Menu

Ce cadouri fac eu prietenilor din străinătate, de Crăciun! 5 idei de cadouri tradițional românești


Vine iar Crăciunul și iar n-am nicio idee despre ce cadouri aș putea să fac celor dragi. Nu-i așa că an de an vă confruntați cu aceeași problemă? Știu că această lună din an este una dintre cele mai grele având în vedere că avem de făcut așa de multe cadouri la persoane diferite și bineînțeles nu le putem oferi același lucru. Iar dacă persoanele dragi se mai află și pe alte meleaguri, unde dorul de casă este la cote ridicate…. ce să mai zic.

Anul acesta eu vă dau o idee în privința prietenilor care se află în străinătate. Cel puțin așa cum am gândit-o eu. Toate cadourile le-am ales din magazinul online Art&Craft. Simplu și rapid. Lansezi comanda și într-o zi, maxim 2 – asta în funcție de zona în care locuiești cadouri tale sunt expediate.

Am cinci prieteni în străinătate, unii români, alții străini. Așadar, vine Crăciunul și evident în fiecare an ne facem cadouri. Tocmai v-am spus că, anul acesta, eu am ales produse Art&Craft, mai ales că am avut ocazia să aflu povestea fiecărui meșter popular în parte. Știu cum este făcut fiecare produs, câtă dragoste se pune în realizarea fiecăruia și evident că sunt originale.

1. Farfurii din lut

Cele mai multe dintre ele sunt din zona Olteniei și dispune de toate elementele specifice acestuia. De exemplu, olarii din Horezu care produc astfel de obiecte sunt considerați de către ceilalți olari din alte zone ca fiind pe prima treaptă a priceperii și îndemânării. Astfel, varietatea felului de împodobire a vaselor face ca nici un vas să nu repete întocmai modelul de împodobire al altuia. Așadar, farfuria din imagine denotă originalitatea și priceperea meșterilor populari din renumita zonă a Horezului, inclusă în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO încă din anul 2012 și văzută drept ,,meșteșug tradițional unic”. Fiind realizate manual, fiecare produs este unicat.

dsc_0185

 

dsc_0203

 

farfurie

 

2. Obiecte din lemn

Obiecte muzicale, linguri, cutii muzicale, mascote folclorice sau eterna ploscă populară de țuică – toate au câte o poveste tradițională. Fiecare dintre acestea merită trimisă unui prieten de suflet. De exemplu, acest fluier este realizat din lemn de prun de culoare maro închis, sculptat manual și redă cu fidelitate sunetele vibrante ale fluierelor profesioniste. În cultura românească, fluierul ocupă un loc aparte, acesta însoțind cântecele de dor și jale ale ciobanilor încă din cele mai vechi timpuri. Doina românească, cuvânt ce nu are echivalent în nicio altă limbă a fost transmisă prin intermediul fluierului din generație în generație.

fluier_traditional_1

dsc_0151

 

Jancso Tamas, meșter tradițional din Corund, spune că cel mai frumos lemn este cel de prun, dar este foarte dificil de găsit o bucată sănătoasă, mijlocul acestuia se putrezește de tânăr. Și nucul este un lemn foarte frumos, este mai închis la culoare, iar clienții preferă aninul și arțarul.

 

dscf4858

 

3. Globuri suvenir

Cine nu și-a dorit să asculte în copilăria sa, muzica unui glob muzical popular, un suvenir românesc original. Globul este inspirat de tradiția și simbolurile populare. Pe baza, globului este decorat cu floarea vieții, un simbol sacru în cultura românească din cele mai vechi timpuri. În interior putem regăsi patru dansatori prinși într-o horă tradițională și o multitudine de ”fulgi” de zăpadă. Pe lângă aceste elemente, globul este și muzical reproducând ”Ciuleandra”, una dintre cele mai celebre melodii populare românești. Toate aceste elemente fac din acest glob un suvenir perfect, dar și un cadou original și frumos pentru cei dragi.

 

 

1

 

4. Dulciuri

Cine nu a gustat dulciurile de la Art&Craft din magazinele lor din aeroporturile din România, nici nu știe ce pierde. Eu am ales, de exemplu, pentru prietena mea din Canada, nucile umplute cu cremă de cacao sau de vanilie. Le-am ales pe acestea pentru simplul motiv că, în toată copilăria mea, mama făcea, cu forma ei minunată de nuci, astfel de dulciuri.

 

nuci

 

5. Suveniruri din România

Ultimul cadou este un ceas în formă de hartă a României cu suport pentru masă. Tricolorul României se află pe o parte, format din ornamente tradițioanale românești. Ceasul are și mesajul „Memories from Romania”, putând fi un excelent suvenir din România și este confecționat din lemn.

ceas

 

Toate aceste obiecte le poți comanda on line de aici sau dacă ești în trecere prin vreun aeroport din România, poți intra în magazinul Art&Craft.

 

2

Spor la cadouri frumoase 🙂

3 comments

  1. Cosmina spune:

    @Dani, iubesc traditiile si obiceiurile Romanesti. Nu inteleg ce cauti pe acest blog daca nu iti plac. Si mie mi-e scarba de anumite aspecte ale Romaniei, insa nu de traditiile, obiceiurile si produsele cu tematica romaneasca.
    Cat despre articol, felicitari Roxana! Foarte frumos scris si de data asta! 🙂

  2. Dani spune:

    Deci, toți fug din România de scârbă și tu le dai cadouri ce țin de România? Nu 😂

  3. Cele mai frumoase cadouri pot fi cele personalizate, sau unicat. Le puteti descoperi in ArtShop pe http://artisstockstudio.ro/

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram