Cât de des trebuie vaccinat animalul meu?

Exact ca şi în cazul oamenilor, vaccinurile există special pentru a ne ajuta să prevenim îmbolnăvirea animalelor noastre de companie, oferind imunitate pentru o serie de boli virale şi infecţioase care sunt extrem de periculoase şi contagioase. De aceea, respectarea cu stricteţe a schemei de vaccinare este extrem de importantă.

Cât de des trebuie vaccinat animalul meu?

Puilor de caine şi de pisică trebuie să li se administreze schema clasica de vaccinare, începând cu vârsta de 5-6 săptămâni, în cazul în care puiul este perfect sănătos şi deparazitat intern.


Schemele de vaccinare sunt stabilite de medicul veterinar, la cabinet şi includ vaccinuri contra bolilor  ce pun în pericol viaţa puilor.


Spre exemplu, un vaccin caine pentru pui se vor administra contra parvovirozei, maladiei Carre, leptospirozei sau rabiei.


La pisici, prin vaccinare se urmăreşte prevenirea rinotraheitei virale feline, leucemiei feline sau rabiei.

Pe lângă planul de vaccinare de început, există vaccinuri care trebuie repetate anual.

Vaccinarea obligatorie a câinilor

Prima deparazitare – la vârsta de aproximativ 4 săptămâni, cu un rapel la 10-14 zile

Primul vaccin – la 6-8 săptămâni, în funcție de datele individuale ale câinelui, legate de mediul de unde provine, de anticorpii materni.

Următoarele 3 vaccinuri – După prima vaccinare cu o valență, vor urma, la interval de 2-3 săptămâni, încă 3 vaccinări, numărul valențelor crescând treptat.

Vaccinul antirabic – La cea de-a patra vaccinare care este și ultima, se va realiza și vaccinul antirabic (numai dacă câinele a împlinit varsta de 3 luni). Vaccinul antirabic este obligatoriu prin lege în România.

Vaccinul anual – în următorii ani de viață, se va face câte un vaccin anual (rapel) care, va include toate valențele.

Vaccinurile ajută ca sistemul imunitar al câinelui să dezvolte anticorpi pentru bolile care pot fi fatale, în special în perioada de creştere şi în plus, ajută la stoparea răspândirii acestor boli către alţi pui de câine, sau către oameni, ca în cazul rabiei.

Schema de vaccinare include:


– vaccin împotriva infecţiei cu Parvovirus Canin


– vaccin împotriva Bolii Care (sau Jigodia)


– vaccin cu 4 valente (DHPPI2) – împotriva Parvovirozei, bolii Carre, Parainfluenta Tip 2 si Adenovirusul


– vaccin polivalent pentru bolile enumerate mai sus, la care se adaugă valenţe împotriva Leptospira icterohaemorrhagiae şi Leptospira canicola


– vaccinul împotriva Rabiei


Vaccinul împotriva Rabiei se repetă anual, obligatoriu, pe toată durata vieţii câinelui.

Mai mult, este indicat ca, înainte de fiecare vaccinare, poţi merge la aceasta farmacie de animale unde se realizeze și o deparazitare internă, urmând ca, după terminarea schemei de vaccinare a unui pui, să fie deparazitat apoi, lunar, pană la vârsta de 6 luni, apoi, la interval de 3-4 luni, toată viață sau, la nevoie, când se considera că mediul are un potențial infestant mai mare.

Este foarte important ca animalul să nu iasă afară în perioada schemei de vaccinare, atunci când e pui. Astfel, eliminăm riscul de a contacta boli cu potențial letal, de care vaccinul îl va proteja după administrare. Și, dacă abia așteptați ca puiuțul să îi facă prieteni, să știți că contactul cu alți căței este recomandat abia la 10-14 zile de la efectuarea ultimului vaccin polivalent.

Comentarii

  1. Wesley spune:

    If you are looking to buy a baby pug, Black and white pugs, Mini pug puppies for sale, Black and tan pug for sale, Teacup pug puppies for sale, Female pug puppies, pug puppies for sale, pug puppies for sale near me, pug puppies for sale under $500 near me.

    Pug puppies for sale near me

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *