Menu

Cătina românească – numărul 1 în lume! Iată ce minuni face!

Cunoscută în special sub denumirile populare de cătină albă, cătină ghimpoasă, cătină de râu, sau chiar dracilă din cauza spinilor ei redutabili, cătina are şi o denumire ştiinţifică pe măsura calităţilor sale. Genul Hippophae, cum l-au numit botaniştii, derivă din termenii greceşti de hippos-cal şi phao-eu omor. Denumirea se referă la utilizarea fructelor de cătină în antichitate pentru eliminarea viermilor intestinali la cai.

9d97b5f6dea8d862144337321a936622

Se prezintă ca un arbust tufos, extrem de rezistent în egală măsură la ger şi la secetă. Iubeşte lumina directă a soarelui, şi nu creşte în zone semiumbroase sau acoperite. Atinge în medie înălţimea de 1,5 – 4 metri, dar în condiţii optime de mediu poate atinge şi 8 metri. Când clima zonei geografice unde creşte este totuşi prea aspră, cătina se adaptează la acest factor extern devenind un arbust târâtor.

 

Primele popoare care au descoperit valenţele terapeutice ale cătinei au fost tracii, hinduşii, grecii, chinezii, mongolii, celţii şi slavii. Prima documentare scrisă apare în secolul VII după Hristos în tratatul clasic de medicină tibetană „Rgyud Bzi” care recomanda în mod explicit consumul de fructe de cătină pentru şerpaşi sau cei care călătoreau la mari înălţimi.

În România, de peste 30 ani se fac cercetări sistematice asupra cătinei de către Institutul de Cercetare Chimico-Farmaceutic şi Institutul de Cercetări Alimentare. Cercetările urmăresc valorificare componentelor chimic din plantă. Produsul cel mai valoros este aşa numitul ulei de cătină.

594e7d9dc39dc6788ccfc87cfa4d6736

’’Cătina are atâtea proprietăți de excepție, că mi-ar fi greu să le sintetizez. O să încerc însă pentru beneficiul românilor pe care îi iubesc și îi respect de o viață, și tot ce fac le este dedicat în întregime! O să încep prin a accentua importanța uleiului de cătină în tratarea cu succes a cazurilor grave de arsuri termice, chimice sau afecţiuni ale pielii generate deiradieri.  Capacitățile sale excepționale de vindecare se datorează acizilor graşi esenţiali, licopenului, tocoferolilor şi fitosterolilor pe care îi conține, spune Ştefan Manea de la HOFIGAL.

Pe de altă parte, potrivit aquiahora.ro, Anca Daniela Raiciu, doctor în științe farmaceutice, spune că divizia de cercetare de la HOFIGAL a generat un număr semnificativ de produse de top, cum ar fi: ulei de cătină pentru adulțiulei de cătină pentru copiigemoderivat din muguri de cătină albăspirulină cu extract total de cătină, coenzimă cu ulei de cătinăcremă de masaj pentru față și corpAnca Daniela Raiciu atenționează că luată preventiv cătina ajută la evitarea bolilor, iar în post are o deosebită contribuție îndezintoxicare, în timp ce administrată după excesele alimentare ajută la reducerea intoxicațiilor. Tot ea insistă asupra consumului de cătină de către vegetarieni, grație conținutului său bogat în vitamina B, în mod special a vitaminei B 12, dar și de către vârstnici.

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram