Ce sărbători sunt în luna decembrie? Află toate obiceiurile și tradițiile

Tradiția spune că în luna decembrie gospodarii au grijă de gospodărie, animale și de starea grădinilor și câmpurilor. Fetele nemăritate se spală cu prima nea ca să fie frumoase și drăgăstoase. Dacă începutul lunii este geros, așa va fi zece săptămâni. Tot tradiția spune că o iarnă geroasă înseamnă că vara va fi călduroasă, dacă va fi zăpada, anul care va veni va fi roditor.

În tradiția populară, luna decembrie se numește Undrea

Denumirile populare — Andrea, Indrea și Undrea — păstrează amintirea Sfântului Apostol Andrei, prăznuit în ultima zi a lunii noiembrie. În cursul acestei luni se află începutul iernii atât în calendarul oficial (1 decembrie), cât și în calendarul popular (6 decembrie, Moș Nicolae) și în Calendarul astronomic (ziua solstițiului de iarnă, 22 decembrie).

În această perioadă a anului, la sate viața productivă intră într-un proces de relaxare.

Sărbătorile lunii decembrie pregătesc, prin obiceiurile, ritualurile și practicile magice pe care le adăpostesc, sfârșitul și totodată începutul anului calendaristic: Bubatul, Sava, Moș Nicolae, Ana Zacetenia, Modest, Ignatul Porcilor, Moș Ajun, Moș Crăciun, îngropatul Crăciunului.

4 decembrie –  Sfânta Varvara

sfanta-mucenita-varvara

Sfânta îi apără pe copii, pe mamele lor, pe tinerele fete, dar şi pe mineri. Superstiţia cere ca în dimineaţa acelei zile, toţi ai casei să-şi facă semnul crucii pe faţă cu miere de stup, pentru a se feri de bubat/vărsat de vânr. Tot în această zi se dau de pomană turte sau azimi calde şi unse cu miere, pentru ca şi vărsatul să fie cald, moale şi dulce. Nu e bine să laşi copiii să mănânce porumb copt, fasole sau seminţe de dovleac, pentru ca erupţia să nu fie mare şi deasă ca seminţele respective. Superstiţia cere ca în această zi să nu se poarte straie negre, nici să nu se fiarbă în vase negre, ca să nu se facă tăciune în grâne. Mai este o superstiţie: în această zi se pun în apă crengi de măr sau de vişin în apă, care se lasă până la Florii. Dacă aceste rămurele înfloresc până atunci, e semn că anul va fi mănos, iar dacă nu, va fi secetos.

6 decembrie – Sfântul Nicolae – Crăciunul copiilor

sfantul_nicolae

Închizând cele trei zile consacrate vărsatului, ziua de Sfântul Nicolae este pe 6 Decembrie. Sfântul Nicolae însumează numeroase atribuţii: protector al copiilor, dar şi al tâlharilor, al corăbierilor şi al oştenilor. El este primul Moş darnic sau justiţiar, care le face cadouri copiilor odată cu venirea iernii; de aici şi altă denumire a zilei de 6 Decembrie – Crăciunul Copiilor. O vorbă populară spune „când îşi scutură Sfântul Neculai barba lui cea albă, ninge negreşit”. În această zi se pun crenguţe de pomi fructiferi în apă, pentru a înflori până la Anul Nou, cu care ocazie se aprecia şi rodul livezilor.

20 decembrie – Ignatul

Înainte de Ajun, pe 20 Decembrie este ziua Ignatului. Urmează sărbătoarea Ajunului, pe 24 Decembrie, patronata de Moş Ajun. Superstiţia spune că la miezul nopţii dinspre Crăciun apa se preface în vin, iar dobitoacele vorbesc. La fel, în Ajun se dă copiilor să mănânce bostan pentru a fi graşi peste an; e bine să mănânci peşte în Ajun, ca să nu te scuture frigurile peste an. În Ajun fetele posteau, pentru a-şi putea vedea ursitul; altele fete se feresc să bea apă toată ziua, iar seară îşi fac o turtită jumătate sare, jumătate faină şi o mănâncă; se crede că este cu putinţă ca viitorii lor miri să li se arate în vis spre a le da să bea apă. În această zi se fac pregătirile pentru Crăciun, ziua Naşterii Mântuitorului.

24 decembrie – Moș Ajun, Moș Crăciun
Moș Ajun, fratele lui Crăciun, este celebrat pe 24 decembrie. Conform tradiției, Maica Domnului, fiind cuprinsă de durerile Facerii, cere adăpost lui Moș Ajun. Motivând că este om sărac, o refuză, dar o îndrumă spre fratele său, mai mare și mai bogat, Moș Crăciun.

2

25 decembrie – Crăciunul

36bf88d0ff5c5153d1fbad9c9eb44451

 

În tradiția populară se spune că Maica Domului, când trebuia să nască pe Fiul lui Dumnezeu, umbla, însoțită de dreptul Iosif, din casă în casă, rugându-i pe oameni să-i ofere adăpost. Ajungând la casa unui anume Crăciun, este dusă de soția acestuia în grajd, unde dă naștere lui Iisus. De asemenea, se spune că în noaptea sfântă a nașterii lui Hristos s-au deschis cerurile și Duhul Sfânt a coborât deasupra Fiului lui Dumnezeu, luminând grajdul în care domnea întunericul. Deci Crăciunul este o sărbătoare sfântă care aduce lumină în sufletele oamenilor. Ajunul Crăciunului, seara de 24 decembrie, deschidea șirul sărbătorilor de iarnă, care țineau 12 zile și se terminau în ajunul Bobotezei (6 ianuarie). La mijloc cădea Anul Nou.

 

27 decembrie – Sfântul Ștefan

stefan

Se sărbătorește pe data de 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun. Conform scrierilor Bisericești, Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei șapte bărbați  “plini de Duh” și de înțelepciune, care au fost puși  să slujească atât în cadrul slujbelor religioase cât și să supravegheze buna orânduială la mesele comune. Sfântul Apostol și Arhidiacon Ștefan l-a cunoscut bine pe mântuitorul Iisus Hristos, a săvârșit minuni și semne mari datorită credinței sale în Dumnezeu.

31 decembrie – Revelionul

Ceremonialul de înnoire simbolică a timpului calendaristic la cumpăna dintre ani, în noaptea de 31 decembrie/1 ianuarie, este numit — Îngropatul Anului sau, mai recent — Revelion. Timpul obiectiv, care curge spre infinit, este „oprit” după 365 de zile și întors, precum ceasornicul, pentru a fi reluat de la început în ziua de Anul Nou. Asemănător divinității, timpul se naște anual, întinerește, se maturizează, îmbătrânește și moare pentru a renaște după alte 365 de zile.

 

3 thoughts on “Ce sărbători sunt în luna decembrie? Află toate obiceiurile și tradițiile

Comments are closed.