă cu 20 de ani un castel cu o vechime de aproape 700 de ani, din Munţii Trascău, pe care între timp l-a renovat, i-a dat numele „Templul Cavalerilor“ şi l-a transformat în hotel.

timthumb
 .
Castelul reprezintă un punct de atracţie în zona Munţilor Trascău din judeţul Alba. Proprietarul castelului este Florin Rusu, un medic din Braşov care l-a cumpărat în urmă cu aproape 20 de ani cu suma de 45.000 de dolari. Pasionat de cavalerii templieri, Florin Rusu a investit câteva sute de mii de euro de-a lungul anilor pentru a transforma vechiul castel construit din piatră, în hotel. I-a atribuit şi o denumire sugestivă, „Templul Cavalerilor“, şi l-a amenajat în interior în stil medieval. Periodic, adepţii cavalerilor templieri se întâlnesc la castelul din Cheile Aiudului pentru a discuta cele mai importante evoluţii ale ordinului din care fac parte. „Camerele păstrează ceva din atmosfera din urmă cu sute de ani. Paturile sunt în formă de baldachin, iar totul în jur este din lemn masiv şi piatră. Este ceva nou pentru turiştii care s-au săturat de condiţiile de lux din alte hoteluri şi vor să facă cunoştinţă cu ceva simplu şi deosebit“, a spus Camelia Goarnă, administratorul hotelului.
.
timthumb
 .
timthumb
 .
timthumb
 .
Preţul pentru o cameră dublă pleacă de la 160 de lei. Sunt disponibile 17 camere dintr-un total de 60 cât există în proiectul de afaceri.
.

timthumb

.
Medicul Florin Rusu afirmă că investiţia în restaurarea castelului nu a fost finalizată.

„Continuăm să investim în restaurare pentru a reda cât mai fidel imaginea de odinioară a castelului. Am decis să investesc aici pentru că este un loc unde mă simt cel mai bine. Am terenuri şi la Poiana Braşov, şi la mare, dar acolo nu am construit nimic. Deocamdată nu este o afacere, dar poate deveni pe viitor, pentru că se simte o creştere a numărului de turişti“.

Construcţia este amplasată într-un decor natural spectaculos, înconjurată de pereţi stâncoşi de peste 100 de metri.
Două stânci calcaroase din apropiere, denumite Data şi Bogza, formează un spaţiu perfect de autoapărare. Din acest motiv a şi fost construit castelul în acel spaţiu, în anul 1320, de un nobil care locuia în zonă. Iniţial a servit drept cetate de apărare, după care a devenit cazarmă militară în timpul Imperiului Habsburgic. A fost preluat apoi de armata română, care i-a dat tot o destinaţie de cazarmă militară, pentru vânătorii de munte.

Regele Mihai al României a stat o perioadă din armată la castelul din Trascău. În perioada comunistă a fost trecut în circuitul civil, la o întreprindere din Aiud. Societatea a dat faliment, iar castelul a fost vândut la licitaţie şi astfel a ajuns în proprietatea medicului din Braşov.

Ce pot face turiştii în zonă

Castelul este amplasat în una dintre cele mai dinamice zone din ţară din punct de vedere al dezvoltării turistice. La circa 10 kilometri de Cheile Aiudului sau Vălişoarei se află comuna Rimetea, propusă pentru a fi inclusă în UNESCO datorită modului în care a fost păstrat patrimoniul urbanistic şi cultural local. În apropiere se află, de asemenea, Cetatea ţărănească de la Colţeşti, cu o vechime de peste 600 de ani, fiind „contemporană“ din punct de vedere al perioadei de construcţie cu castelul din chei. În zonă este şi rezervaţia Cheile Vălişoarei, arie protejată de interes naţional. În dreapta cheilor, urcând dinspre Aiud, se află stânca numită Cetate, unde în secolul al XIII-lea documentele atestă existenţa cetăţii Zedecheu, care nu a fost, însă, identificată în teren.

foto: http://www.aeagency.ro

3 thoughts on “Castelul din Trascău, transformat în hotel după 700 de ani

Comments are closed.