Menu

Câteva motive să mâncăm zilnic morcovi. Leguma – farmacie ce face minuni

Morcovul este una dintre cele mai utilizate legume în mâncăruri, este o legumă rădăcinoasă și una cu o foarte mare combinație de apa, chiar 88 la sută, 7% zahar, 1% proteine, 1% fibre, antioxidanți, minerale și vitamine. Este bun pentru diete, mai ales că au puține calorii și ne ajută să luptăm contra unor boli grave sau cronice. Culoarea portocalie a morcovilor este dată de betacarotenul pe care-l conțin. Un lucru foarte bun este faptul că îi găsim la piață și în magazine tot timpul anului.

Morcovul face parte dintre legumele de bază ale hranei omului, din vremuri străvechi. Toate părțile sale componente constituie și părți utilizabile – pulpa și sucul, frunzele uscate și semințele. Toate acestea se folosesc în alimentație sau în tratarea diferitelor suferințe.

 

Amănunte despre importanța acestor calități venite de la această legumă le-am primit de la doctorul în farmacie și specialist în gemoterapie, Anca Daniela Raiciu, lector universitar la Facultatea de Farmacie Titu Maiorescu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Morcovul crud este o adevărată farmacie

”Într-adevăr s-a dovedit că morcovul stimulează secreția glandelor, în general, și în special a celor mamare, de aceea este mai mult decât indicat în perioada de alăptare. Pe lângă faptul că stimulează secreția lactată atât de benefică pentru bebeluș, combate excelent gazele intestinale și starea de balonare pe care o resimt femeile după ce au născut. Marea majoritate a oamenilor îl pun în ciorbă și cu asta basta. Fiert, proprietățile sale se împuținează, dar crud, e o adevărată farmacie”.

 

Morcovul combate diareea la nou-născuți și balonările la adulți

”Proaspetele mămici intră în panică în momentul în care apare diareea la sugar. N-ar trebui, pentru că aceasta poate fi combătuta extrem de simplu: se fierb 500 de grame de morcov în 500 de grame de apă timp de 30 de minute, apoi se pasează și se administrează ca o masă. Se dă copilului cât poate să mănânce. Este cea mai ușoară, eficientă și naturală formă de combaterea a diareei la copilul mic, și fapt mai puțin știut, și la cel mare! Exact aceeași pastă care se prepară pentru bebeluși, reface și normalizează flora intestinală la adult, combătând balonarea și gazele abdominale”. 

 

Morcovul a fost cultivat mai întâi ca medicament şi abia apoi s-a descoperit că gustul bun îl face potrivit şi ca aliment.

De asemenea, betacarotenul, substanţa care dă morcovului culoarea portocalie este varianta naturală a vitaminei A şi unul din cei mai puternici antioxidanţi. Un consum regulat de morcovi protejează împotriva radicalilor liberi care distrug celulele, provocând cancer.

 

 

 

Morcovul, mult mai eficient decât pasta de dinți

”Dar morcovul mai face o minune. Are un efect 100% pozitiv în prevenirea cariilor dentare, în special la copii, dar și la adulți. Pastele de dinți, mai ales cele scumpe, beneficiază de o reclamă copleșitoare.  Din păcate nu o să vedem niciodată reclamă la morcov, care este mai eficient decât pasta de dinți și infinit mai ieftin, beneficiile sale mergând și la alte organe decât dantura. Copiii care consumă regulat morcov în perioada de creștere și formare a danturii pur și simplu nu fac carii dentare! În același timp, acest obicei combate și rahitismul, cele două fiind strâns legate, fiind generate de lipsa calciului și a siliciului din sistemul osos. Cumpărați morcovi proaspeți și îi consumați ca atare. Dați-le și copiilor încă de mici ca să le descopere dulceața și prospețimea. Singurul secret, dacă secret se poate numi, este să mestecați foarte foarte bine. Acțiunea sa asupra gingiilor și dinților este imediată”.

 

Morcovul, aduce beneficii vârstnicilor cu dureri

”Știu că pentru cei mai mulți morcovul e o legumă banală de la care numai rădăcina galben-portocalie cu gust dulce se consumă. Frunzele se aruncă de obicei și e păcat, pentru că, lucru mai puțin știut, acestea sunt mai pline de minerale decât morcovul ca atare, de aceea sunt perfecte pentru vârstnici și sugari. Pentru aceasta este nevoie să fie uscate pe o pânză curată, să se macine și să se facă  decoct după rețeta clasică. N-aș vrea să închei mica mea pledoarie despre această nelipsită legumă a bucătăriei românești și mondiale, fără a spune despre rolul său cu totul deosebit în cazul persoanelor în vârstă care au dureri articulare, pentru cei ce acuză dureri ale picioarelor, pentru cei cu dureri musculare, în arterioscleroză și insuficiență hepato-biliară. 

Dacă în salatele de morcov se vor asocia prazul și câteva bucățele de măr, rezultatele în combaterea arteriosclerozei vor fi incredibile, iar starea de sănătate va deveni mai bună, mai spune dr. Anca Daniela Raiciu, adăugând că studiile epidemiologice indică faptul că alimentaţia, fumatul, calitatea somnului, sedentarismul, nivelul de stres, calitatea relaţiilor interumane şi mediul de viaţă sunt doar câţiva dintre factorii care influenţează răspunsul imunitar al organismului. În general, persoanele în vârstă şi copiii au un sistem imunitar mai vulnerabil.

Foarte multe vitamine şi suplimente alimentare pot fi comandate online sau cumpărate de la farmaciile HOFIGAL din toată țara, din farmaciile partenere, dar şi din Farmacia Cleofarm.

 

 

 

 

 

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram