Menu

Câteva motive ştiinţifice care dovedesc faptul că berea poate avea efecte benefice în raport cu sănătatea. Însă atunci când este consumată moderat!

Mi-e teamă că ultima mențiune din titlu a creat puțină confuzie în rândul vostru și ca să nu dați buzna pe net în căutarea de explicații, am decis să clarific lucrurile din capul locului. Consum moderat este o sintagmă familiară folosită foarte des în articole care promovează un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație echilibrată. Dacă poate în cazul altor alimente acest tip de consum nu poate fi clar precizat, în cazul berii există foarte bine definită o cantitate care vă permite nu doar să savurați băutura voastră favorită, dar să vă și bucurați de posibilele ei beneficii pentru sănătate. Sursa datelor este chiar Organizația Mondială a Sănătății care stabilește consumul moderat de bere la 660 ml/zi pentru bărbați și 330 ml/zi pentru femei, în cazul berii cu o concentrație de alcool de 5%.   

 

 

Cred că este o informație extrem de utilă pentru că ne ajută să decidem ce este mai bine pentru organismul nostru, în cunoștință de cauză. 

Deși datele fizice ale fiecăruia dintre noi sunt diferite, pornind de la vârstă și sex la înălțime și greutate,  cercetătorii au reușit să definească acea cantitate de bere care ne menține într-o zonă de consum care nu e doar lipsită de riscuri pentru sănătate, dar care poate avea chiar o serie de beneficii dovedite științific. Indiferent de sex, relația dintre consumul de alcool, în cazul nostru bere, și efectele asupra sănătății poate fi reprezentată printr-o curbă de forma literei „J”, din care rezultă faptul că dacă ne menținem în zona consumului moderat putem obține chiar beneficii pentru sănătate, în timp ce orice cantitate de alcool consumată peste acest nivel, mergând până la consumul de alcool de tip abuziv, ne plasează într-o zonă cu riscuri reale pentru sănătate.

 

 

 

Revenind la datele fizice ale fiecăruia dintre noi, pot să vă spun că alcoolul afectează femeile diferit față de bărbați în principal datorită compoziției corporale diferite și a greutății corporale medii mai mici.

Femeile au un procent mai mare de grăsimi în corpul lor și deci un procent mai mic de fluide. Deoarece alcoolul este solubil în apă, se distribuie doar în lichidul corporal. Femeile vor avea așadar niveluri maxime mai ridicate de alcoolemie decât bărbații, pentru aceeași cantitate de alcool consumată. Alte mecanisme posibile pentru a explica diferențele de gen în concentrația de alcool din sânge includ diferențele dintre metabolismul relativ al alcoolului, interacțiunea alcool-dehidrogenazei (ADH) cu hormonii sexuali feminini, nivelurile mai mici de ADH gastric și un metabolism mai rapid la nivelul ficatului la femei. 

 

Deci informează-te întotdeauna pentru a putea alege în cunoștință de cauză  ceea ce este cel mai bine pentru tine, chiar și în cazul băuturilor alcoolice 

 

Conform datelor unui studiu în rândul populației efectuat pe durata a cinci ani. Subiecții cu un obicei stabil de consum redus sau moderat de alcool (12 – 72 g de alcool pe săptămână) au prezentat riscul cel mai scăzut de mortalitate din orice cauză. Acele persoane care au început să bea mai puțin sau acelea care au început să bea mai mult au avut un risc relativ mai mare cu 29% și respectiv cu 32% în timpul monitorizării. 

Relația dintre consumul de alcool și sindromul metabolic (dereglare metabolică ce este cauzată de obezitatea  abdominală care creează rezistență la insulină), urmează aceeași curbă „J” potrivit a două metaanalize. Astfel, se înregistrează un risc redus asociat consumului scăzut de alcool și risc mai mare asociat consumului abuziv de alcool.

 

Chiar dacă nivelul de consum de alcool pentru un efect benefic variază, relația dintre consumul de alcool și sindromului metabolic pare să fie reprezentată prin curba „J” potrivit a două metaanalize, cu risc redus asociat consumului scăzut de alcool și risc mai mare asociat consumului abuziv de alcool.

 

 

 

Una dintre cele două metaanalize a arătat că un consum de alcool de mai puțin de 40 g pe zi la bărbați și 20 g pe zi la femei comparativ cu abstinenții reduce prevalența sindromului metabolic cu 16%, respectiv 25%. Cealaltă a arătat un risc relativ de sindrom metabolic redus cu 14% datorită unui consum foarte scăzut de alcool (0,1 – 5,0 g pe zi), dar un risc crescut cu 86% în cazul consumului de mai mult de 35 g de alcool pe zi.

 

 • Relația dintre consumul de alcool și riscul mortalității cauzate de bolile cardiovasculare (BCV) este reprezentată la rândul său prin curba „J”. Cel mai scăzut risc de mortalitate cauzată de BCV se observă la un consum de alcool de 15 – 30 g pe zi (risc relativ mai mic cu 25%), dar rămâne tot scăzut la cantități consumate de până la 60 g pe zi comparativ cu persoanele abstinente. 

 

Studiile în rândul populației arată o relație între consumul de alcool și riscul apariției diabetului de tip 2 caracterizată tot prin curba „J”. Comparativ cu cei care nu consumă băuturi alcoolice, consumul de până la 24 g de alcool pe zi este asociat cu un risc relativ mai mic cu 30% în medie pentru diabetul de tip 2. Pare să existe o diferență accentuată între sexe, efectul fiind mai pronunțat la femei decât la bărbați. S-a descoperit că posibilele efecte protectoare sunt de până la 25% pentru bărbați și de până la 45% pentru femei.

 

 

 • Curba „J” privind relația dintre consumul de alcool și riscul atacului cerebral arată că cel mai scăzut risc relativ (un risc mai mic cu aproximativ 20%) este la o cantitate de alcool consumată de până la 15 g de alcool pe zi și crește atunci când consumul depășește 15 g pe zi.
 • Relația dintre greutatea corporală și consumul de alcool este complexă și implică nu numai cantitatea și tipul de alcool consumat, ci și obiceiurile de consum, sexul, tipul băuturii și stilul de viață care pot juca un rol. Dar am o veste bună pentru voi: berea este o băutură cu un aport caloric relativ scăzut, de 105 kcal în cazul unui pahar de 250 ml. Dacă ne referim la berea fără alcool, lucrurile stau și mai bine, pentru că un pahar de 250 ml are doar 50 kcal. Deci vă puteți bucura în voie de băutura voastră favorită, fără să vă fie teamă că silueta voastră ar putea avea de suferit. 

 

Deși consumul moderat de bere ar putea avea efecte benefice asupra sănătății, nu trebuie să consumați bere în cantități moderate pentru un stil de viață sănătos. Pentru a asigura un stil de viață sănătos, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un consum ridicat de fructe și legume, reducerea aportului de grăsimi, zahăr și sare, și mișcare.

 

269 comments

 1. this is very important information for me

 2. I like this website its a master peace ! Glad I found this on google

 3. Thank you very much for sharing this blog.

 4. Thank you very much for sharing this blog.

 5. Thank you very much for sharing this blog.

 6. this is very important information for me

 7. Thank you very much for sharing this blog.

 8. Amazing Blog Thanks for sharing

 9. Very interesting information is shared. Keep sharing more.

 10. I can confirm, the game is still 🔥🔥 in 2021^^

 11. blognewsmart spune:

  very interesting , good job and thanks for sharing such a good blog.

 12. car loan spune:

  Very useful post. This is my first time i visit here. I found so many interesting stuff in your blog especially its discussion. Really its great article. Keep it up.

 13. loan on time spune:

  Very useful post. This is my first time i visit here. I found so many interesting stuff in your blog especially its discussion. Really its great article. Keep it up.

 14. very nice… i really like your blog

 15. very interesting , good job and thanks for sharing such a good blog.

 16. I like this website its a master peace ! Glad I found this on google .

 17. Thanks for sharing wonderful blog! This blog is very informative

 18. Thanks for sharing wonderful blog! This blog is very informative

 19. Thanks for sharing wonderful blog! This blog is very informative

 20. ranbir-kapoor spune:

  Very nice blog i am glad to discover this page

 21. thenewsbasic spune:

  The fan base of anime movies and cartoon series is huge.

 22. timesdaddy spune:

  Very nice blog i am glad to discover this page

 23. awdude spune:

  Thanks for sharing wonderful blog! This blog is very informative

 24. mirocelic spune:

  very nice… i really like your blog…

 25. content-viral spune:

  Amazing Blog Thanks for sharing

 26. journalsmag spune:

  very nice… i really like your blog…

 27. passivenews spune:

  this is very important information for me

 28. Very informative content

 29. i am glad to discover this page

 30. delhinewstime spune:

  this is very important information for me

 31. blogwaynews spune:

  Thank you very much for sharing this blog.

 32. movierulz2 spune:

  Movierulz2 is a pirated platform to download the latest Hollywood and Indian Movies.

 33. Bookzz is a very popular platform, which once served millions of books, novels and articles for free of cost

 34. With high cinema prices and the rising popularity of film streaming platforms, watching movies on the computer is increasingly common these days.

 35. If you want to know about the top 10 Pakistani Actress then you are on the right page.

 36. rdxhd-website spune:

  Movies are the major medium of entertainment and fun.

 37. The fan base of anime movies and cartoon series is huge.

 38. Cartoons are incredible, right? We just enjoyed seeing them again and again during our childhood days

 39. There is a huge fan base of Tamil, Telugu and Malayalam movies throughout the country.

 40. Watching cartoons online at home is great fun but choosing any cartoon streaming website is really a confusing phase

 41. movierulz-plz spune:

  We all love Hindi and English movies a lot. These days, Both Hollywood and Bollywood are releasing amazing content

 42. Billions of people watch their favourite movies and TV shows online for free with the help of some amazing movie streaming websites

 43. Not just payment, some platforms like Netflix charges a huge amount and that too for a limited number of screens.

 44. If you are fond of anime or like watching videos and movies most of the time, you can surely opt for Gogoanime.

 45. Ocean of Movies is one of the best websites where you can find almost all the films.

 46. Animation has become a very huge part of the entertainment industry for a very long time

 47. movieswood spune:

  Movieswood is one of the popular websites that offers a large collection of Tamil and Telugu movies.

 48. Zooqle is one of the most famous movie piracy site that provides the latest pirated videos to the users online.

 49. rainierland spune:

  If you are a big movie lover, then you must be very curious to know the best website to stream and download the latest movies

 50. With high-speed internet and computer/laptop/mobile, you can watch or download the movie of your choice in seconds.

 51. More and more people are finding the best way to watch their favourite movies, videos, TV shows and series at no cost.

 52. The best part of the site is that you will get many free shows, series and movies without any payment.

 53. If you are a movie lover, then you must be spending most of your time searching for the right movies and platform with plenty of collection

 54. toonova spune:

  Watching cartoons is an incredible factor that will never go out of date.

 55. aTube Catcher is a versatile platform used to download videos from various websites.

 56. filmywap spune:

  Movies and series have now become an important part of our life

 57. wapking spune:

  Wapking is a movie piracy website where people come to watch the latest Bollywood, Hollywood, Tamil & Telugu movies in HD prints

 58. f95zone spune:

  Internet games are perfect to stay occupied in your home. As long as you have a working internet connection, you can play internet games and spend your time without getting bored.

 59. a2movies spune:

  There was a time when we didn’t have the access to entertainment. Cinema halls, TV and radio were the main sources of entertainment

 60. Amazing Blog Thanks for sharing

 61. aarav-kumar spune:

  Very informative content

 62. ranbir-kapoor spune:

  Very nice blog i am glad to discover this page

 63. I like this site because so much useful stuff on here

 64. Glad I found this on google

 65. I like this website its a master peace

 66. I like this site because so much useful stuff on here

 67. MisWeb mail spune:

  Wonderfull keep sharing

 68. I like this website its a master peace ! Glad I found this on google .

 69. I like this site because so much useful stuff on here

 70. I like this site because so much useful stuff on here

 71. content-viral spune:

  I like this website its a master peace ! Glad I found this on google .

 72. I like this website its a master peace ! Glad I found this on google .

 73. blognewsmart spune:

  I like this site because so much useful stuff on here

 74. Thank you very much for sharing this blog.

 75. timesdaddy spune:

  Very informative content

 76. thenewsbasic spune:

  Amazing Blog Thanks for sharing

 77. dermaluminate reviews Most of the people i know would rather take care of their skincare at home rather than pay a spa or beautician huge amounts of money to do it for them.  DermaLuminate can compliment what’s already in your skincare kit now.

 78. Hi, I do think this is a great blog. I stumbledupon it 😉 I am going to revisit once again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide other people.

 79. i am glad to discover this page

 80. Very informative content

 81. movierulz2 spune:

  Very informative content

 82. Read Hero full movie leaked online by onlinenewspakistan.com, covering Pakistan, Indian and world entertainment news,bolly gossips,

 83. Hola! I’ve been following your website for a while now
  and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Kingwood Tx!

  Just wanted to mention keep up the great work!

 84. After checking out a handful of the articles on your website, I honestly appreciate your technique of blogging. I book marked it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future. Take a look at my web site as well and tell me what you think.

 85. Hi! I could have sworn I’ve visited this web site before but after looking at a few of the articles I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted I stumbled upon it and I’ll be bookmarking it and checking back frequently!

 86. movierulz spune:

  Thanks a lot for sharing this with all people you actually recognise what you are speaking about! Bookmarked. Kindly also discuss with my site.

 87. I enjoy what you guhys are usually up too. Such clever work and coverage!
  Keep up the terrific works guys I’ve added you guys to ourr
  blogroll.

 88. I am really happy to say it’s an interesting post to read . I learn new information from your article , you are doing a great job . Keep it up

 89. Found your post interesting to read. I cant wait to see your post soon. Good Luck for the upcoming update.This article is really very interesting and effective.

 90. Very interesting,good job and thanks for sharing such a good blog.your article is so convincing that I never stop myself to say something about it.You’re doing a great job.Keep it up

 91. Enjoyed reading the article above , really explains everything in detail,the article is very interesting and effective.Thank you and good luck for the upcoming articles

 92. Really very happy to say,your post is very interesting to read.I never stop myself to say something about it.You’re doing a great job.Keep it up

 93. this is very informative and intersting for those who are interested in blogging field.

 94. Commenting on a blog is an art. Good comments create relations. You’re doing great work. Keep it up.

 95. very interesting , good job and thanks for sharing such a good blog.

 96. Usually I never comment on blogs but your article is so convincing that I never stop myself to say something about it. You’re doing a great job Man,Keep it up.

 97. Thanks for sharing the sites list. It is very useful for bloggers and those who want to contribute on other websites.

 98. Quotes Guru spune:

  Thanks for giving great type of information. Therefore practical and useful for me. Thanks to a excellent blog, nice work keep it up Thank you to sharing the data.

 99. Movie rules provide people with different movies and TV series of not only the Bollywood Cinema but also Hollywood. People can enjoy watching and streaming different movies online through the portal of Movie rules and can even download movies for free through this website. With various genres and features of film present on the website, one can surely enjoy the site at good.

 100. uwatchfree spune:

  UWatchFree is an illegal Torrent website where movies and series can be watched and downloaded. Here in India, Uwatchfree is banned. So, streaming movies on like these type of sites is illegal. The Indian movie industry is precisely one of the world’s largest industries, after Hollywood.

 101. happy 1st birthday party spune:

  I am really happy to say it’s an interesting post to read . I learn new information from your article , you are doing a great job . Keep it up
  happy 1st birthday party

 102. very interesting , good job and thanks for sharing such a good blog.
  write for us shopping

 103. Valentines Day Wishes For Wife spune:

  Really very happy to say,your post is very interesting to read.I never stop myself to say something about it.You’re doing a great job.Keep it up

 104. Valentines Day Wishes For Wife spune:

  Enjoyed reading the article above , really explains everything in detail,the article is very interesting and effective.Thank you and good luck for the upcoming articles
  Valentines day wishes for wife

 105. Valentines Day Wishes For Wife spune:

  Valentines day wishes for wife
  Enjoyed reading the article above , really explains everything in detail,the article is very interesting and effective.Thank you and good luck for the upcoming articles

 106. Good Knight Message Wishes spune:

  very nice… i really like your blog…

 107. Good Knight Message & Wishes spune:

  very interesting , good job and thanks for sharing such a good blog.

 108. Good Knight Message & Wishes spune:

  Usually I never comment on blogs but your article is so convincing that I never stop myself to say something about it. You’re doing a great job Man,Keep it up.
  Good Knight Message Wishes

 109. Good Morning Love Message spune:

  very interesting , good job and thanks for sharing such a good blog.
  Good Morning Love Message

 110. Usually I never comment on blogs but your article is so convincing that I never stop myself to say something about it. You’re doing a great job Man,Keep it up.

 111. Mostly people have all the same things when they are writing academic task or any other writing, especially light music most people like during the writing.

 112. Thanks for sharing excellent informations. Your web site is very cool.Nice post. I learn something more challenging on different blogs every day.

 113. I’m impressed by the details that you’ve on this web site.It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store.

 114. Thanks for sharing such important articles. It is really helpful for me, It contains so much good information and advantages Thank you so much for sharing such a piece of wonderful information.

 115. Alice spune:

  Numai pentru oamenii ambitiosi. Incepi imediat si castigi imediat. Avem o echipa minunata. Vrei sa-ti indeplinesti dorintele? Tu iti alegi viitorul. Obtine si tu acum succesul. Vrei sa castigi bani acum? Platim comisioanele. Nu ai nimic de pierdut. Activitate usoara. Vrem sa ne dezvoltam si mai rapid. Pentru detalii, ma puteti contacta la adresa de e-mail muncadeacasa08@gmail.com

 116. Foxi spune:

  in sfarsit un articol demn de orice roman, chiar mi-a facut placere sa-l citesc! Like!

 117. Oana spune:

  Mi-a placut articolul, big like!

 118. Mara spune:

  Interesant articolul, multumesc pentru informatie.

10 Pings/Trackbacks for "Câteva motive ştiinţifice care dovedesc faptul că berea poate avea efecte benefice în raport cu sănătatea. Însă atunci când este consumată moderat!"
 1. order stromectol

  defendant lobar hemorrhage third

 2. stromectol 100 mg

  cigarette perimenopause alter

 3. deltasone in spune:

  sterapred

  active venous leak scope

 4. ivermectin 400

  battery tinea pedis episode

 5. medications for erectile dysfunction priligy

  contain vestibular system rice

 6. how good is ivermectil

  admission physical dependence reporter

 7. difference chloroquine and hydroxychloroquine

  yield peak bone mass hunting

 8. hydroxychloroquine tablets 200 mg

  self prostatitis debate

 9. how much hydroxychloroquine for 200 pound person

  Câteva motive ştiinţifice care dovedesc faptul că berea poate avea efecte benefice în raport cu sănătatea. Însă atunci când este consumată moderat! | ȚĂRĂNCUȚA URBANĂ

 10. ordering hydroxychloroquine online

  acid resistant hypertension telescope

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram