Menu

Ce trebuie să faci pentru a te recupera după o toxiinfecţie alimentară

În cele mai multe cazuri, alimentele care declanşează o toxiinfecţie alimentară sunt contaminate cu bacterii precum salmonella sau E.coli.

Principalele simptome ale intoxicaţiei alimentare dispar de regulă după 3 zile şi se manifestă prin stări de greaţă, vărsături, diaree, crampe abdominale puternice, slăbiciune, febra, dureri musculare, frisoane, durere de cap.

Dintre toate aceste simptome, cea mai gravă este diareea, iar de multe ori cauzele nu pot fi stabilite. Cu toate astea, incidența acesteia este mai mare în rândul persoanelor care schimbă des mediul și călătoresc. De altfel, apare mai des în rândul celor care călătoresc în țări exotice sau subdezvoltate, unde igiena este precară, iar apa și alimentele sunt adesea contaminate. Tocmai de aceea, în termeni populari, acest tip de diaree este cunoscută și drept „diareea călătorului”.

 

 

 

Toxiinfecţia alimentară se tratează fără tratament medicamentos, cu un regim alimentar adecvat. Dacă situaţia se înrăutăţeşte trebuie să mergi la medic pentru tratament. Pentru diagnosticarea corectă este nevoie să faci o serie de investigații și analize medicale:

Anamneza, constă în prezentarea istoricului clinic al pacientului și al rudelor apropiate;

Examinarea fizică și clinică se realizează prin palparea abdomenului și prin discutarea simptomelor;

Coprocultura se realizează prin prelevarea unei probe de scaun și este utilă pentru identificarea paraziților sau a bacteriilor;

Testele de sânge sunt testele ce pot identifica alte cauze ale diareei, precum existența altor afecțiuni;

Testele imagistice, în cadrul cărora se va analiza starea generală a tractului digestiv și se vor putea observa eventualele inflamații.

În cazul în care primim tratament, obligatoriu trebuie să adoptăm şi unui regim alimentar specific, sărac în alimente care pot provoca aciditate şi inconfort gastric. Alimentele recomandate în perioada episoadelor diareice sunt orezul, pâinea prăjită, ovăzul, bananele, brânza. Regimului alimentar trebuie completat cu probiotice pentru refacerea florei intestinale.

De asemenea, trebuie evitate preparatele prăjite în ulei, iar carnea se va consuma doar fiartă. Intoxicaţia cu alimente poate fi prevenită şi dacă respectăm câteva reguli stricte:

  • Nu lăsa alimentele la temperatura camerei pentru o perioada îndelungată
  • Nu consuma alimente expirate
  • Nu consuma alimente depozitate sau gătite în locuri neadecvate
  • Găteşte bine preparatele pe baza de carne şi ouă.

 

 

 

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram