Ce trebuie să facem în grădină, în luna octombrie

În curţi, grădini şi livezi e forfotă mare. În luna octombrie strângem frunzele uscate, recoltăm ultimele legume şi fructe, săpăm, greblăm, plantăm!

 

Culege ultimele recoltele de fructe si legume

Luna octombrie este destinată recoltelor. Se culeg majoritatea fructelor – merele, perele, merişoarele, nucii care dau acum ultimele roade şi legumelor – roşii, castraveţi, gogonele şi dovleci. Iar de la jumătatea lunii octombrie poate începe şi culesul gutuilor.

 

 

A sosit toamna, dar ne pregătim grădina şi pentru primăvară

Îndepărtează buruienile din grădină şi scoate din pământ plantele uscate, dar şi pe cele care nu mai dau rod. Pregăteşte apoi solul pentru iernă. Sapă-l bine, greblează-l şi pune peste acesta un strat generos de compost. Compostul ajută la menţinerea unui sol roditor, bogat în minerale şi alte substanţe nutritive necesare plantelor.

 

Octombrie este luna în care se plantează pomi fructiferi

Începutul lunii octombrie este perioada perfectă pentru a planta în grădină pomi fructiferi precum cireşi, vişini, piersici, caişi, peri, meri şi pruni dar şi nuci sau aluni.

 

Îngrijeşte grădina de flori

Grădina de flori are nevoie de o atenţie sporită în această lună. Adună seminţele de la plantele preferate, pentru a le păstra pentru primăvară. Depozitează-le în pungi de hârtie şi pune etichetă pe fiecare. Păstrează-le într-un loc uscat şi răcoros. Ghivecele cu flori ce nu rezistă peste iarnă trebuie puse la adăpost.

 

 

De asemenea, octombrie este perioada perfectă pentru îngrijirea tufelor de trandafiri. La baza tufei se pune un strat generos de compst, iar odată ce vine îngheţul, tufa se înveleşte cu o bucată de plastic sau de ce nu un bidon de plastic, din acela în care am avut apă.

Cine doreşte poate planta usturoiul şi ceapa. Asta o poţi face până la sfârşitul lunii noiembrie. În octombrie mai poţi planta coacăze, zmeură şi bulbii de flori pentru primăvară. Este bine să plantezi bulbii cât mai devreme, pentru că pământul să nu fie încă îngheţat. În acest fel, plantele prind rădăcini înainte de primul ger. Lalelele, de exemplu, se pot planta în grădină până cel târziu la sfârşitul lui noiembrie. Tot în octombrie se plantează brazii, tuia.

 

 

3 thoughts on “Ce trebuie să facem în grădină, în luna octombrie

Comments are closed.