În luna noiembrie se fac ultimele lucrări în grădină, înainte de a veni iarna, astfel încât până la primul îngheț să cureți grădina, să culegi și să depozitezi legumele și fructele și chiar să plantezi florile pentru anul viitor. De asemenea, în prima perioadă a lunii poți curăța în continuare frunzele din grădină și poți realiza compostul.
Tot în luna noiembrie trebuie să sapi grădina, de fapt terenul unde ai avut plantate legumele. Dacă vorbim de o suprafață foarte mare sau de solarii cel mai indicat ar fi să folosească motosape.
Principalul rol al acestui utilaj este să mărunțească terenul, mai ales că un astfel de utilaj poate lucra solul la o adâncime de până la 10-12 cm.
Un alt utilaj ce poate fi folosit în grădina este motocultorul. Pe lângă faptul că la acesta se pot atașa numeroase accesorii cu ajutorul cărora se poate diversifica toată gama de lucrări ale solului, la acest utilaj mai putem atașa și un cultivator, o cositoare, o pompă de apă, un plug, o semănătoare și multe altele.
Lucrări în grădină în luna noiembrie. Grădina cu legume
În luna noiembrie este momentul potrivit pentru a planta ciuperci sau legume perene, cum ar fi rubarba sau sparanghelul. Dacă aveţi gunoi proaspăt, acum este momentul să-l împrăştiaţi pe locurile unde aveţi zarzavaturile pentru a se integra în sol pe timpul iernii. Puteţi planta usturoiul şi ceapa de primăvară.
Lucrări în grădină în luna noiembrie. Grădina cu flori
În luna noiembrie, dacă nu aţi reuşit să faceţi asta în octombrie plantaţi bulbii de lalele, precum şi bulbii de zambile. De asemenea, în această perioadă scoateţi bulbii de gladiole. Cepele de dalie trebuie scoase şi ele, deoarece degeră iarna. Începeţi să plantaţi trandafirii fără rădăcină şi nu uitaţi să le puneţi o sticlă de plastic deasupra.
Lucrări în grădină în luna noiembrie. Sera
Faceţi curăţenia de toamnă în seră. Spălaţi geamurile, podeaua şi rafturile cu dezinfectant horticol pentru a distruge dăunătorii şi bolile specifice anotimpului rece. Este momentul să instalaţi lămpile solare pentru a vă fi de ajutor în a verifica plantele în seră pe timpul iernii.
Tot în luna noiembrie se pot face şi amenajarea gradinii sau mai bine zis reamenajările în grădină. Și în cazul grădinii, ca în orice altă amenajare, reușita se află în bunul plan prealabil. Tocmai de aceea este bine să ştii de la bun început ce tip de grădină îţi doreşti. Iată câteva tipuri de grădini.
- Grădina franțuzească
- Grădina englezească
- Grădina japoneză
- Grădina mediteraneană
- Grădina rustică
- Grădina acvatică
Dacă v-aţi decis în privinţa tipului de grădină puteţi începe amenajarea ei în această perioadă. Desenați aleile din grădină, alegând bine trasele ce le doriţi şi evident folositoare în deplasările prin curte. Dacă aveți copii, trebuie să ţineţi cont şi de ei şi de locul lor de joacă.
Țărăncuța Urbană sunt eu, Roxana
Fata care iubește poveștile, tradițiile, amintirile din copilărie, momentele minunate petrecute alături de cei dragi, dulciurile, florile, grădina cu flori a mamei – lăsată moștenire, satul și viața la țară.
Sunt jurnalist de peste 20 de ani. Am scris despre politică și politicieni în toți acești ani. Acum e vremea de alte subiecte.
Sper să vă placă ce scriu, scriu pentru voi, pentru prietenii mei, pentru țărăncuțele mele!
Cu drag,
Țărancuța Urbană
tarancutaurbana@gmail.com
Te-ai saturat de stres? Noi am testat totul pentru tine. Dorinta noastra e sa te ajutam. Urmezi o cariera de viitor. Garantat bani pentru rezultate. Te-ai saturat sa mai mergi la serviciu? Numai aici poti sa castigi bani multi. Castiguri foarte motivante. Oferta uimitoare. Incredibil de eficient. Pentru detalii, ma puteti contacta la adresa de e-mail muncadeacasa08@gmail.com